ΤΕΧΝΕΣ

Η Ομάδα Γειτονιάς του Βαρδάρη τιμά τον Ντίνο Χριστιανόπουλο

Η Ομάδα Γειτονιάς του Βαρδάρη τιμά τον Ντίνο Χριστιανόπουλο

Η Ομάδα Γειτονιάς του Βαρδάρη του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας «χαρίζει» μια ακόμη τοιχογραφία στον Βαρδάρη σε τοίχο που προβάλει σε υπαίθριο πάρκινγκ, στη συμβολή των οδών Οδυσσέως και Αφροδίτης.

Η τοιχογραφία σε μορφή καρτ ποστάλ, αντλεί τη θεματική της από την πρόσφατη ιστορία της περιοχής και την καλλιτεχνική της κληρονομιά. Συγκεκριμένα, τιμά τον ποιητή Ντίνο Χριστιανόπουλο, που μεγάλο μέρος τόσο του έργου του όσο και της προσωπικής ζωής του είναι συνδεδεμένο με την περιοχή του Βαρδάρη.

Η μορφή του μεγάλου θεσσαλονικιού ποιητή πλαισιώνεται από μια σύνθεση έργων του ζωγράφου Ντίνου Παπασπύρου, στα οποία απεικονίζονται δύο από τους εμβληματικότερους κινηματογράφους της περιοχής, το Σινέ Ίλιον και το Πάνθεον καθώς και ο αγαπημένος συνθέτης του ποιητή, Βασίλης Τσιτσάνης.

Η σύνθεση συμπληρώνεται με αναφορές στις γάτες που ο Χριστιανόπουλος τόσο αγαπούσε.Φυσικά, από μια τέτοια τοιχογραφία δεν θα μπορούσε να λείπει το ποίημα «Βαρδάρι: Ιλίου Πέρσις» ένα από πιο σπαρακτικά ποιήματα του Χριστιανόπουλου εμπνευσμένο από το θρυλικό «Σινέ Ίλιον», σημαντικό «σκηνικό» των νυχτερινών του παθών στο Βαρδάρι. Την επιλογή και τη σύνθεση των εικόνων έκαναν τα μέλη της Ομάδας Γειτονιάς του Βαρδάρη κατόπιν έρευνας και σε συνεννόηση με τον κύριο Ντίνο Παπασπύρου. Την υλοποίησή έχει αναλάβει η καλλιτεχνική ομάδα “Andares”.

Η τοιχογραφία πρόκειται να ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 28 Αυγούστου 2023.

Το κόστος του έργου καλύπτεται εξ’ ολοκλήρου από τα έσοδα των πωλήσεων του μουσικού Ημερολογίου «Φύσηξε Βαρδάρης 2023».

Επιθυμία των μελών της Ομάδας Γειτονιάς του Βαρδάρη είναι η δημιουργία αυτής της τοιχογραφίας να πλαισιωθεί με δράσεις και εκδηλώσεις γύρω από το έργο και τον βίο του Ντίνου Χριστιανόπουλου. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μετά την ολοκλήρωση της τοιχογραφίας θα ακολουθήσει συναυλία από μουσικό σχήμα «οι φίλοι του Τσιτσάνη» και αφιερώματα από λογοτέχνες και ποιητές της πόλης.

Η Ομάδα Γειτονιάς του Βαρδάρη τιμά τον Ντίνο Χριστιανόπουλο

Λίγα λόγια για την Ομάδα Γειτονιάς του Βαρδάρη:

Η Ομάδα Γειτονιάς του Βαρδάρη ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2018 ως μια δράση επανένταξης του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Θεσσαλονίκης (ΠΠΑ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας λειτουργεί με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας και τη συνεργασία του ΟΚΑΝΑ και στεγάζεται στην περιοχή του Βαρδάρη. Κύριος στόχος του Προγράμματος είναι η υποστήριξη ανθρώπων με πρόβλημα εξάρτησης από νόμιμες και παράνομες ουσίες καθώς και συμπεριφορικές εξαρτήσεις, με βάση τις αρχές της αυτοβοήθειας/ αλληλοβοήθειας. Το Πρόγραμμα είναι ανοιχτό και όλες οι υπηρεσίες του παρέχονται δωρεάν.

Η πρόταση του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας για απεξάρτηση και κοινωνική ένταξη δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη συλλογικών δράσεων που σχετίζονται με την ιστορία, τον πολιτισμό και τα τοπικά χαρακτηριστικά των κοινωνιών στις οποίες δραστηριοποιείται. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η Ομάδα Γειτονιάς του Βαρδάρη, όπου από κοινού μέλη του προγράμματος, προσωπικό, εθελοντές και εταίροι στο κοινωνικό πεδίο συμμετέχουν σε μια συλλογική προσπάθεια που έχει αποφέρει σημαντικά και ενδιαφέροντα αποτελέσματα.

Από το 2018 η Ομάδα Γειτονιάς του Βαρδάρη έχει πραγματοποιήσει σειρά δράσεων για την ενίσχυση και την ανάδειξη της γειτονιάς, μεταξύ αυτών τοιχογραφίες, συντήρηση τοιχογραφιών, ιστορικές ξεναγήσεις, έκδοση και παρουσίαση του ημερολογίου «Φύσηξε Βαρδάρης», διεξαγωγή ετήσιας «Γιορτής του Βαρδάρη», κλπ.

Περισσότερες πληροφορίες για την Ομάδα Γειτονιάς του Βαρδάρη εδώ και το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας εδώ

Πρόσωπο επικοινωνίας: Αναστασία Χαμαλίδου, Υπεύθυνη Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Θεσσαλονίκης, 2310 500477, 6932261697