ΣΠΟΡ

Ο Άρης δείχνει τη γύμνια του Παναθηναϊκού

Το «τριφύλλι» είναι κάτω από την ομάδα της Θεσσαλονίκης που φέτος επέστρεψε στην κατηγορία κι αυτό αποδεικνύει πόσο έχει πληγωθεί ο οργανισμός του.

Ο Άρης πέρασε επιβλητικά από την Τρίπολη και ξέφυγε από τον Παναθηναϊκό τέσσερις βαθμούς.

Στο χορτάρι, βέβαια, η διαφορά είναι +2 για την ομάδα του Γιώργου Δώνη, αλλά υπάρχει αυτό το -6, που ό,τι κι αν συνέβη στην αρχή της σεζόν ήταν δεδομένο ότι θ’ ακολουθεί έως το τέλος του πρωταθλήματος τους «πράσινους» και θ’ αποτελεί τροχοπέδη. Ήταν δεδομένο, διότι πολύ απλά δεν θα συνέχιζε ο Παναθηναϊκός το τρελό σερί που είχε στο ξεκίνημα, εξαιτίας των αδυναμιών του ρόστερ και διάφορων άλλων παραγόντων (π.χ. διαιτησία). Στην πορεία προέκυψαν τραυματισμοί και τιμωρίες (όχι ότι δεν συνέβησαν απρόοπτα στον Άρη) με αποτέλεσμα το «τριφύλλι» να μην παρουσιάζει καλή εικόνα τον τελευταίο μήνα και μοιραία να έχει μείνει πίσω στην κούρσα για την πεντάδα.

Το θέμα, όμως, δεν είναι μόνο η βαθμολογία. Στα σχόλια που αντίκριζε κανείς μετά τη νίκη του Άρη στην Τρίπολη, φαινόταν εν μέρει το πόσο έχει πληγωθεί ο οργανισμός του Παναθηναϊκού. Θέλετε η ελληνική υπερβολή; Θέλετε ο ενθουσιασμός από την άνετη νίκη κόντρα σε έναν σκληροτράχηλο αντίπαλο; Διάβαζες τι έγραφαν οι φίλοι του Άρη και τις συγκρίσεις τους με τον Παναθηναϊκό κι έλεγες «δεν είναι δυνατόν. Εφιάλτης είναι». Οι περισσότεροι έλεγαν ότι δεν χάνεται η πέμπτη θέση κι ότι το ρόστερ τους , ακόμα και χωρίς τον τραυματία Μπρούνο Γκάμα, ο οποίος ήταν βασικό γρανάζι στον καλοκαιρινό σχεδιασμό του Άρη, είναι απείρως καλύτερο απ’ αυτό του Παναθηναϊκού.

Εντάξει, δικαίωμα του καθενός να πιστεύει ότι θέλει για την ομάδα του. Ούτε μπορείς να λαμβάνεις τοις μετρητοίς ό,τι λέει ή γράφει ένας οπαδός. Μόνο, όμως, που οι φίλοι του Άρη, ο οποίος φέτος επέστρεψε έπειτα από τέσσερα χρόνια στη Σούπερ Λίγκα, σκέφτονται έτσι, αντιλαμβάνεσαι την ζημιά που έχει προκληθεί στον Παναθηναϊκό. Όποιες κι αν είναι οι αδυναμίες του «πράσινου» ρόστερ, σαφώς κι έχει καλύτερους παίκτες (όχι σε όλες τις θέσεις) από τον Άρη. Και μεγαλύτερο μπάτζετ.

Αναφερόμαστε επίσης σε μία ομάδα που έδιωξε τον πρώτο προπονητή της πριν καν συμπληρωθεί το 1/3 του πρωταθλήματος και πριν την Ξάνθη ήταν έτοιμη να «καθαρίσει» και τον Παντελίδη. Ξαφνικά ο τελευταίος έμεινε και γύρισε το κλίμα με τρεις σερί νίκες. Τρεις νίκες αυτοί, μηδέν στα πέντε ο Παναθηναϊκός στα ματς του β’ γύρου κι από εκεί που η πέμπτη θέση έμοιαζε σίγουρη για το «τριφύλλι» ξαφνικά βρέθηκε στο -4. Δεν γνωρίζω τα οικονομικά του Άρη. Αν μπαίνει μέσα με τα συμβόλαια που έχει, σαφώς είναι πρόβλημα. Θα φανεί στην πορεία. Αυτό που ξέρω, όμως, είναι ότι ο Άρης είχε θέματα και τον Γενάρη τα διόρθωσε. Είχε τη δυνατότητα να το πράξει. Ο Παναθηναϊκός εξαιτίας του περιορισμού και της οικονομική αδυναμίας, έφερε τον Αρμενάκα. Και για να γίνει αυτό περίμενε να βρει λύση ο παίκτης με την Ουντινέζε για τα τροφεία.

Ο Άρης, παράλληλα, για όσους δεν το γνωρίζουν, είναι πάνω από τον Παναθηναϊκό στον μέσο όρο εισιτηρίων. Έχει παίξει, βέβαια, με ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό στο σπίτι του, ενώ οι «πράσινοι» δεν έχουν δώσει στο μεγαλύτερο ΟΑΚΑ τα εμπορικά τους ματς με ΠΑΟΚ, ΟΣΦΠ και δεν έχουν παίξει με τον Άρη που είναι πλέον ο αντίπαλός τους για την πεντάδα. Στην κατάσταση που βρισκόταν ο Παναθηναϊκός το περασμένο καλοκαίρι, δεν είναι το πρόβλημα ότι παλεύει με τον Άρη για τη πέμπτη θέση. Ξέραμε εξαρχής ότι θα είναι δύσκολο το ευρωπαϊκό εισιτήριο. Μπορεί αντίπαλος να ήταν ο Πανιώνιος, ο Αστέρας Τρίπολης, η Ξάνθη ή ο Παναιτωλικός, ο οποίος είναι έναν βαθμό πίσω. Και αν δεν έκανε το 2-0, 2-2 η ΑΕΛ, τώρα ο Παναθηναϊκός θα ήταν έβδομος. Πίσω κι από τους Αγρινιώτες.

Το σίγουρο είναι ότι όλη αυτή η κατάσταση απωθεί τον κόσμο. Ενθουσιάστηκε στην αρχή, αλλά από τη στιγμή που δεν συνεχίστηκαν τα νικηφόρα αποτελέσματα ή έστω οι καλές εμφανίσεις, ώστε να είναι ελκυστική η ομάδα και να τον αναγκάσει να βγει από το σπίτι του και να πάει στο ΟΑΚΑ, ήταν βέβαιο ότι σταδιακά θα απομακρυνθεί. Υπάρχει, άλλωστε, μία ακόμα παράμετρος. Ο Άρης αν κατακτήσει τελικά το ευρωπαϊκό εισιτήριο, λογικά θα πάρει και την άδεια και θα έχει το δικαίωμα να παίξει στα προκριματικά του Γιουρόπα. Ο Παναθηναϊκός αν τα καταφέρει, ναι μεν, θα είναι επιτυχία αν κρίνουμε πως άρχισε η σεζόν, αλλά δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής (εκτός κι αν πείσει την ΟΥΕΦΑ ότι διορθώθηκε και του δοθεί άφεση αμαρτιών). Και θα παραχωρήσει τη θέση του στον έκτο…

Αν μη τι άλλο, πρόκειται για καταστάσεις που δεν αρμόζουν στον Παναθηναϊκό. Να ισχυρίζεται μία ομάδα που επέστρεψε φέτος στην κατηγορία ότι έχει καλύτερο υλικό. Να σε αφήνει πίσω. Η δυναμική των δύο ομάδων σαφώς και είναι μέρα με τη νύχτα. Αυτό, ωστόσο, είναι που μπορεί να τρελάνει τον φίλο του Παναθηναϊκού. Ότι αυτή η διαφορά εξανεμίζεται στον αγωνιστικό χώρο, εξαιτίας της τραγικής οικονομικής κατάστασης του «τριφυλλιού».

ΥΓ.: Ο Αστέρας Τρίπολης είναι σε κακό φεγγάρι. Δεν ξέρω αν θα έρθει πληγωμένος ψυχολογικά ή πεισμωμένος στο ΟΑΚΑ. Σε κάθε περίπτωση αυτό δεν απασχολεί τον Παναθηναϊκό. Φυσικά και δεν εξαρτάται το ματς από τους Αρκάδες. Η νίκη είναι μονόδρομος και πρέπει πάση θυσία να κατακτηθεί.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ – to10.gr