ΜΟΔΑ

Άιρις Άπφελ: Έφυγε από τη ζωή η επιδραστική σχεδιάστρια

Άιρις Άπφελ: Εφυγε από τη ζωή η επιδραστική σχεδιάστρια

Είχε χαρακτηριστεί το «απόλυτο fashion icon της Αμερικής», ενώ, σε ηλικία 91 ετών, έγινε το γηραιότερο μοντέλο σε εξώφυλλο του περιοδικού Dazed

Πέθανε την Παρασκευή 1/3, σε ηλικία 102 ετών, στο Palm Beach της Φλόριντα, η σχεδιάστρια μόδας που είχε χαρακτηριστεί το «απόλυτο fashion icon της Αμερικής», Αιρις Απφελ.

Το θάνατό της επιβεβαίωσε η ατζέντης της, Λόρι Σέιλ, η οποία δήλωσε πως «το να δουλεύω μαζί της ήταν τιμή μου». «Ηταν οραματίστρια με κάθε έννοια της λέξης. Εβλεπε τον κόσμο μέσα από έναν μοναδικό φακό, που κοσμούσαν τα γιγαντιαία, χαρακτηριστικά γυαλιά της. Εβλεπε τον κόσμο σαν ένα καλειδοσκόπιο χρωμάτων, σαν έναν καμβά», ανέφερε.

Η επιδραστική σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων που λάτρευε τα ιδιαίτερα αξεσουάρ και την τζαζ, υπήρξε αντικείμενο πολλών εκθέσεων υψηλού κύρους και ενός ντοκιμαντέρ, ενώ πιο πρόσφατα πρωταγωνίστησε σε καμπάνιες της H&M, του eBay και της Citroen. Μάλιστα, ακόμη και μια κούκλα Barbie φτιάχτηκε κατ’ εικόνα της.

Το 2005, η προσωπική της συλλογή από vintage αξεσουάρ και ρούχα έγινε αντικείμενο έκθεσης στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης.

Μεταξύ εκείνων που απέτισαν φόρο τιμής στην Απφελ ήταν και ο Αμερικανός σχεδιαστής Τόμι Χίλφιγκερ, ο οποίος την χαρακτήρισε «καινοτόμο και ηγέτιδα» στον κόσμο των υφασμάτων και του στυλ, προσθέτοντας πως «θα μείνει στην ιστορία».

Γεννημένη το 1921 στο Κουίνς της Νέας Υόρκης ως Αιρις Μπάρελ, σπούδασε ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και αργότερα παρακολούθησε μαθήματα στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν.

Το 1948 παντρεύτηκε τον Καρλ Απφελ. Δύο χρόνια αργότερα, ίδρυσαν την εταιρεία υφασμάτων «Old World Weavers», την οποία διηύθυναν μέχρι τη συνταξιοδότησή τους το 1992. Το έργο τους περιελάμβανε συνεργασία με διάσημους πελάτες, όπως η Γκρέτα Γκάρμπο, καθώς και εργασίες στον Λευκό Οίκο για λογαριασμό εννέα προέδρων, συμπεριλαμβανομένων των Αϊζενχάουερ, Κένεντι, Νίξον, Ρίγκαν και Κλίντον.

Σε ηλικία 91 ετών, έγινε το γηραιότερο μοντέλο σε εξώφυλλο του περιοδικού Dazed και το 2019, ακολουθώντας τη συμβουλή του Χίλφιγκερ, υπέγραψε τη συνεργασία της με ένα από τα μεγαλύτερα πρακτορεία μοντέλων στον κόσμο, το IMG.

Ερωτηθείσα σχετικά με τα γηρατειά το 2018, η Απφελ δήλωσε: «Δεν θα ήθελα να σταματήσω το ρολόι. Οχι, αυτό θα ήταν πολύ βαρετό».

Πηγή: The Guardian