ΑΛΗΘΕΙΕΣ

Πάρε πασά μου…

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη-naftemporiki.gr

Η Ε.Ε. πλησιάζει ανεπίστρεπτα τη γελοιότητα με την ιλιγγιώδη ταχύτητα του Άιρτον Σένα όταν έχανε τον έλεγχο του μονοθεσίου του στη μοιραία στροφή Ταμπουρέλο.

Παρακολουθεί, ανησυχεί, καταδικάζει, απευθύνει έκκληση, προειδοποιεί, και ξανά από την αρχή. Παρακολουθεί κι ανησυχεί. Όταν έρχεται η ώρα για κυρώσεις αναφωνεί: «Ναι, καλά!». Δύο καταφάσεις, που ισοδυναμούν με μία άρνηση.

Ποιος αρνήθηκε το εμπάργκο στην πώληση όπλων από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Τουρκία; Η Γερμανία. Σύμφωνα με την «Bild», σε εσωτερική οδηγία – εντολή του υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τις διαπραγματεύσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αναφέρεται ότι σε καμία περίπτωση δεν θα δοθεί συγκατάθεση σε απόφαση για εμπάργκο, παρά μόνο σε μια «συλλογική επανεξέταση» των εξαγωγών όπλων. Στο ίδιο έγγραφο, μάλιστα, διατυπώνεται «μεγάλος προβληματισμός» σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας που έχει εισηγηθεί το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

Πώς να κάνεις δίαιτα σε μια θάλασσα από λουκάνικα; Πάρε πασά μου, τα όπλα τα δικά μου. Μόνο στο οκτάμηνο η Τουρκία πήρε από τη Γερμανία όπλα αξίας 250,4 εκατ. ευρώ. Είναι ο μεγαλύτερος ετήσιος αριθμός εξαγωγών από το 2005, προτού καν κλείσει η χρονιά. Το 1/3 του συνολικού όγκου εξαγωγών όπλων της Γερμανίας πηγαίνει στην Τουρκία και το μερικό εμπάργκο είναι αστεία ιστορία. Οι εξαγωγές που έχουν ήδη εγκριθεί, και μάλιστα διπλάσιες σε σχέση με ολόκληρο το 2018, δεν επηρεάζονται.

Αναστέλλονται, λέει, οι νέες εξαγωγές εξοπλισμού που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στη Συρία. Προφανώς, τα όπλα που χρειαζόταν η Άγκυρα τα προμηθεύτηκε νωρίτερα. Δεν βγήκε για ψώνια, με την πρώτη μπαταριά.

Ακόμη και η προσποίηση αυστηρότητας θέλει μια μαστοριά. Ειδάλλως, η «καβγατζού», που έχει πολλές επιλογές, βγάζει γλώσσα στην κολεγιά. «Τώρα, μάλιστα, η Τουρκία τελείωσε» φέρεται να είπε ειρωνικά ο Τούρκος πρόεδρος και αποκάλεσε τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών «ερασιτέχνη της πολιτικής».

Πολιτική του θεαθήναι ή με ασπιρίνες. Δεν κάνουν κακό, αλλά δεν είναι εξωτερική πολιτική.