ΖΩΗ

H ανοιξιάτικη… φασίνα μάς κάνει πιο χαρούμενους και πιο παραγωγικούς

H ανοιξιάτικη… φασίνα μάς κάνει πιο χαρούμενους και πιο παραγωγικούς

Τι προτείνουν οι ειδικοί – Γιατί βοηθά στην ψυχολογική θεραπεία

Η γενική καθαριότητα της άνοιξης συνδέεται με παραδόσεις αιώνων, ωστόσο στην πράξη μπορεί να σημαίνει περισσότερα από ένα καθαρό και πιο οργανωμένο σπίτι.

Όπως αποδεικνύεται, η συνήθεια αυτή μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη ευτυχία και παραγωγικότητα .

«Ένα ακατάστατο περιβάλλον μπορεί να δημιουργήσει ακαταστασία και στο μυαλό», υπογραμμίζει στο CNBC ο Μάικλ Μεσίνα, κλινικός ψυχολόγος και ιδιοκτήτης του Dr. Messina & Associates , μιας πρακτικής που παρέχει ψυχολογικές και ψυχιατρικές υπηρεσίες. «Αυτό μπορεί να είναι ενδεικτικό του πώς τα πάει ένα άτομο».

Ευεξία και παραγωγικότητα

Το να ζεις σε έναν ακατάστατο χώρο μπορεί να μειώσει την αυτοεκτίμησή σου και να προκαλέσει πολύ άγχος, προσθέτει. Αλλά από την άλλη πλευρά, το να έχεις ένα καθαρό σπίτι μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στην ψυχική σου υγεία.

Ακολουθούν μερικοί τρόποι, με τους οποίους ο Μεσίνα λέει ότι η ανοιξιάτικη φασίνα μπορεί να βελτιώσει το πώς νιώθετε και τι μπορείτε να κάνετε στο σπίτι.

1. Ενισχύει τη διάθεση

«Η ίδια η πράξη του καθαρισμού μπορεί να ανταμείβει και να ενισχύει, [με το] να μπορείς να δεις μια εργασία να έχει ολοκληρωθεί», υπογραμμίζει. «Αυτό σας κάνει να νιώθετε ευτυχία. Ο ανοιξιάτικος καθαρισμός είναι επίσης άσκηση, και παρόλο που δεν ισοδυναμεί σε ένταση με τα είδη ασκήσεων που πρέπει να στοχεύετε καθημερινά , περιλαμβάνει σωματική κίνηση», σημειώνει.

«Όταν μαζεύεις κουτιά και τα μετακινείς, υπάρχει κίνηση που εμπλέκεται σε αυτό. Οπότε δεν το σκέφτεσαι ως άσκηση, αλλά είναι πραγματικά», υποστηρίζει.

Έρευνες δείχνουν ότι η μεγαλύτερη σωματική δραστηριότητα συνδέεται με μεγαλύτερη ικανοποίηση για τη ζωή και περισσότερη ευτυχία.

Και όταν θεωρείτε ότι το σπίτι σας είναι ζεστό και φιλόξενο, είναι πιο πιθανό να προσκαλέσετε κόσμο, κάτι που προσθέτει ένα κοινωνικό στοιχείο στη ζωή σας που μπορεί επίσης να αυξήσει την ευτυχία, προσθέτει. «Δεν θέλεις να έχεις κόσμο στο σπίτι σου αν ζεις σε χάος», υποστηρίζει, προσθέτοντας ότι αυτό μπορεί να σε απομονώσει από αυτούς με τους οποίους απολαμβάνεις να περνάς χρόνο.

2. Βελτιώνει την συγκέντρωση

Δεν μπορείτε να συγκεντρωθείτε ενώ εργάζεστε από το σπίτι; Λοιπόν, μπορεί να οφείλεται στο ότι η κατάσταση του περιβάλλοντός σας τραβάει όλη την προσοχή σας. Αν υπάρχει ακαταστασία στον χώρο, η προσοχή μας αποσπάται και δεν μπορούμε να εστιάσουμε στα πράγματα που είναι σημαντικά.

«Είναι δύσκολο να εστιάσουμε στη δουλειά και δεν μπορούμε να είμαστε παραγωγικοί. Κι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαμηλή αυτοεκτίμηση [λόγω] κακής εργασιακής απόδοσης».

Εναλλακτικά, υποστηρίζει, η ύπαρξη ενός καθαρού χώρου μπορεί να σας επιτρέψει:

  • Να σκέφτεστε πιο καθαρά
  • Να δείτε περισσότερη πρόοδο
  • Να οργανώστε καλύτερα τη μέρα σας
  • Να έχετε καλύτερη αίσθηση του ελέγχου του περιβάλλοντος σας

3. Μειώνει τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης

Όταν οι άνθρωποι βιώνουν σοβαρή κατάθλιψη, «είναι πραγματικά δύσκολο για αυτούς να ασχοληθούν με τη γνωστική εργασία της θεραπείας», υποστηρίζει ο Μεσίνα. «Πρέπει να ξεκινήσουμε με το συμπεριφορικό έργο της θεραπείας. Βασικά είναι να κάνεις τους ανθρώπους να ξεκινήσουν, κάτι που ονομάζεται «ενεργοποίηση συμπεριφοράς».

Μικρές εργασίες όπως η οργάνωση ενός ντουλαπιού ή η τακτοποίηση του δωματίου είναι εξαιρετικά παραδείγματα συμπεριφορικής ενεργοποίησης, προσθέτει.

«Τους ενεργοποιεί με τρόπο που είναι προς μια παραγωγική δραστηριότητα και περιλαμβάνει σωματική κίνηση. Και όταν μπορέσουν να το κάνουν αυτό, η ψυχική τους υγεία θα βοηθηθεί, ώστε να μπορέσουν να κάνουν τη δύσκολη δουλειά της γνωστικής θεραπείας», υποστηρίζει.

Δεδομένων όλων αυτών των πλεονεκτημάτων για την ψυχική σας υγεία, ο Μεσίνα είναι σθεναρά υπέρ του ανοιξιάτικου καθαρισμού, ειδικά επειδή η σωματική δραστηριότητα που εμπλέκεται σε αυτόν «θα είναι πολύ ευεργετική για το άγχος, την κατάθλιψη και τον ύπνο ενός ατόμου».

Πηγή: ot.gr