ΑΛΗΘΕΙΕΣ

Πότε τελειώνει ο εφιάλτης;

Πότε τελειώνει ο εφιάλτης;

Άλλη μια γυναικοκτονία συνέβη το βράδυ της Δευτέρας, 1ης Απριλίου, έξω από το Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Αναργύρων. Η πέμπτη γυναικοκτονία για το 2024! Και μάλιστα, αφού η δολοφονημένη γυναίκα είχε μεταβεί στο ΑΤ για να καταγγείλει τον κακοποιητή της.

Και κάπως έτσι, δυστυχώς, ο «μαύρος» κατάλογος των γυναικών που δολοφονήθηκαν λόγω του φύλου τους συνεχίζει να γεμίζει.

Τα στοιχεία συγκλονίζουν. Ο 39χρονος έστησε καρτέρι στην γυναίκα όταν βγήκε από το αστυνομικό τμήμα και της επιτέθηκε με μαχαίρι, τραυματίζοντάς την θανάσιμα.

Η γυναικοκτονία, που ακόμα δεν έχει κατοχυρωθεί νομικά, είναι η πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Γυναίκες δολοφονούνται γι’ αυτό ακριβώς που είναι: Γιατί είναι γυναίκες!

Τα στοιχεία του UN Women είναι αμείλικτα: Το 2022 48.800 γυναίκες και κορίτσια δολοφονήθηκαν από συντρόφους ή από μέλη των οικογενειών τους.

Πότε τελειώνει ο εφιάλτης;

Και κάτι τέτοιες μέρες, τριγυρίζει όλο και πιο έντονα το ερώτημα: Πότε και πώς θα σταματήσει αυτός ο εφιάλτης;

Ένας εφιάλτης που συνδέεται με την βάσανο της πατριαρχίας, ένας εφιάλτης που πηγάζει από λογικές εξουσίας επί των γυναικείων σωμάτων.

Ας μείνουμε όμως στα δεδομένα της γυναικοκτονίας της 1ης Απριλίου. Η 28χρονη γυναίκα βρήκε τη δύναμη να καταγγείλει τον άνδρα που την είχε κακοποιήσει. Βγήκε έξω από το ΑΤ να καλέσει το 100, όπως της είπαν. Και λίγο μετά την πράξη της αυτή, χάνει τη ζωή της από το χέρι του κακοποιητή.

Πόσο αποτελεσματικά προστατεύεται μια γυναίκα, λοιπόν, παρ’ όλο που έσπευσε να καταγγείλει στην αστυνομία τον κακοποιητή της; Πόσο αποτελεσματικά προστατεύεται μια γυναίκα μέσα σε ένα πατριαρχικό σύστημα που της επιβάλλει να ζει μέσα στον φόβο, αφού τα έμφυλα στερεότυπα και πλήθος «γυναικείων ρόλων» δεν έχουν εξαλειφθεί;

Η απάντηση είναι απλή: Δεν προστατεύεται αποτελεσματικά, αν δεν αντιμετωπιστούν ουσιαστικά τα φαινόμενα που θα «χτυπήσουν» το πατριαρχικό σύστημα στη ρίζα του. Μέχρι το «Καμία μόνη» και το «Καμία λιγότερη» να μην είναι πια επίκαιρα.

Μαρία Γεωργακοπούλου – naftemporiki.gr