ΣΠΟΡ

Η μεγάλη επιστροφή της Ναόμι Οσάκα

Η μεγάλη επιστροφή της Ναόμι Οσάκα

Η Γιαπωνέζα τενίστρια άφησε πίσω την κατάθλιψη, έγινε μητέρα και βάζει ξανά στόχο την κορυφή

«Με λένε Ναόμι Οσάκα. Είμαι 25 ετών. Εχω ήδη κατακτήσει 4 Grand Slam (δύο US open και δύο Australian Open). Είμαι η πρώτη Ασιάτισσα που κατάφερα να φτάσω στο νούμερο 1 της παγκόσμιας κατάταξης. Εχω το ρεκόρ νικών μέσα σε έναν χρόνο. Είμαι η πρώτη αθλήτρια του τένις που επιλέχθηκε ως η τελευταία λαμπαδηδρόμος στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Ομως έκανα ένα λάθος. Συνέδεσα τη νίκη με την αξία μου ως άνθρωπος. Εμαθα από αυτό. Και πλέον θέλω από το βήμα που μου δίνεται να κάνω κάτι χρήσιμο για τον συνάνθρωπο. Θέλω να μπορώ να είμαι πρότυπο για έναν καλύτερο κόσμο. Και ο στόχος μου είναι ιερός».

Με αυτά τα λόγια, γραμμένα από την ίδια, η Ναόμι Οσάκα «συστηνόταν» στον κόσμο μέσα από το προσωπικό της ημερολόγιο. Λίγο καιρό νωρίτερα, η τενίστρια από την Ιαπωνία είχε αποκαλύψει δημόσια ότι έπασχε από κατάθλιψη και η απόφασή της ήταν να εγκαταλείψει τα κορτ. Εμεινε εκτός γηπέδων για περίπου 15 μήνες και στο μεσοδιάστημα έφερε στον κόσμο το πρώτο της παιδί, την κόρη της Σάι, ο ερχομός της οποίας την έκανε ξανά δυνατή. Πριν από λίγες μέρες, η Ναόμι Οσάκα έδωσε τον πρώτο της αγώνα, μετά την αποχή της, στο Μπρισμπέιν. Το αποτέλεσμα δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία, καθώς ουσιαστικά αποτελεί το πρώτο βήμα για να βρεθεί και πάλι σε ένα Grand Slam. Θα τη δούμε τελικά στη Μελβούρνη και στο Australian Open που ξεκινά στις 14 Ιανουαρίου, όπου θα πάει για να… ξεσκουριάσει όπως έχει δηλώσει η ίδια.

Η μάχη με την κατάθλιψη

Πριν από μερικά χρόνια, σε ένα οικογενειακό δείπνο για τον εορτασμό των 22ων γενεθλίων της, η Ναόμι απευθύνθηκε στη μητέρα της για να τη ρωτήσει αν πίστευε ότι η κόρη της θα είχε πετύχει όλα αυτά σε τόσο μικρή ηλικία. «Σίγουρα είναι περισσότερα από όσα περίμενα», ήταν η απάντησή της. Οταν ο διάλογος αποτυπώθηκε σε μια μίνι σειρά του Netflix, η Οσάκα ήταν ήδη δύο φορές πρωταθλήτρια Grand Slam και νούμερο ένα στον κόσμο. Αυτό που δεν γνώριζε κανείς τότε ήταν ότι η Οσάκα υπέφερε από «μακρές περιόδους κατάθλιψης» από τότε που κέρδισε το US Open το 2018. Από εκείνη τη γιορτή γενεθλίων ακολούθησαν άλλοι δύο τίτλοι Grand Slam, αλλά και μερικοί επώδυνοι μήνες που έπρεπε να υπομείνει, μέχρι να αποφασίσει να εγκαταλείψει τα γήπεδα.

Το γεγονός που την έκανε να αναθεωρήσει την απόφασή της και να βρει ξανά τη χαρά για να παίξει και πάλι τένις, ήταν η γέννηση της κόρης της. Η Σάι γεννήθηκε τον περασμένο Ιούλιο και, σε συνέντευξή της με αφορμή την επιστροφή της στο τουρ ύστερα από 15 μήνες απουσίας, η Οσάκα δήλωσε στο BBC Sport ότι η άφιξη της κόρης της την ολοκλήρωσε ως άτομο. «Τη χρειαζόμουν σχεδόν κατά κάποιον τρόπο στη ζωή μου», εξήγησε λίγο πριν την έναρξη του τουρνουά στο Μπρισμπέιν και πρόσθεσε: «Είμαι ο τύπος του ανθρώπου που δεν μπορεί να σκεφτεί πραγματικά τον εαυτό του. Παίρνω βιαστικές αποφάσεις και αυτή με βοήθησε να ωριμάσω ήδη τόσο πολύ. Είμαι πολύ πιο άνετη με αυτό που είμαι και είμαι πολύ ευγνώμων για κάθε μέρα. Το να ξέρω ότι υπάρχει ένας μικρός άνθρωπος που με αγαπάει ό,τι κι αν συμβεί και οι μέρες μου φωτίζονται εξαιτίας της, αυτό με συμπληρώνει και ως άτομο».

Η γέννηση της Σάι δεν ήταν απλή, καθώς ο ομφάλιος λώρος τυλίχθηκε γύρω από τον λαιμό της κόρης της κατά τη διάρκεια του τοκετού. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, η Οσάκα υπέφερε από πρωινή ναυτία και ανακουφιζόταν μόνο με την κατανάλωση απλών κράκερ, αλλά αυτό είχε ως κόστος την αύξηση του σωματικού βάρους που ήδη την απασχολούσε. Και παρά το ιστορικό κατάθλιψης –το οποίο περιέγραψε λεπτομερώς για πρώτη φορά μετά την αποχώρησή της από το Roland Garros του 2021– αιφνιδιάστηκε από την ύπουλη εμφάνιση της επιλόχειας κατάθλιψης. «Οντως επηρεάστηκα από αυτό. Δεν νομίζω ότι το ήξερα εκείνη τη στιγμή. Απλά νόμιζα ότι ήταν μια μεγάλη μετάβαση» δήλωσε. «Αλλά ήμουν τυχερή. Η μητέρα μου ήταν εκεί, οπότε με βοήθησε πολύ, αλλά είναι μια πολύ δραματική αλλαγή. Είμαι καλά τώρα και στην πραγματικότητα είμαι πολύ καλύτερα από ό,τι ήμουν πριν. Νιώθω πραγματικά ήρεμη και χαλαρή».

Ολα αυτά βέβαια δεν κάνουν μόνο την ίδια να νιώθει καλύτερα, αλλά και τους ανθρώπους που όλα αυτά τα χρόνια ήταν δίπλα της, όπως ο Βέλγος προπονητής, Βιμ Φισέτ. Μαζί κερδίσανε το US Open του 2020 και το Australian Open τον επόμενο Ιανουάριο. Χώρισαν τον Ιούλιο του 2022, για να ξανασυναντηθούν τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους.

«Προπονείται ασταμάτητα»

«Είναι πάντα ένα δύσκολο θέμα, αλλά πρέπει να είμαι προσεκτικός τους τελευταίους μήνες, όπου προπονείται ασταμάτητα», δήλωσε ο Φισέτ, λίγο μετά τη νίκη της στον αγώνα του πρώτου γύρου στο Μπρισμπέιν και συνέχισε: «Ξεκινώντας τα τουρνουά, θα είναι σημαντικό για εμάς να της δώσουμε, στις σωστές στιγμές, χρόνο διακοπής για να απενεργοποιηθεί πραγματικά. Από την άλλη πλευρά, η επικοινωνία της με την ομάδα έχει γίνει καλύτερη. Είναι πολύ πιο ανοιχτή από πριν. Είναι καλύτερη τώρα στο να επικοινωνεί πώς αισθάνεται».

Η ίδια υποστήριξε ότι το να γίνει μητέρα την έκανε να συνειδητοποιήσει το πόσο δυνατή είναι και η ίδια και όλες οι μητέρες. Επίσης, η Οσάκα, μια από τις πιο ισχυρές φωνές του αθλητισμού σε κοινωνικά θέματα, θέλει επίσης να επισημάνει ότι οι νέες μητέρες δεν πρέπει ούτε στιγμή να συγκρίνουν τον εαυτό τους με εκείνη, μόλις έξι μήνες μετά τον τοκετό.

«Το σώμα κάθε ανθρώπου είναι διαφορετικό. Για παράδειγμα, 30 λεπτά μετά τον τοκετό μου ήθελαν να με μεταφέρουν με καροτσάκι, αλλά τους είπα ότι αισθανόμουν απολύτως καλά για να περπατήσω. Ηταν λίγο περίεργο γιατί έπρεπε να αποδείξω ότι μπορούσα να περπατήσω», τόνισε.

Η Οσάκα παραδέχθηκε ότι δεν παρακολούθησε το Australian Open ή το Γαλλικό Open το 2023, καθώς θα την έκαναν να συνειδητοποιήσει τι έχανε. Τώρα όμως μοιάζει περισσότερο αποφασισμένη για την ολική επιστροφή της, καθώς στο μελλοντικά σχέδια είναι η κατάκτηση –ξανά– κάποιου Grand Slam, αλλά και η εκπροσώπηση της Ιαπωνίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι το καλοκαίρι.

«Θέλω να δείξω στην κόρη μου πως είμαι ικανή να καταφέρω τα πάντα», τονίζει αποφασισμένη για μια νέα αρχή στην καριέρα της.

Κώστας Κουκουλάς – kathimerini.gr