ΑΛΗΘΕΙΕΣ

Η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά…

Του Γιώργου Χατζηλίδη – naftemporiki.gr

Σοκ προκάλεσε στη Θεσσαλονίκη ο αδόκητος χαμός του μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης Ιωάννη, ο οποίος νοσηλευόταν από την Παρασκευή στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου με κορvνοϊό. Ο μακαριστός, που εκοιμήθη σε ηλικία 62 ετών, έπασχε από υποκείμενα νοσήματα, εμφάνισε λοίμωξη του αναπνευστικού Covid-19 και χθες το πρωί κατέληξε από καρδιοαναπνευστική ανακοπή.

Ο μακαριστός μητροπολίτης Λαγκαδά, με πλούσιο θρησκευτικό και κοινωνικό έργο, ήταν από τους ιεράρχες που καλούσε τους πιστούς να τηρούν τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό. Ήταν όμως και μεταξύ των ιεραρχών που είχαν πάρει μέρος στο συλλείτουργο του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, στις 26 Οκτωβρίου, στην οποία οι ιερείς και αρκετοί πιστοί είχαν εμφανιστεί χωρίς μάσκα και χωρίς να τηρούν τις αναγκαίες αποστάσεις.

Τις επόμενες μέρες, μετά τη Δοξολογία, είχε γίνει γνωστό ότι νόσησε από κορωνοϊό ο μητροπολίτης Ιερισσού Θεόκλητος. Ο μακαριστός μητροπολίτης Λαγκαδά, πάντως, με δηλώσεις του τον Μάρτιο, στο πρώτο κύμα της πανδημίας, είχε δηλώσει ότι ο κορονοϊός δεν κολλάει μέσω της θείας κοινωνίας επειδή αυτή έχει οινόπνευμα. Βέβαια, σπάνια θα συναντήσει κανείς ιεράρχη που μιλώντας δημόσια για το συγκεκριμένο θέμα θα καταφέρει να το προσεγγίσει αφήνοντας έξω τη μυσταγωγική διάσταση. Αλλά τι διαφορετικό να περιμένει κανείς από τους εκπροσώπους της εκκλησίας, όταν ακόμα και αναγνωρισμένοι επιστήμονες εκφράζουν αμφιβολίες για αυτό που είναι λογικό;

Μετά την καθηγήτρια Γιαμαρέλλου, και η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ και επιδημιολόγος Αθηνά Λινού, την οποία μάλιστα πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας για υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής, είπε στην ΕΡΤ ότι η ίδια «βεβαίως θα κοινωνούσε». Σημείωσε, μάλιστα, ότι δεν υπάρχει παγκοσμίως επιδημιολογική μελέτη που να αποδεικνύει ότι ο κορωνοϊός μεταδίδεται με το σάλιο, διά της καταπόσεως. Την καλύτερη απάντηση της την έδωσε ο καθηγητής Γενετικής του πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης: Είναι σαν να λέμε ότι για να δούμε αν θα πεθάνει ένας άνθρωπος που πέφτει από αεροπλάνο, πρέπει να πετάξουμε 100 ανθρώπους με αλεξίπτωτο και 100 χωρίς και μετά να μελετήσουμε το αποτέλεσμα.