ΚΟΣΜΟΣ

Σύνδρομο της Αβάνας: Τί είναι και τί το προκαλεί

Σύνδρομο της Αβάνας: Τί είναι και τί το προκαλεί

Επιτροπή ειδικών από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ προσπάθησε να δώσει λύση στο μυστήριο της ανεξήγητης ασθένειας, που είναι γνωστή ως Σύνδρομο της Αβάνας και έχει πλήξει δεκάδες Αμερικανούς αξιωματούχους ανά τον κόσμο.

Τα συμπτώματά του συνδρόμου είναι ναυτία, πονοκέφαλοι, ρινορραγίες, απώλεια ισορροπίας, μερική απώλεια ακοής και όρασης, κόπωση και δυσκολία συγκέντρωσης. Τα πρώτα κρούσματα είχαν καταγραφεί το 2016 στην Κούβα, με την επιστημονική κοινότητα να θεωρεί «βασικό ύποπτο» την ακτινοβολία μικροκυμάτων. Οι περισσότεροι από τους ασθενείς απομακρύνθηκαν από τη χώρα έως το 2017.

Κρούσματα του Συνδρόμου της Αβάνας έχουν καταγραφεί επίσης μεταξύ Αμερικανών αξιωματούχων στην Κίνα, τη Ρωσία και πιο πρόσφατα στην Αυστρία και τη Γερμανία. Μη επιβεβαιωμένες περιπτώσεις αναφέρθηκαν επίσης στην Πολωνία, την Ταϊβάν, τη Γεωργία, ακόμη και την Ουάσιγκτον.

Η επιτροπή των ειδικών (που αποτελείται από γιατρούς, μηχανικούς και άλλους επιστήμονες με πρόσβαση σε απόρρητα στοιχεία για την ασθένεια) στο πόρισμά της τονίζει ότι ορισμένα από τα επεισόδια θα μπορούσαν «εύλογα» να έχουν προκληθεί από «παλμική ηλεκτρομαγνητική ενέργεια» που εκπέμπεται από εξωτερική πηγή. Αλλά απέφυγαν να δώσουν οριστική απάντηση, αναφέροντας ότι τόσο η ηλεκτρομαγνητική ενέργεια όσο και, σε περιορισμένες περιπτώσεις, ο υπέρηχος θα μπορούσαν να εξηγήσουν τα βασικά συμπτώματα.

«Έχουμε μάθει πολλά», είπε στους δημοσιογράφους ένας αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών που γνωρίζει το έργο της επιτροπής, μιλώντας υπό την ανωνυμία του υπό τους όρους που θέτει το Γραφείο του Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. «Αν και δεν έχουμε τον συγκεκριμένο μηχανισμό για κάθε περίπτωση, αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι εάν αναφέρετε γρήγορα και έγκαιρα λάβετε ιατρική φροντίδα, οι περισσότεροι άνθρωποι γίνονται καλά».

Η CIA σε έκθεσή της εκτιμά ότι το Σύνδρομο της Αβάνας οφείλεται σε μία «συνεχιζόμενη επιθετική εκστρατεία» από ξένη χώρα. Το εύρημα επιβεβαιώνει σε μεγάλο βαθμό μια έκθεση των Εθνικών Ακαδημιών Επιστημών από τα τέλη του 2020 που βρήκε ότι η «κατευθυνόμενη, παλμική ενέργεια ραδιοσυχνοτήτων ήταν ο πιο εύλογος μηχανισμός για την εξήγηση αυτών των περιπτώσεων».

Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNN