ΣΠΟΡ

Οι γυναίκες πρωταθλήτριες εμπνέουν στο γήπεδο και στη ζωή

Οι γυναίκες πρωταθλήτριες εμπνέουν στο γήπεδο και στη ζωή

Η γενική γραμματέας της FIFA Φάτμα Σαμούρα χειροκρότησε τα οκτώ έθνη που θα κάνουν το ντεμπούτο τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας την Τετάρτη (7/3), προτρέποντας τις παίκτριες να είναι περήφανες επειδή εμπνέουν.

Η Αϊτή, το Μαρόκο, ο Παναμάς, οι Φιλιππίνες, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, το Βιετνάμ και η Ζάμπια θα κάνουν το ντεμπούτο τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο που θα διεξαχθεί από τις 20 Ιουλίου έως τις Αυγούστου στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

«Βλέποντάς σας, εσείς που είστε μητέρες, αδερφές, φοιτήτριες και αθλήτριες, γυναίκες που διακρίνονται στον αγωνιστικό χώρο, αυτό θα ενθαρρύνει μια γενιά νεαρών κοριτσιών και γυναικών να στοχεύουν ψηλά, να στοχεύουν μεγάλα. Να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και να ξεπεράσουν το μεγαλείο, στο γήπεδο αλλά και στη ζωή», ανέφερε η Σαμούρα.

Αρκετές άλλες αθλητικές προσωπικότητες υπερασπίστηκαν τις γυναίκες και επικρότησαν την πρόοδο που έχει σημειωθεί. Οι «Λιονταρίνες» της Αγγλίας επευφήμησαν τη δέσμευση της βρετανικής κυβέρνησης ότι κάθε κορίτσι στη Βρετανία θα έχει ίση πρόσβαση στο ποδόσφαιρο στο σχολείο, έναν σκοπό που η εθνική ομάδα γυναικών υποστήριζε από την κατάκτηση του τίτλου του Euro 2022 τον περασμένο Αύγουστο.

Τα σχολεία αναμένεται να διαθέσουν τουλάχιστον δύο ώρες φυσική αγωγή την εβδομάδα και να διασφαλίζουν ότι τα κορίτσια έχουν ίση πρόσβαση σε όλα τα σχολικά αθλήματα, συμπεριλαμβανομένου του ποδοσφαίρου. «Μια ανακοίνωση που θα αλλάξει το γυναικείο ποδόσφαιρο στην Αγγλία για πάντα και η αρχή για κάτι ξεχωριστό», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι παίκτριες της εθνικής Αγγλίας. «Το βλέπουμε αυτό μόνο ως την αρχή».

Η Χέιλι Βικενχάισερ, τέσσερις φορές ολυμπιονίκης του χόκεϊ στον Καναδά, επαίνεσε τους γονείς της σε μια εορταστική ανάρτηση στο Instagram: «Η μαμά μου ήταν ένα καταπληκτικό γυναικείο πρότυπο που υποστήριζε τα δικαιώματα των γυναικών και ο μπαμπάς μου ήταν ένα καταπληκτικό πρότυπο ανδρών που πίστευε ότι ένα μικρό κορίτσι μπορούσε να κάνει ό,τι μπορεί να κάνει ένα μικρό αγόρι», είπε. «Ήταν ένας μεγάλος λόγος που μπόρεσα να σπάσω τα εμπόδια και να τελειώσω την ιατρική σχολή».

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης Ντέιβιντ Χάγκερτι κάλεσε τους άνδρες να εντείνουν τον αγώνα για την ισότητα των φύλων. «Ο ρόλος των ανδρών δεν μπορεί να υποτιμηθεί», είπε ο Χάγκερτι σε δήλωσή του. «Είναι καθήκον και ευθύνη μας να βρούμε τον καλύτερο τρόπο για να αποκαταστήσουμε την ανισορροπία των φύλων».

Η ITF ξεκίνησε το πρόγραμμα «Men as Allies» (Ανδρες ως σύμμαχοι), στο πλαίσιο της στρατηγικής ITF Advantage All για την ισότητα των φύλων. «Ήρθε η ώρα να αρχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τους πρωταθλητές», είπε ο Χάγκερτι. «Καλούμε τους άνδρες ηγέτες σε όλες τις πτυχές του τένις να γίνουν All Male Allies.»

Ο Σεμπάστιαν Κόε υπερασπίστηκε τη γυναικεία ηγεσία σε ένα βίντεο στο Twitter, λέγοντας ότι η ύπαρξη γυναικών σε θέσεις επιρροής κάνει καλύτερη την οργάνωση. Προσθέτοντας ότι «ίσως θα είμαι λίγο αμφιλεγόμενος», ο Κόε είπε ότι εάν η παγκόσμια ομοσπονδία στίβου είχε περισσότερες γυναίκες σε ηγετικές θέσεις κατά τη διάρκεια ορισμένων απ’ τα πιο σκοτεινά χρόνια του οργανισμού στο παρελθόν, οι προκλήσεις μπορεί να μην ήταν τόσο βαθιές.

«Είναι συχνά στα παρασκήνια, στο περιθώριο και σπάνια στους τίτλους των εφημερίδων. Ωστόσο, ο ρόλος τους βρίσκεται ακριβώς στην καρδιά του αθλητισμού».