ΑΛΗΘΕΙΕΣ

Από το Brexit στο Μegxit

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη-naftemporiki.gr

«Τα αστέρια δεν είναι ίδια για όλους τους ανθρώπους. Γι’ αυτούς που ταξιδεύουν, τ’ αστέρια είναι οδηγοί. Για άλλους δεν είναι παρά μόνο φωτάκια. Για άλλους -για τους σοφούς- είναι προβλήματα. Για κείνον τον επιχειρηματία, ήταν χρυσάφι. Μα όλα τα αστέρια είναι σιωπηλά. Εσύ θα έχεις αστέρια που δεν τα ‘χει κανείς…»

  • Τι θέλεις να πεις;

Δεν περίμενα ποτέ τον πρίγκιπα. Εξαίρεση ο μικρός, του Εξιπερί το φως, ένα παραμύθι τού εντός.
Γι’ αυτό, κάποια άλλα αστέρια με κάνουν πάντα να γελώ. Και ας με παίρνουν στο ψιλό.

Είναι, λέει, η Βρετανία σε σοκ, γιατί ο Χάρι και η Μέγκαν γιοκ. Ο δούκας και η δούκισσα του Σάσεξ ανακοίνωσαν ότι θα αποσυρθούν από τα υψηλά κλιμάκια της βασιλικής οικογένειας, θα γίνουν οικονομικά ανεξάρτητοι και θα περνούν περισσότερο χρόνο στη Βόρεια Αμερική.

Τα σχόλια των Βρετανών, που νοιάζονται περισσότερο για τη βασιλική οικογένεια και τα προβλήματά της παρά για τους συμπολίτες τους που πέφτουν στην εξαθλίωση, κινούνται ανάμεσα στην επιδοκιμασία και την οργή.

Το Μegxit το Brexit στα πρωτοσέλιδα ξεπαστρεύει. H αλήθεια είναι ότι δεν παραιτούνται κάθε μέρα πρίγκιπες -και γιατί να το κάνουν άλλωστε;- μα ούτε θα πεινάσουν ούτε θα κακοπεράσουν.

Διασημότητες θα παραμείνουν, κρατώντας όλα τα καλά της βασιλικής ζωής, χωρίς τα βαρετά και ενοχλητικά, και θα είναι οικονομικά ανεξάρτητοι με τα λεφτά του μπαμπά, τα οποία κατέχει μόνο εξαιτίας του γεγονότος πως είναι κληρονόμος της βασίλισσας. Υποθέτω ότι θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν και υψηλής προστασίας, όπου κι αν ζουν ή ταξιδεύουν.

Ακόμη, όμως, κι αν κινούνται εκ του ασφαλούς, η δαιμονοποίηση της γυναίκας δεν είναι του αφελούς. Ναι, είναι αστείο στην τρίτη δεκαετία της τρίτης μεταχριστιανικής χιλιετίας να ασχολείται ο κόσμος με βασίλεια και βασιλεία, που «το μυστήριό της είναι η ίδια της η ζωή», αλλά δεν είναι αστείο ότι η Μέγκαν Μαρκλ «αντικατέστησε το Ιράν στη θέση του “κακού” μέσα σε 24 ώρες».

Καλά κάνουν και το πανηγύρι χάνουν. Εργοδηγός ή βασιλέας, ζητιάνος ή πρωθυπουργός, η ζωή είναι του καθενός. Αργά ή γρήγορα, αλλάζει ο καιρός. Τ’ άλλα είναι σαπουνόπερα και ατραξιόν.