ΣΠΟΡ

Οι 30 μέρες που προκάλεσαν ρήγματα στο οικοδόμημα του Παναθηναϊκού

Ο Παναθηναϊκός εντός του 2019 δεν έχει παίξει σε κανένα παιχνίδι πλήρης. Μέσα σε έναν μήνα χάλασε ό,τι καλό είχε δημιουργήσει.

Ο Γιώργος Δώνης μετά την ήττα από τον ΠΑΣ Γιάννινα αναφέρθηκε σε πολλά απρόοπτα που έχουν συμβεί στον Παναθηναϊκό στον δεύτερο γύρο.

Αυτό είναι πραγματικότητα. Δεν πρόκειται για μεταφυσικά φαινόμενα. Το «τριφύλλι» από την αρχή της σεζόν είχε ατυχία, σε ό,τι αφορά τους τραυματισμούς, αλλά τότε η αποτελεσματικότητα στην επίθεση τα κάλυπτε όλα. Η ομάδα εκμεταλλευόταν τις ευκαιρίες της, ενώ στον δεύτερο γύρο έχουν έρθει όλα τα στραβά μαζεμένα.

Σε κανέναν αγώνα, εντός του 2019, ο Παναθηναϊκός δεν έχει παίξει πλήρης. Το πρώτο ματς του νέου έτους ήταν στη Λαμία για το κύπελλο στις 10 Ιανουαρίου. Τότε υπήρχαν, εξαιτίας της ίωσης πολλές απουσίες. Στο πρωτάθλημα το πρώτο παιχνίδι ήταν με την Ξάνθη. Σε εκείνον τον αγώνα δεν έπαιξε λόγω καρτών ο Κουρμπέλης. Μία σημαντική απουσία είχε η ομάδα, η οποία εξαιτίας της ίωσης φάνηκε στο πρώτο μέρος επηρεασμένη και βρέθηκε πίσω στο σκορ. Η γρήγορη ισοφάριση του Μπουζούκη στο δεύτερο ημίχρονο, έδωσε ψυχολογία και ο Παναθηναϊκός έκανε το καλύτερο 45λεπτο τον τελευταία μήνα. Αλλά στο τελευταίο δευτερόλεπτο ήρθε μία κακή αντίδραση του Μαυρομμάτη, έγινε το πέναλτι και η οι Ακρίτες πήραν τον βαθμό.

Ακολούθησε το ματς πρωταθλήματος στη Λαμία. Εκεί ο Παναθηναϊκός δεν είχε τον τραυματία Κουρμπέλη και τον Ινσούα που είχε δηλωθεί να εκτίσει την ποινή του. Δεν έπαιξε καλά, στάθηκε άτυχος στις ευκαιρίες στο τελευταίο μισάωρο και μοιραία ηττήθηκε. Λίγες μέρες αργότερα ήρθε η τεράστια αποτυχία στο κύπελλο. Το «τριφύλλι» ξεκίνησε χωρίς τους Κουρμπέλη, Χρήστο Δώνη με τον Χατζηθεοδωρίδη δίπλα στον Κάτσε. Αυτό δεν λειτούργησε, στο δεύτερο μέρος μπήκε ο αρχηγός, η κατάσταση βελτιώθηκε, αλλά το γκολ του Εμμανουηλίδη δεν ήταν αρκετό. Το ματς πήγε στην παράταση και στα πέναλτι κι εκεί επήλθε το σοκ για το «τριφύλλι».

Εκείνο το παιχνίδι άνοιξε τεράστια πληγή. Οι παίκτες έχασαν έναν μεγάλο στόχο, πληγώθηκε σε τεράστιο βαθμό η αυτοπεποίθησή τους και με την ΑΕΛ το κακό πήρε διαστάσεις. Κόντρα στους Θεσσαλούς δεν έπαιξε ο τιμωρημένος Κολοβέτσιος, ενώ δόθηκαν ανάσες στους Χατζηγιοβάνη, Κάτσε. Δεν υπάρχουν φυσικά δικαιολογίες από τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός έπαιζε από το 1’ με αριθμητικό πλεονέκτημα και με το σκορ υπέρ του 1-0. Βέβαια, στο τέλος προστέθηκε στα απρόοπτα, δηλαδή, στους τραυματισμούς, τις ιώσεις, τη κούραση και τις τιμωρίες και ο παράγοντας διαιτησία. Είναι ένας παράγοντας που έχει παίξει τον δικό του ρόλο στον εφιαλτικό μήνα που ξεκίνησε στη Λαμία και ολοκληρώθηκε στα Γιάννινα.

Πλήρης και νίκη με δέκα

Μετά την ΑΕΛ το «τριφύλλι» νίκησε τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο. Το παράδοξο; Είναι το μοναδικό ματς στο 2019 που ο Παναθηναϊκός παρατάχθηκε πλήρης. Δεν είχε καμία απουσία βασικού στελέχους του. Στην πορεία του παιχνιδιού φυσικά έμεινε άδικα – από τον παράγοντα διαιτησία- με δέκα παίκτες, αφού αποβλήθηκε ο Κάτσε, αλλά άντεξε και πήρε τη νίκη.

Στη Λιβαδειά η εικόνα επανήλθε στα άσχημα επίπεδα. Ο Δώνης δεν είχε τον Κάτσε, ο οποίος είχε δεχθεί κόκκινη κάρτα στο Αγρίνιο και τον Μαυρομμάτη, ο οποίος είχε δηλωθεί να εκτίσει την ποινή του. Η ομάδα ξεκίνησε καλά, αλλά σταδιακά έπεφτε η απόδοσή της. Στην πορεία τραυματίστηκε ο Δώνης και δεν μπόρεσε να βοηθήσει ιδιαίτερα.

Στα Γιάννινα συμπληρώθηκαν ακριβώς 30 μέρες από το πρώτο ματς του 2019. Στις 10 Ιανουαρίου έπαιξε το «τριφύλλι» με τη Λαμία για το κύπελλο, στις 9/2 με τους Ηπειρώτες. Ο Γιώργος Δώνης είχε αποφασίσει να εκτίσουν την ποινή τους σ’ αυτό το ματς οι Κάτσε, Μακέντα. Λόγω της απουσίας του γιου του, που χτύπησε στη Λιβαδειά, βρέθηκε στην ενδεκάδα ο Στάικος, που δεν έχει ρυθμό. Στη διάρκεια χτύπησαν και οι Ινσούα, Κουλιμπαλί, ενώ υπήρχαν λάθη κι από τη διαιτησία. Κυρίως στο οφσάιντ στον Γιόχανσον στο δεύτερο ημίχρονο, που έβγαινε τετ α τετ.

Ο Παναθηναϊκός γνώρισε την ήττα και η αλήθεια είναι ότι σε 30 μέρες το οικοδόμημά του υπέστη σημαντικά ρήγματα. Τώρα έρχεται ο Αστέρας Τρίπολης, δεν θα παίξει ο Κουλιμπαλί και είναι εξαιρετικά αμφίβολοι οι Ινσούα, Κουρμπέλης. Απλώς να σημειώσουμε, ότι με τον Πανιώνιο που ακολουθεί, έχει δηλωθεί να λείψει ο Γιόχανσον, που συμπλήρωσε τέσσερις κίτρινες κάρτες. Τη στιγμή που θα είναι εκτός κι ο Κουλιμπαλί, ο έτερος δεξιός μπακ εξαιτίας της θλάσης…

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ – 10.gr