ΣΠΟΡ

Μίλτος Τεντόγλου: Ένα σπάνιο αθλητικό φαινόμενο

Μίλτος Τεντόγλου: Ένα σπάνιο αθλητικό φαινόμενο

Με το χρυσό της Βουδαπέστης επιβεβαίωσε ότι αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους αθλητές στίβου. Με τη συμπεριφορά του κατέδειξε ότι είναι μία από τις μεγαλύτερες μορφές του

Το ‘χει η μοίρα του αθλητισμού να προσφέρει μια χαραμάδα αισιοδοξίας, λίγο «οξυγόνο», όταν όλα δείχνουν να σκοτεινιάζουν, όταν όλα μοιάζουν να γίνονται στάχτη. Κινούμενος αγωνιστικά, θαρρείς σε ένα… παράλληλο σύμπαν, μπορεί μ’ ένα γκολ, ένα άλμα, ένα ρεκόρ, ένα μετάλλιο, να «παγώσει» τον χρόνο και να δώσει λίγο χρώμα στη μαύρη επικαιρότητα.

Η Πέμπτη 24 Αυγούστου έμελλε να μας χαρίσει δύο συγκλονιστικά μετάλλια στον στίβο: ένα χάλκινο της… βιονικής Αντιγόνης Ντρισμπιώτη στα 35 χλμ. βάδην στα 39 χρόνια της και μια σπουδαίας μορφής του παγκόσμιου αθλητισμού, του Μίλτου Τεντόγλου στο μήκος.

Ο Μακεδόνας υπερπρωταθλητής, επιβεβαίωσε στη Βουδαπέστη, σε έναν τελικό – θρίλερ κι έναν από τους καλύτερους όλων των εποχών στο μήκος, ότι αποτελεί ήδη σε παγκόσμιο επίπεδο και μόλις στα 25 του, ένα από τα πιο σημαντικά πρόσωπα του στίβου διαχρονικά.

Αυθεντικός και μακριά από καθωσπρεπισμούς, ο Μίλτος κάνει δηλώσεις χωρίς «καλούπια», δεν διστάζει να «αυτομαστιγωθεί» μπροστά στις κάμερες, ακόμη και να «τσαλακωθεί» πολλές φορές, βγάζοντας μια «παιδική» αφέλεια που σπανίζει.

Δεν θα διστάσει, όμως, να δώσει ρυθμό στον αντίπαλό του, χειροκροτώντας τον πριν από το κρίσιμο άλμα, κι ας γνωρίζει ότι μπορεί να χάσει ένα μετάλλιο. Ο Τεντόγλου ενσαρκώνει αυτό που αποτελεί ζητούμενο στον σύγχρονο (πρωτ)αθλητισμό: το ευ αγωνίζεσθαι.

Ο άλτης του Γιώργου Πομάσκι είναι αυτή τη στιγμή, εν ενεργεία παγκόσμιος πρωταθλητής ανοιχτού και κλειστού στίβου, «χρυσός» Oλυμπιονίκης και πρωταθλητής Ευρώπης, νικητής σχεδόν σε όλες τις διοργανώσεις από το 2018 μέχρι σήμερα -εξαίρεση το παγκόσμιο του 2019 στη Ντόχα και του 2022 στο Όρεγκον, στο οποίο ήταν δεύτερος.

Από το 2015 στις μεγάλες διοργανώσεις είναι: 2023: 1ος με 8,52 μ. στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (Βουδαπέστη), 1ος με 8,30 μ. στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού (Κωνσταντινούπολη). 2022: 1ος με 8,42 μ. στον τελικό του Diamond League (Ζυρίχη), 1ος με 8,52 μ. στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (Μόναχο), 2ος με 8,32 μ. στο παγκόσμιο πρωτάθλημα (Ορεγκον), 1ος με 8,55 μ. στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού (Βελιγράδι). 2021: 1ος με 8,41 μ. στους Ολυμπιακούς Αγώνες (Τόκιο), 1ος με 8,35 μ. στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού (Τορούν, Πολωνία). 2019: 10ος στο παγκόσμιο (Ντόχα) με 7,79μ., 1ος με 8,32 μ. στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Κ23 (Γκέβλε, Σουηδία), 1ος με 8,38 μ. στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού (Γλασκώβη). 2018: 1ος με 8,25 μ. στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (Βερολίνο), 9ος με 7,82 μ. στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού (Μπέρμιγκαμ). 2017: 1ος με 8,07 μ. στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Κ20 (Γκροσέτο, Ιταλία). 2016: 2ος με 7,91 μ. στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Κ20 (Μπίντγκος, Πολωνία) και 14ος στους Ολυμπιακούς Αγώνες (Ρίο ντε Ζανέιρο) με 7,64μ. 2015: 5ος με 7,66 μ. στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Κ18 (Κάλι, Κολομβία).

Ο Τεντόγλου το 2021, στο μίτινγκ αλμάτων στην Καλλιθέα, κατέγραψε την καλύτερη επίδοσή του με 8,60 μ., έψαξε κάτι μεγάλο στη Βουδαπέστη, όμως, όπως δήλωσε, στο τρίτο άλμα του (8,39) «άφησε τα πόδια του στην άμμο», κάτι που του στοίχισε πολλά εκατοστά και, με βάση τα λεγόμενά του, ίσως έφτανε και στα 8,70μ.

Επόμενες προκλήσεις για τον Ελληνα υπερπρωταθλητή είναι το παγκόσμιο κλειστού της Γλασκώβης τον Μάρτιο του 2024 κι έπειτα, βεβαίως, οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Το παγκόσμιο ρεκόρ στέκει εκεί στα 8,95 μ., από το τελευταίο αποτύπωμα του Μάικ Πάουελ στην άμμο, στο παγκόσμιο του Τόκιο, το μακρινό 1991.

Ο Μίλτος δεν δείχνει να κοιτάζει τόσο μακριά ακόμη. Θα επιχειρήσει βήμα βήμα να μάθει τα όρια των πτήσεων του. Βήμα βήμα θα εξελίξει αυτή την τρομακτική, για τους αντιπάλους, ψυχραιμία και δύναμη που βγάζει όταν όλα δείχνουν χαμένα.

Είναι, άλλωστε, μόλις 25 ετών και ήδη θεωρείται ένας θρύλος του μήκους. Αυτή, ίσως, είναι μία ακόμη πιο δύσκολη πρόκληση γι’ αυτόν: η διαχείρισή της…

Μπάμπης Παπαδάτος-kathimerini.gr