ΚΟΣΜΟΣ

Το πουλί που «πετά» κάτω από τη θάλασσα

Το πουλί που «πετά» κάτω από τη θάλασσα

Το νέο υβρίδιο της Φρατέρκουλας του Ατλαντικού αποτελεί απόδειξη της πρώτης μεγάλης κλίμακας αλλαγής ενός ζωικού είδους που οφείλεται στην κλιματική κρίση

Έχετε δει ποτέ σας ένα πουλί να «πετά» κάτω από το νερό; Η Φρατέρκουλα του Ατλαντικού, γνωστή και ως «παπαγάλος της θάλασσας», «θαλασσοψιττακός», ή ακόμα και ως «θαλάσσιος καραγκιόζης» λόγω του «κωμικού» παρουσιαστικού της, κολυμπά στην επιφάνεια και τρέφεται με μικρά ψάρια και καβούρια, τα οποία πιάνει βουτώντας κάτω από το νερό, χρησιμοποιώντας τα φτερά της για την πρόωση.

H Φρατέρκουλα του Ατλαντικού είναι ένα χαρακτηριστικό θαλασσοπούλι με ασπρόμαυρα φτερά και πολύχρωμο ράμφος. Το είδος, γενικά, αναπαράγεται και περιπλανάται στα ψυχρά ύδατα του βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού. Φωλιάζει στις ακτές της βορειοδυτικής Ευρώπης, στις παρυφές της Ανταρκτικής και στην ανατολική Βόρεια Αμερική. Η μεγαλύτερη αναπαραγωγική αποικία βρίσκεται στην Ισλανδία, όπου φωλιάζει το 60% του συνολικού πληθυσμού.

Tα θαλασσοπούλια αυτά, αποτελούν «επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από την κλιματική αλλαγή», δήλωσαν πρόσφατα οι ερευνητές.

Η Φρατέρκουλα χαρακτηρίζεται σήμερα ως είναι είδος «ευάλωτο» προς εξαφάνιση σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά στην Ευρώπη καταγράφεται ως «απειλούμενο».

Ορισμένες από αυτές τις πληθυσμιακές μειώσεις έχουν τουλάχιστον εν μέρει αποδοθεί σε αλλαγές στη διαθεσιμότητα της λείας ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής και της υπεραλίευσης, αναφέρει μια νέα μελέτη.

Νέο υβριδικό είδος εξελίχθηκε εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής

Οι επιστήμονες πιστεύουν ωστόσο, ότι ανακάλυψαν ένα νέο υβριδικό είδος της Φρατέρκουλας του Ατλαντικού, το οποίο αποτελεί απόδειξη της πρώτης μεγάλης κλίμακας αλλαγής ενός ζωικού είδους που οφείλεται στην κλιματική κρίση.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science, οι υβριδικές φρατέρκουλες ανακαλύφθηκαν στο απομακρυσμένο νορβηγικό νησί Μπγιέρνεγια. Το νέο υβρίδιο πιθανόν να προήλθε από αναπαραγωγή μεταξύ δύο υποειδών – των μεγαλόσωμων φρατέρκουλων της Υψηλής Αρκτικής και των μικρότερων σε μέγεθος φρατέρκουλων της Εύκρατης ζώνης – μέσα στα τελευταία 100 χρόνια, γεγονός που σύμφωνα με τους επιστήμονες συμπίπτει με την έναρξη της αύξησης της θερμοκρασίας του 20ού αιώνα.

Ωστόσο, ο υβριδισμός συνέβη αφού το ένα υποείδος μετανάστευσε νότια και όχι βόρεια προς ψυχρότερες θερμοκρασίες, όπως θα περίμενε κανείς, δήλωσαν οι επιστήμονες.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν το φαινόμενο δοκιμάζοντας την αλληλουχία ολόκληρου του γονιδιώματος του νέου υβριδικού είδους με δείγματα 122 ετών και ανακατασκευάζοντας τη δημογραφική του ιστορία για να καταλήξουν σε μια εκτίμηση του χρόνου υβριδισμού.

Γιάννης Κατσαρός-huffingtonpost.gr