ΑΛΗΘΕΙΕΣ

Ένας γιατρός δεν αναζητά ασθενείς

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη-naftemporiki.gr

Ο ασθενής ψάχνει γιατρό, ένας γιατρός δεν αναζητά ασθενείς. Κατανοώ ότι όταν είσαι ευάλωτος μπορεί να μην πονηρευτείς. Όταν ασθενείς σοβαρά, συχνά είναι η υπαρξιακή κρίση βαριά, τόσο κατά την αναγγελία της διάγνωσης όσο και κατά τη διάρκεια της θεραπείας, συνήθως επώδυνης και μακροχρόνιας.

Όταν ο άνθρωπός σου ασθενεί βαριά, μπαίνεις και στη φωτιά. Ενημερώνεσαι, δανείζεσαι, αναζητάς δεύτερη και τρίτη γνώμη από ειδικούς, απελπίζεσαι, ακούς για κάποια «μαγική» λύση και αφήνεσαι στην τύχη.

Ξέρεις ότι θαυματουργές θεραπείες δεν έσωσαν κανέναν, αλλά κρατάς την ελπίδα για σένα.

Ο ασθενής ψάχνει γιατρό, ένας γιατρός δεν αναζητά ασθενείς και δη αυτοθαυμαζόμενος για τις ικανότητές του, τα πτυχία του, την επιτυχία του. Κάτι έχω μάθει ότι «με τους πανάκριβους χιτώνες, τα περίτεχνα δαχτυλίδια και τη λαμπρότητα των ασημένιων δοχείων πείθουν ότι είναι σπουδαίοι και αξιοζήλευτοι», όπως αναφέρει ο Γαληνός, στα ιατρικά του συγγράμματα.

Τα είπε και ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος (1ος αιώνας μ.Χ.) πως «όποιος διατείνεται ότι είναι γιατρός, αμέσως γίνεται πιστευτός, ενώ στην ουσία δεν υπάρχει πιο επικίνδυνο ψέμα».

Ένα ψέμα ο 47χρονος, σύμφωνα με την αστυνομία, που κατηγορείται, μεταξύ άλλων, για τον θάνατο δύο ανηλίκων και ενός 76χρονου, αφού εξαιτίας του διέκοψαν τη θεραπεία τους.

Εκείνο που με εκπλήσσει δεν είναι η αντιανθρώπινη συμπεριφορά, ούτε πέφτω από τα σύννεφα για το χρήμα και το κρίμα, αλλά από το πόσο εύκολα, όπως αποδείχθηκε, κυλούσε το «ποίημα».

Διότι εδώ, ερωτήματα σωρό. Πώς εισερχόταν σε χώρους διάγνωσης ή θεραπείας, για τους οποίους υφίστανται συγκεκριμένες, απαγορευτικές διατάξεις;

Πώς χρησιμοποιούσε ιατρικές υποδομές άλλων γιατρών; Πώς παρίστατο σε εγχειρήσεις; Δηλαδή, αν είχε μάθει τη διαδικασία απολύμανσης των χεριών στο χειρουργείο -αυτήν που τον πρόδωσε κιόλας- θα έπιανε και νυστέρι; Τόσο εύκολα, τόσο απλά;

Κάποια τρύπα στο σύστημα ή στη φύση τού επέτρεψε να «νικά»; Σ’ αυτόν και σε άλλους. Εδώ και αλλού. Στη Γερμανία πριν από επτά μήνες, συνελήφθη στην περιοχή Fritzlar ψευτογιατρός, μετά από τέσσερις θανάτους ασθενών και τον μακροχρόνιο τραυματισμό οκτώ.