ΖΩΗ

10 υπέροχα μαθήματα ζωής από τον «Μικρό Πρίγκιπα»

Στις 29 Ιουνίου του 1900 γεννήθηκε ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της γαλλικής λογοτεχνίας. Ο Antoine de Saint-Exupéry ήρθε στον κόσμο στην πόλη Λιόν της Γαλλίας και 43 χρόνια αργότερα εξέδωσε, στη Νέα Υόρκη, το φιλοσοφικό του μυθιστόρημα (για μικρά και μεγάλα παιδιά) «Ο Μικρός Πρίγκιπας».

Το υπέροχο, εικογραφημένο βιβλίο του αφηγείται την ιστορία ενός μικρού αγοριού από άλλο πρανήτη που ξεκινά για ένα μοναδικό ταξίδι, προκειμένου να δει όλο το σύμπαν. Ο «Μικρός Πρίγκιπας» έγινε αμέσως παγκόσμια επιτυχία, πουλώντας εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο. Σήμερα αποτελεί, μετά τη Βίβλο, το πιο μεταφρασμένο ανάγνωσμα όλων των εποχών. 

«Μόνο με την καρδιά μπορεί να δει κανείς σωστά. Ό,τι είναι πραγματικά σημαντικό είναι αόρατο στο μάτι».

Παρακάτω θα βρείτε 10 μοναδικά μάθημα ζωής από τον Antoine de Saint-Exupéry και τον «Μικρό Πρίγκιπα» του.

«Μόνο με την καρδιά μπορεί να δει κανείς σωστά. Ό,τι είναι πραγματικά σημαντικό είναι αόρατο στο μάτι».

«Είναι πολύ πιο δύσκολο να κρίνει κάποιος τον εαυτό του από το να κρίνει τους άλλους. Αν καταφέρεις να κρίνεις τον εαυτό σου σωστά τότε είσαι αλήθεια ένας σοφός άνθρωπος».

«To μόνο πράγμα που έχει σημασία είναι οι απλές απολαύσεις της ζωής. Η ευτυχία δεν κρύβεται στα αντικείμενα που συγκεντρώνουμε γύρω μας. Για να την βρεις το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ανοίξεις τα μάτια σου».

«Τα αστέρια λάμπουν για όλους τους ανθρώπους, αλλά δεν σημαίνουν για όλους το ίδιο. Για τους ταξιδευτές τα αστέρια είναι φάροι που τους οδηγούν. Για άλλους δεν είναι τίποτα περισσότερο από μικρά φώτα στον ουρανό. Για τους μελετητές είναι προβλήματα που πρέπει να λύσουν. Αλλά όλα αυτά τα αστέρια είναι σιωπηλά. Εσύ-και εσύ μόνο- θα ακούσεις τα αστέρια όπως κανένας άλλος στον κόσμο».

«Tι να κάνουμε, πρέπει να ανεχτώ την παρουσία μίας κάμπιας αν επιθυμώ να χαρώ την συντροφία μίας πεταλούδας λίγο μετά».

«Είναι ο χρόνος που ξοδεύεις με το τριαντάφυλλο σου που τελικά κάνει το τριαντάφυλλο τόσο σημαντικό. Οι άνθρωποι έχουν ξεχάσει την αλήθεια, αλλά εσύ δεν πρέπει να την ξεχάσεις. Εσύ είσαι υπεύθυνος για ό,τι έχεις δαμάσει στη ζωή αυτή. Εσύ υπεύθυνος για το τριαντάφυλλο σου».

«Aλλά ο ματαιόδοξος άντρας δεν τον άκουγε. Οι ματαιόδοξοι δεν ακούν τίποτα εκτός από τις κολακείες».

«Ένας βράχος παύει να είναι βράχος την στιγμή που παύεις να τον σκέφτεται ως τέτοιον, βλέποντας μέσα του την εικόνα ενός επιβλητικού καθεδρικού ναού».

«Όλοι οι ενήλικες ήταν κάποτε παιδιά. Αλλά μόνο λίγοι το θυμούνται».

«Τα πιο όμορφα πράγματα στη ζωή δεν μπορείς αν τα δεις ούτε να τα ακούσεις. Μπορείς μόνο να τα αισθανθείς με την καρδιά σου».