Uncategorized

Αιφνιδιάζει η Τουρκία με την αποχώρηση του «Γιαβούζ»

Στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και μετά το κείμενο συμπερασμάτων για την Τουρκία και την ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία αιφνιδίασε θετικά με την αποχώρηση του «Γιαβούζ» από τη θέση του νοτιοδυτικά της Κύπρου- και για πρώτη φορά έπειτα από αρκετούς μήνες.

Μάλιστα το τουρκικό σκάφος γεωτρήσεων, σύμφωνα με τον ιστότοπο στοιχείων ναυσιπλοΐας Refinitiv Eiko, έχει φτάσει στις τουρκικές ακτές καθώς το ίχνος του «Γιαβούζ» δείχνει ότι το πλοίο βρισκόταν σήμερα το πρωί κοντά στο λιμάνι του Τάσουτσου, στην περιοχή της Μερσίνας.

Την είδηση για την αποχώρηση του «Γιαβούζ» καλωσόρισε η Κομισιόν χαρακτηρίζοντας την αποχώρηση του πλοίου «ευπρόσδεκτο βήμα».

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πίτερ Στάνο, «η αποχώρηση του «Γιαβούζ» αποτελεί ακόμη ένα ευπρόσδεκτο βήμα προς την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο και ελπίζουμε να δούμε όμοια βήματα προς αυτή την κατεύθυνση όπως υπογράμμισαν οι ηγέτες (κατά τη Σύνοδο Κορυφής)».

Σχολιάζοντας την αιφνίδια αποχώρηση του «Γιαβούζ», ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος σημείωσε, σύμφωνα με την Deutsche Welle, πως αν και πρόκειται για ενέργεια που συμβάλλει στην οικοδόμηση θετικού κλίματος, η Λευκωσία διατηρεί τις επιφυλάξεις της, αφού η κυπριακή κυβέρνηση δεν γνωρίζει ούτε τους λόγους της αποχώρησης, ούτε αν αυτή έχει μόνιμο χαρακτήρα.

Να σημειωθεί ότι το «Μπαρμπαρός» παραμένει νοτιοανατολικά της Κύπρου και οι δραστηριότητές του έχουν παραταθεί μέχρι τις 18 Οκτωβρίου.

Συνεδριάζουν Εθνικό Συμβούλιο και Υπουργικό Συμβούλιο στην Κύπρο.

Συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, καθώς και υπουργικό συμβούλιο συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Το Εθνικό Συμβούλιο πρόκειται να συνεδριάσει το απόγευμα της Τρίτης (6/10) στις 18:30 το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο, και το Υπουργικό Συμβούλιο την Τετάρτη στις 09.30 το πρωί, επίσης στο Προεδρικό Μέγαρο.

Και οι δύο συνεδριάσεις πραγματοποιούνται στον απόηχο της αποχώρησης του τουρκικού γεωτρύπανου «Γιαβούζ» από την κυπριακή ΑΟΖ, των αποτελεσμάτων των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και σημαντικών ζητημάτων εγχώριου ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με την DW, η κυπριακή πλευρά εξεπλάγην χθες με την είδηση ότι το «Γιαβούζ» ξεκίνησε την αποχώρηση του από το τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ όπου βρισκόταν από τον περασμένο Απρίλιο, αφού έγινε πριν ακόμα λήξει η NAVTEX που είχε εκδώσει η Άγκυρα για τις δραστηριότητες του Yavuz στην κυπριακή ΑΟΖ.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα πάντα με την DW, ελληνοκυπριακά μέσα ενημέρωσής συνδέουν την κίνηση της Άγκυρας με τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις πριν την Σύνοδο Κορυφής κατά τις οποίες η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ φέρεται να ζήτησε από την Τουρκία την απόσυρση του «Γιαβούζ» ως αντιστάθμισμα για τη μη επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα.

Υπενθυμίζεται τέλος ότι σήμερα πραγματοποιεί επίσκεψη στην Άγκυρα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος αύριο θα βρεθεί στη χώρα μας. Να σημειωθεί ότι, όπως έχει ανακοινώσει το ΝΑΤΟ, Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν για τη σύσταση μηχανισμού αποκλιμάκωσης της έντασης μετά από σειρά τεχνικών διαβουλεύσεων ανάμεσα στους στρατιωτικούς αντιπροσώπους οι οποίες άρχισαν στις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου.