ΚΟΣΜΟΣ

Η συντομότερη πτήση στον κόσμο διαρκεί 2 λεπτά! (ΒΙΝΤΕΟ)

Η συντομότερη πτήση στον κόσμο διαρκεί 2 λεπτά!

Σε αυτή την πτήση δεν υπάρχουν αεροσυνοδοί που σερβίρουν αναψυκτικά και γεύματα. Δεν υπάρχει καν τουαλέτα. Μόνο οι οκτώ επιβάτες που βρίσκονται μερικά εκατοστά μακριά από τον πιλότο.

Η πτήση LM711 της Loganair δεν είναι άνετη. Είναι όμως διάσημη. Είναι η συντομότερη προγραμματισμένη πτήση αεροπορικής εταιρείας στον κόσμο.

Δύο ή τρεις φορές την ημέρα, αυτό το μικροσκοπικό αεροπλάνο με τους δύο έλικες συνδέει το Westray, ένα νησί στην άκρη του αρχιπελάγους Orkney της Σκωτίας, με το ακόμα πιο απομακρυσμένο νησί Papa Westray.

Η διαδρομή είναι μόλις 2,7 χιλιόμετρα. Με ούριο άνεμο και λίγες αποσκευές, η πτήση διαρκεί 53 δευτερόλεπτα. Σε κάθε περίπτωση, συνήθως έχει τελειώσει μέσα σε δύο λεπτά.

Μέσα στην καμπίνα του αεροπλάνου, που δεν είναι μεγαλύτερη από ένα βανάκι, οι επιβάτες είναι στριμωγμένοι και ο θόρυβος της μηχανής κάνει κάθε συζήτηση δύσκολη.

Η συντομότερη πτήση στον κόσμο διαρκεί 2 λεπτά!

Για αυτούς, η διαδρομή, πάντως, είναι μακριά. Το ταξίδι ξεκινά από το αεροδρόμιο του Kirkwall, της πρωτεύουσας του Orkney στο μεγαλύτερο από τα νησιά του αρχιπελάγους. Από εκεί, η πτήση για το Westray διαρκεί ένα τέταρτο. Γίνεται με το ίδιο αεροπλάνο που στη συνέχεια συνεχίζει για το Papa Westray και ξεκινά αφότου ο πιλότος γυρίζει το κεφάλι του και δίνει μερικές σύντομες οδηγίες ασφαλείας στους επιβάτες.

Οι πιο τυχεροί, αυτοί που κάθονται στις μπροστινές σειρές, μπορούν να νιώσουν σαν συγκυβερνήτες, αφού βλέπουν την κάθε κίνηση του πιλότου την ώρα που πετά το αεροπλάνο. Όμως, κανείς δεν επιλέγει τη θέση του. Αυτές ορίζονται με βάση την σωστή κατανομή του βάρους, για την ασφάλεια της πτήσης.

Όσο για το κόστος του εισιτηρίου στη συντομότερη πτήση του κόσμου; Ανέρχεται μόλις στα 20 δολάρια.

Πηγή: moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN