ΣΠΟΡ

Πού απέτυχε ο Γιώργος Βόβορας

Το έργο του ήταν εκ προοιμίου δύσκολο. Ο συμπαθέστατος και ιδιαιτέρως καταρτισμένος μπασκετικά, Γιώργος Βόβορας, κλήθηκε να αναλάβει ένα «υπερωκεάνιο», με στόχο να περάσει όσο δυνατόν πιο ομαλά τα μεγάλα κύματα που μοιραία θα συναντούσε.

Ουδείς απαιτούσε διακρίσεις φέτος, μετά τα όσα συνέβησαν στον Παναθηναϊκό. Ακόμη και ο στόχος της οκτάδας στην Ευρωλίγκα, θα ήταν ένα παράσημο για τον ίδιο τον 42χρονο προπονητή και τους πρωταθλητές Ελλάδος, με βάση τα νέα δεδομένα.

Τίποτα όμως δεν πήγε καλά. Συνήθως όταν μια προσπάθεια αποτυγχάνει, σχεδόν πάντα φταίνε όλοι όσοι συμμετέχουν σ’ αυτήν. Ο Γιώργος Βόβορας, δικαίως ή αδίκως «πλήρωσε» το μάρμαρο και είπε πρόωρο «αντίο» στο «τριφύλλι» έχοντας ευθύνη κυρίως για:

• την πειθαρχία. Το βασικό συστατικό επιτυχίας κάθε ομάδας, σε κάθε σπορ. Οι παίκτες του Παναθηναϊκού, πήγαν στο Λαύριο, έχοντας γλιτώσει το πατατράκ στο Αγρίνιο, έχοντας μια ηχηρή ήττα στο Βελιγράδι και συνολικά 5-11 στην Ευρωλίγκα, ενώ γνώριζαν πως λίγες ημέρες πριν, η ΑΕΚ είχε ηττηθεί στο ίδιο γήπεδο από τους γηπεδούχους που «έτρεχαν» ήδη ένα σερί 5 στα 5. Ποια ήταν η εικόνα των «πράσινων»; Χάχανα και πειράγματα μέχρι και το ημίχρονο και αγωνιστικά, ήττα σε κάθε ατομικό μαρκάρισμα στην άμυνα, που θύμισε αεροδιάδρομο πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Εικόνα που είχε προηγηθεί σε πολλά ευρωπαϊκά ματς, κυρίως εκτός έδρας.

• τη μηδενική βελτίωση συγκεκριμένων παικτών, όπως ο Φόστερ, ο Μποχωρίδης ή ο νεαρός Καλαϊτζάκης.

• την αποτυχία στην κομβική θέση «1». Πουθενά στον κόσμο δεν ξεκινάς να «στήσεις» ομάδα δίχως «άσο». Με κενά σε άλλες θέσεις ίσως. Δίχως πλέι μέικερ, ποτέ, όσο κι αν πιστεύεις ότι θα βγει ένα «πείραμα» τύπου Σαντ Ρος.

Τη βασική ευθύνη, όμως την έχουν οι παίκτες. Ξεκάθαρα πράγματα. Εδειξαν στο παρελθόν ότι μπορούν περισσότερα και οφείλουν να απαντήσουν με δύο ματς στο ΟΑΚΑ, αρχικά την Πέμπτη κόντρα στη Ζενίτ και ακολούθως την Κυριακή κόντρα στην ΑΕΚ.

Τίποτα, όμως, δεν τελειώνει και σε ένα «διαζύγιο». Τόσο ο Γιώργος Βόβορας όσο και ο Παναθηναϊκός θα συνεχίσουν τον δρόμο τους. Ο Ελληνας τεχνικός, έχοντας πάρει σημαντικά μαθήματα και εμπειρίες· οι «πράσινοι» βλέποντας στο βάθος τον στόχο του πρωταθλήματος και του Κυπέλλου, αλλά πολύ περισσότερο, την πρόκληση για να δημιουργήσουν μια ανταγωνιστική ευρωπαϊκή ομάδα για την επόμενη σεζόν, διατηρώντας στο ρόστερ, τους παίκτες που πρέπει να μείνουν, ενισχύοντάς τους με στοχευμένες μεταγραφές, αν φυσικά η διοίκηση είναι διατεθειμένη να το πράξει…

Μπάμπης Παπαδάτος – kathimerini.gr