ΑΛΗΘΕΙΕΣ

Τελειώστε τα χάδια στους ανεμβολίαστους

Το 90% των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. Το υπόλοιπο 10% που είναι εμβολιασμένοι είναι κυρίως ηλικιωμένοι με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Το εμβόλιο έχει γίνει από δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο χωρίς ουσιαστικά προβλήματα. Είναι δωρεάν και αποδεδειγμένα προστατεύει από τη θανατηφόρο COVID, είναι ασφαλές.

Την ώρα, λοιπόν, που όλα τα παραπάνω έχουν αποδειχθεί, πολλοί συμπολίτες μας επιλέγουν να μην εμβολιαστούν. Οι ανεμβολίαστοι, όπως προκύπτει από σχετικές έρευνες, ανήκουν σε τρεις κατηγορίες. Σε αυτούς που δηλώνουν ότι μπορεί και να πειστούν να κάνουν το εμβόλιο αν έχουν περισσότερη ενημέρωση από τους επιστήμονες, σε αυτούς που δηλώνουν ότι μπορεί να το κάνουν αν τους το συστήσει ένας άνθρωπος της θρησκείας που εμπιστεύονται (π.χ. ο παππάς της ενορίας ή ο πνευματικός τους) και σε αυτούς που δηλώνουν ότι σε καμία περίπτωση δεν εξετάζουν το ενδεχόμενο να κάνουν το εμβόλιο. Μαντέψτε ποια είναι η πολυπληθέστερη κατηγορία. Η τελευταία! Πάνω από τους μισούς ανεμβολίαστους δηλώνουν ότι δεν θα κάνουν με τίποτα το εμβόλιο. Δηλώνουν ότι δεν υπάρχει κανένας τρόπος να πειστούν. Δεν τους αγγίζουν ούτε κίνητρα (π.χ. οικονομικά), ούτε περισσότερη ενημέρωση, ούτε η ίδια η βαριά νόσηση γνωστών και φίλων τους.

Τα αποτελέσματα λένε και αυτά που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι γιατροί και νοσηλευτές στις μονάδες Covid. Οι σκληροπυρηνικοί ανεμβολίαστοι όταν νοσούν συνήθως αργούν να εμφανιστούν στο νοσοκομείο διότι “μια απλή γρίπη είναι”. Όταν αντιληφθούν ότι τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά πηγαίνουν στο νοσοκομείο αλλά απαγορεύουν στο προσωπικό να τους διασωληνώσει. Όταν καταλάβουν τελικά ότι απειλείται η ζωή τους συναινούν. Άλλωστε “νηπίοισιν ου λόγος, αλλά ξυμφορή γίνεται διδάσκαλος”. Τα παραπάνω προκύπτουν από πραγματικά περιστατικά που μου έχουν μεταφερθεί.

Η κυβέρνηση, λοιπόν, έχει απέναντί της ένα σκληρό μπλοκ στην ελληνική κοινωνία το οποίο είναι αποφασισμένο να μην εμβολιαστεί ό,τι και αν γίνει. Θεωρεί ότι κάνει επανάσταση απέναντι σε έναν αδιόρατο μεγάλο εχθρό. Βλέπουν τους ανεμόμυλους, όπως ο Δον Κιχώτης, και τους θεωρούν μαύρους ιππότες δολοφόνους. Είναι αποφασισμένοι να δώσουν τη μάχη της ζωής τους και της νεφελώδους συνείδησής τους. Το έχουν κάνει πολλές φορές στην ελληνική ιστορία. Αποκαλούσαν “τύραννο” τον Καποδίστρια και χάρηκαν με τη δολοφονία του. Στις εκλογές του 1920 ψήφισαν την Ηνωμένη Αντιπολίτευση επειδή ήθελαν “οίκαδε” τα παιδιά τους και επειδή ο Βενιζέλος ήταν πολύ ευρωπαϊστής για τα γούστα τους. Ψήφισαν όχι στο δημοψήφισμα του 2015 επειδή “η χώρα δεν χρεοκόπησε αλλά οι Γερμανοί συνωμότησαν για να μας υποδουλώσουν και να μας κλέψουν τον ήλιο”. Πάντα στη λάθος πλευρά της ιστορίας.

Τι κάνει λοιπόν η κυβέρνηση; Ουσιαστικά τους παρακαλάει και τους χαϊδεύει στο όνομα της ήπιας κεντρώας πολιτικής και της φοβικότητας να τους στριμώξει πραγματικά. Θα μπαίνουν μόνο με τεστ στα καταστήματα. Μόνο που εξαιρέθηκαν οι εκκλησίες. Εκεί που σε πολλές περιπτώσεις γίνεται το κήρυγμα του αντιεμβολιασμού από ιερωμένους και περιφρονούν την επίσημη γραμμή της θρησκευτικής μας ηγεσίας. Και βεβαίως “εντατικοποίηση των ελέγχων…”.

Εύχομαι να διαψευστώ αλλά αυτά τα μέτρα δεν θα φέρουν ουσιαστική αύξηση του εμβολιασμού. Η χώρα οδεύει ολοταχώς για να γίνει Μπέργκαμο και η κυβέρνηση χαϊδεύει τους ανεμβολίαστους επειδή φοβάται και τα κηρύγματα της αντιπολίτευσης περί “διχασμού” αλλά και “το πολιτικό κόστος”. Ο μη εμβολιασμός δημιουργεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία και οικονομικό κόστος. Είναι μια βαθιά αντικοινωνική στάση. Πρέπει να αντιμετωπιστεί δραστικά. Επέκταση υποχρεωτικών εμβολιασμών στους εργαζόμενους με οικονομικές κυρώσεις. Νοσήλια, έστω και κρατικού τιμολογίου, για τους ανεμβολίαστους. Και, βεβαίως, κανένα lockdown ακόμη και αν γεμίσουν οι εντατικές. Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες που του αναλογούν για το δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

Του Σπύρου Δημητρέλη-capital.gr