ΑΛΗΘΕΙΕΣ

Mεταξύ έλλειψης και υπερβολής

Mεταξύ έλλειψης και υπερβολής

Το τραπέζι της Πρωτοχρονιάς μπορεί να είναι εορταστικό χωρίς να παραβιάζει τον κανόνα του μέτρου, δίχως ξεχειλισμένες από κρέας πιατέλες και βουνά από γλυκίσματα. Καλή χρονιά!

Δεν είμαι χορτοφάγος. Μου αρέσει το κρέας. Προσπαθώ όμως, όχι πάντα με επιτυχία, να ακολουθώ μια ισορροπημένη διατροφή. Λαχανικά, φρούτα, όσπρια, ψάρι, κρέας, το γνωστό μεσογειακό μοντέλο. Στην Ελλάδα γεννήθηκα άλλωστε, δεν είναι και τόσο δύσκολο.

Για τους περισσότερους φαντάζομαι το ίδιο ισχύει, λίγο πολύ με αυτά μεγαλώσαμε στο τραπέζι μας· το εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής ήταν παρόμοιο στα περισσότερα ελληνικά σπίτια. Η Δευτέρα και η Τετάρτη ήταν αφιερωμένες στα όσπρια, το Σάββατο στο ψάρι, η Κυριακή είχε πάντα κρέας, γιουβέτσι μοσχαράκι ή κατσικάκι στον φούρνο για το δικό μας οικογενειακό τραπέζι.

Το κρέας υπήρχε πάντοτε στο σπίτι, αλλά υπήρχε πάντοτε με μέτρο. Ακόμη και τις γιορτές ο μπουφές δεν ξεχείλιζε. Είχε ποικιλία αλλά όχι υπερβολή. Γι’ αυτό ποτέ δεν μου άρεσαν τα ανοικονόμητα γιορτινά τραπέζια. Οι τεράστιες ποσότητες, οι ξεχειλισμένες πιατέλες, τα βουνά με μελομακάρονα και κουραμπιέδες. Μου προκαλεί θλίψη η διεστραμμένη αφθονία των γιορτών.

Τα γιορτινά τραπέζια πρέπει να υπενθυμίζουν ότι η μαγειρική είναι και η τέχνη του μέτρου, της πειθαρχίας. Είναι ζητούμενο το να καταφέρεις να ισορροπήσεις μεταξύ έλλειψης και υπερβολής, όχι μόνο στο φαγητό φυσικά. Οπως έλεγε ο Ιπποκράτης, οτιδήποτε υπερβολικό είναι αντίθετο στη φύση.

Ειδικά σήμερα, αυτή η φράση είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Σε έναν πλανήτη του οποίου τα όρια εξαντλούνται όλο και περισσότερο, η υπερβολή είναι μια ανεύθυνη, καταστροφική στάση ζωής.

Αλόγιστη σπατάλη

Η εντατική κτηνοτροφία, η υπεραλίευση, η εντατική γεωργία, η υπερκατανάλωση, η αλόγιστη σπατάλη των φυσικών πόρων της Γης, οδηγούν με βεβαιότητα σε άσχημες μέρες. Χρειάζεται γενικότερη αλλαγή τρόπου ζωής με κατεύθυνση μια συνειδητή απλότητα, έναν λιτό βίο. Η ατομική υπευθυνότητα μπορεί να μην αρκεί και να απαιτούνται δραστικές λύσεις και γενικευμένες πολιτικές, είναι όμως η αρχή. Τίποτα δεν αλλάζει αν δεν αλλάξουμε πρώτα εμείς. Τώρα που ξεκινάει μια καινούργια χρονιά, ας το έχουμε στο μυαλό μας.

Γιούλη Επτακοίλη – kathimerini.gr