ΤΕΧΝΕΣ

Δείτε πέντε βραβευμένα ντοκιμαντέρ του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καστελλορίζου

Δείτε πέντε βραβευμένα ντοκιμαντέρ του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καστελλορίζου

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ – 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου, θα προβάλλει πέντε από τα ντοκιμαντέρ που βραβεύτηκαν κατά την 6η διοργάνωση του Φεστιβάλ, τον Αύγουστο του 2021.

Πρόκειται για την πρώτη δημόσια προβολή των βραβευμένων ντοκιμαντέρ, η οποία θα γίνει από το ειδικό micro site που δημιούργησε το ΑΠΕ-ΜΠΕ σε συνεργασία με το ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ – Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου, στη διεύθυνση www.amna.gr/beyondbordersfestival2022 Οι προβολές των βραβευμένων ντοκιμαντέρ θα γίνονται από την Δευτέρα 22 Αυγούστου έως και την Παρασκευή 26 Αυγούστου, στις 12 το μεσημέρι.

Το ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ – 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου θα διεξαχθεί στο διάστημα 21 – 28 Αυγούστου 2022. Το ΑΠΕ-ΜΠΕ θα μεταδώσει ζωντανά την τελετή έναρξης στις 21 Αυγούστου, από την διεύθυνση www.amna.gr/beyondbordersfestival2022

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα των προβολών των βραβευμένων ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν από τη διεύθυνση www.amna.gr/beyondbordersfestival2022

Δευτέρα 22/08/2022

Καλύτερο Ιστορικό Ντοκιμαντέρ

Midnight Traveler

ΗΠΑ, Κατάρ, Καναδά, Ηνωμένο Βασιλείο, 2019, 87’

Σκηνοθεσία: Hassan Fazili, Emelie Mahdavian

Όταν οι Ταλιμπάν επικηρύττουν το κεφάλι του Αφγανού σκηνοθέτη Hassan Fazili, αναγκάζεται να διαφύγει με τη σύζυγό του και τις δύο μικρές κόρες του. Αποτυπώνοντας το αβέβαιο ταξίδι τους, ο Φαζίλι δείχνει τόσο τον κίνδυνο και την απόγνωση της πολυετούς οδύσσειας τους όσο και την τεράστια αγάπη που μοιράζονται μεταξύ τους.

Τρίτη 23/08/2022

Καλύτερο Κοινωνικοπολιτικό Ντοκιμαντέρ

The Patriarch’s Room

Καναδάς, 2017, 84’

Eλληνική Πρεμιέρα

Σκηνοθεσία: Danae Elon

“Η Πύλη Τζάφα είναι δική μας!” ούρλιαζαν τα πρωτοσέλιδα το 2005. Ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης Ειρηναίος κατηγορήθηκε για πώληση εκκλησιαστικής περιουσίας σε Εβραίους εποίκους. Αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες. Αλλά για πρώτη φορά στη 2000 ετών ιστορία της εκκλησίας, ο ηγέτης της εκδιώχθηκε. Για 11 ολόκληρα χρόνια, ο Ειρηναίος φυλακιζόταν στα διαμερίσματά του. Σε αυτή την αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο, η κινηματογραφίστρια Danae Elon ξετυλίγει τι πραγματικά συνέβη στον πρώην Πατριάρχη. Με πρωτοφανή πρόσβαση στις εσωτερικές λειτουργίες της εκκλησίας, αποκαλύπτεται μια καθηλωτική, μυστηριώδης, ενοχλητική και συχνά χιουμοριστική ιστορία για έναν άγνωστο κόσμο εντός των τειχών της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ.

Τετάρτη 24/08/2022

Καλύτερο Μικρού Μήκους Ντοκιμαντέρ

Dafa Metti

Ηνωμένο Βασίλειο, 2019, 15’

Eλληνική Πρεμιέρα

Σκηνοθεσία: Tal Amiran

Κάτω από τον λαμπερό Πύργο του Άιφελ στο Παρίσι, μετανάστες από τη Σενεγάλη χωρίς έγγραφα πωλούν μικροσκοπικά αναμνηστικά του μνημείου, για να στηρίξουν τις οικογένειές τους στην πατρίδα τους. Μακριά από τους αγαπημένους τους και κυνηγημένοι από την αστυνομία, κάθε μέρα είναι ένας αγώνας μέσα στο σκοτάδι στην Πόλη του Φωτός.

Πέμπτη 25/08/2022

Eιδικό Βραβείο “Οδυσσέας”

O Δικός μου Προσωπικός Λίβανος

Ηνωμένο Βασίλειο, 2020, 16’

Σκηνοθεσία: Theo Panagopoulos

Ο Δικός μου Προσωπικός Λίβανος ακολουθεί έναν νεαρό Έλληνα σκηνοθέτη στην προσπάθειά του να συνδεθεί με τη μακρινή καταγωγή του από τον Λίβανο ανακαλύπτοντας κρυφές ιστορίες της μητέρας του από τον πόλεμο. Το ντοκιμαντέρ εξερευνά την συναισθηματική ένταση μεταξύ εθνικής και προσωπικής ταυτότητας μέσα από μια συζήτηση σε αμάξι, δύο καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις στην Αθήνα, ένα βιβλίο για την Βηρυτό και τρεις γλώσσες.

Παρασκευή 26/08/2022

Ειδικό Βραβείο Μεσογειακής Φιλίας

Express Scopelitis

Ελλάδα, 2020, 69’

Σκηνοθεσία: Emilia Milou

Για 40 χρόνια τώρα, το θρυλικό ελληνικό σκάφος Express Scopelitis είναι η ψυχή των Μικρών Κυκλάδων. Πλέουμε μαζί της, παρακολουθώντας τη ζωή των ναυτικών και τη χειμερινή ζωή στα νησιά. Η ταινία είναι ένας έπαινος για την ζωή ανάμεσα στον ουρανό και τη θάλασσα. Ισορροπεί στην άκρη μεταξύ πραγματικότητας και υπέρβασης, με τον ίδιο τρόπο που οι ζωές των ναυτικών με μεγάλη προσπάθεια, ισορροπούν μεταξύ ξηράς και θάλασσας. Η θάλασσα δίνει χώρο σαν ένα χωράφι με κριθάρι ενώ χορευτικά κύματα μας οδηγούν στην εορταστική έκσταση, ένα τραγούδι αγάπης οδηγεί στη θαλάσσια καταιγίδα. Όλα είναι ένα, ενωμένα με τη δύναμη της φύσης και τον αγώνα του ανθρώπου για να την εξημερώσει και να ζήσει αρμονικά μαζί της.