ΚΟΣΜΟΣ

Vision Pro: Το «επόμενο μεγάλο πράγμα» της Apple

Vision Pro: Το «επόμενο μεγάλο πράγμα» της Apple

Η Apple παρουσίασε την πολυαναμενόμενη συσκευή της και παράλληλα ανακοίνωσε μια σειρά νέων υπολογιστών στο πλαίσιο του συνεδρίου προγραμματιστών, που πραγματοποιείται στα κεντρικά γραφεία του αμερικανικού κολοσσού, στην Καλιφόρνια.

Το νέο headset είναι μια αυτόνομη συσκευή με τσιπ πυριτίου που θα προσφέρει επιδόσεις εφάμιλλες των Mac της Apple. Έχει δύο μικροτσίπ, που της επιτρέπουν να εκτελεί σύνθετες εργασίες και να χειρίζεται τις δυνατότητες εικονικής πραγματικότητας, μέσα από τουλάχιστον 12 κάμερες, ενώ επιπλέον μπορεί να λειτουργεί ανεξάρτητα από ένα iPhone ή ένα Mac, παρότι η σύζευξη θα είναι δυνατή, ώστε να χρησιμοποιείται το iPhone ως πληκτρολόγιο.

Η κάσκα ονομάζεται Vision Pro και συνδυάζει όπως φημολογούνταν τις τεχνολογίες εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας δίνοντας στους χρήστες μια μοναδική εμπειρία για παίζουν βιντεοπαιχνίδια, να βλέπουν ταινίες ή όποιο άλλο τηλεοπτικό θέαμα θέλουν (π.χ. ένα αθλητικό γεγονός). Ο χρήστης μπορεί να δημιουργήσει μια εικονική κινηματογραφική αίθουσα με ανάλογα μεγάλη οθόνη για να απολαύσει μια ταινία και υποστηρίζει και προβολή ταινιών 3D. Σε αυτό το πλαίσιο ανακοινώθηκε συνεργασία της Disney και του κινηματογραφικού και τηλεοπτικού της κόσμου με τo Vision Pro.

Οι χρήστες μπορούν να κάνουν με την κάσκα δημιουργικές δραστηριότητες, να γυμνάζονται και φυσικά να περιηγούνται στον κυβερνοχώρο, να χρησιμοποιούν τα social media αλλά και χρησιμοποιούν δημοφιλείς υπηρεσίες όπως το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, βιντεοκλήσεις, χρήση χαρτών κ.α. Ο χρήστης μπορεί να ελέγχει την κάσκα όχι με χειριστήριο αλλά με οπτικές εντολές ή με κινήσεις των χεριών.

Η τιμή του Reality Pro αγγίζει τα 3,500 δολάρια και οι πωλήσεις θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2024.

Αναλυτές της αγοράς αναφέρουν ότι η κάσκα αυτή αποτελεί ένα είδος πειραματικής συσκευής για την Apple που θέλει μέσω αυτής της να δοκιμάσει τεχνολογίες πάνω στις οποίες θα βασίσει τη δημιουργία μιας νέας γενιάς εύχρηστων προϊόντων απεικόνισης που θα φορούν οι χρήστες στην καθημερινότητα τους παντού όπως για παράδειγμα, ένα ζευγάρι έξυπνα γυαλιά.

Ενώ η επιτυχία ή η αποτυχία του headset θα μπορούσε να έχει μεγάλες επιπτώσεις στη φήμη του Κουκ και την έξωθεν εικόνα της Apple ότι είναι σε θέση να συνεχίσει να καινοτομεί, οι πωλήσεις της συσκευής θα είναι μάλλον περιορισμένες σε πρώτη φάση. Η Apple αναμένει να πουλήσει μόνο περίπου ένα εκατομμύριο headset κατά τους πρώτους 12 μήνες, λιγότερα από όσες συσκευές είχαν πωληθεί από τις πρώτες γενιές του iPhone ή του Apple Watch στους πρώτους 12 μήνες μετά την κυκλοφορίας τους.

Τέλος, παρουσιάστηκαν επίσης πολύ ισχυρά νέα μοντέλα επιτραπέζιων υπολογιστών, ανασχεδιασμός της οθόνης του έξυπνου ρολογιού της Apple, του tablet της Apple, των ακουστικών AirPods καθώς και δεκάδες νέες μικροεφαρμογές (widgets), εφαρμογές και υπηρεσίες για όλα τα προϊόντα της εταιρείας και ειδικά για τα iPhone.