ΤΕΧΝΕΣ

SAFEable: Ένα ντοκιμαντέρ για την έμφυλη βία που βιώνουν γυναίκες με αναπηρία

SAFEable: Ένα ντοκιμαντέρ για την έμφυλη βία που βιώνουν γυναίκες με αναπηρία

Το ντοκιμαντέρ SAFEable αναδεικνύει την εμπειρία της έμφυλης βίας σε γυναίκες με αισθητηριακή αναπηρία

Οι γυναίκες με αναπηρία αποτελούν το 25,7% του πληθυσμού της Ελλάδας. Όπως καταδεικνύουν τα διαθέσιμα στοιχεία, διεθνώς, αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο να βιώσουν έμφυλη βία. Συχνά δε η κακοποίηση λαμβάνει και μισαναπηρικές προεκτάσεις: συναισθηματική υποβάθμιση που συνδέεται με την αναπηρία, εσκεμμένη παραμέληση, στέρηση φαρμακευτικής αγωγής κ.ά.

Μάλιστα, στην προσπάθεια τους να ξεφύγουν έχουν να υπερκεράσουν μια σειρά από κοινωνικά εμπόδια. Τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και φτώχειας που αντιμετωπίζουν τις εγκλωβίζουν σε κακοποιητικές σχέσεις, ενώ ταυτόχρονα συναντούν δυσκολίες πρόσβασης στις διαθέσιμες δομές υποστήριξης: μη προσβάσιμοι χώροι, έλλειψη διερμηνέων νοηματικής γλώσσας και προσωπικού εκπαιδευμένου σε θέματα προσανατολισμού και κινητικότητας κ.ά. Τέλος, απουσιάζει η προσβάσιμη ενημέρωση για την έμφυλη βία, τα δικαιώματά τους και την ύπαρξη δομών όπου μπορούν να ζητήσουν βοήθεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 90% των κακοποιητών είναι άνδρες που οι ανάπηρες γυναίκες ήδη γνωρίζουν και συχνά έχουν μαζί τους σχέσεις οικειότητας και εμπιστοσύνης (Mays2009). Πρόκειται για συντρόφους/συζύγους που, αν χρειάζεται, αναλαμβάνουν την καθημερινή τους φροντίδα, ή για άλλους, επί πληρωμή βοηθούς ή/και συγγενείς, που φροντίζουν συστηματικά προσωπικές τους ανάγκες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη εξάρτησή τους από τον κακοποιητή/φροντιστή, ανάλογα με το βαθμό, το είδος και τις ανάγκες της αναπηρίας, σε επίπεδο συναισθηματικό, πρακτικό ή/και οικονομικό.

Σε κάποιες περιπτώσεις δε τα περιστατικά κακοποίησης καταγράφονται στο πλαίσιο ιδρυμάτων ή σε ιατρικές πτέρυγες, και μάλιστα πολλαπλασιάζονται όταν υπάρχει ανάγκη για διαρκή περίθαλψη.

Πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ SAFEable

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Έμφυλης Βίας, το Κέντρο Διοτίμα και η liminal αναδεικνύουν την εμπειρία της έμφυλης βίας σε γυναίκες με αισθητηριακή αναπηρία, μέσα από το προσβάσιμο ντοκιμαντέρ «SAFEable: Προσβασιμότητα και Συμπερίληψη στην Ενημέρωση και Προστασία από την Έμφυλη Βία», σε σκηνοθεσία της Νιόβης Αναζίκου, που κάνει την πρεμιέρα το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου στις 17.30 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Το SAFEable είναι ένα πλήρως προσβάσιμο ντοκιμαντέρ, που στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του συμμετείχαν ενεργά γυναίκες με αισθητηριακή αναπηρία. Μέσα από τις αφηγήσεις τους, αποτυπώνονται οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην προσπάθεια τους να ξεφύγουν από κακοποιητικά περιβάλλοντα, ενώ διερευνάται η σχέση έμφυλης βίας και μισαναπηρισμού.

Στο ντοκιμαντέρ, εξειδικευμένοι σύμβουλοι του Κέντρου Διοτίμα μοιράζονται χρήσιμες πληροφορίες για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κοινοτήτων, αλλά και του ευρύτερου κοινού, σχετικά με τα σημάδια της έμφυλης βίας και τους τρόπους προστασίας.
Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με συντονίστρια την Μάρθα Μπάμπη. Θα μιλήσουν η Μαρία Θρασυβουλίδη από τη Liminal, η Έλια Χαρίδη από το Κέντρο Διοτίμα και η σκηνοθέτιδα, Νιόβη Αναζίκου.

Στη συζήτηση θα λάβουν μέρος και η Άγγαθα Καρρά, αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών, Λεμονιά Κουμάκη, αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας & υπεύθυνη γυναικείων θεμάτων της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος κ.ά.

Το πρόγραμμα SAFEable

Το ντοκιμαντέρ SAFEable δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του ομώνυμου προγράμματος που υλοποιούν οι δύο φορείς με την υποστήριξη της Alliance for Gender Equality in Europe. Το πρόγραμμα περιελάμβανε επιπλέον: Τη δημιουργία ενημερωτικής ιστοσελίδας για ζητήματα έμφυλης βίας και αναπηρίας, πλήρως προσβάσιμης σε άτομα με αισθητηριακές αναπηρίες. Την εκπαίδευση διερμηνέων νοηματικής και του προσωπικού της liminal σε θέματα έμφυλης βίας και των συμβούλων του Κέντρου Διοτίμα σε θέματα προσβασιμότητας και συμπερίληψης της αναπηρίας. Τη μετατροπή απαραίτητων εγγράφων για την υποστήριξη των γυναικών από τις υπηρεσίες του Κέντρου Διοτίμα σε braille γραφή, μεγαλογράμματα, ηλεκτρονική μορφή, ηχητικό μήνυμα, βίντεο με υποτιτλισμό και διερμηνεία νοηματικής. Τη διενέργεια ομάδων εστιασμένης συζήτησης με άτομα με αισθητηριακές αναπηρίες.

Πληροφορίες

Πρεμιέρα Ντοκιμαντέρ
SAFEable: Προσβασιμότητα και Συμπερίληψη στην Ενημέρωση και Προστασία από την Έμφυλη Βία
Πότε: Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022 στις 17.30
Πού: Ταινιοθήκη της Ελλάδας (Ιερά Οδός 48, Κεραμεικός, Αθήνα)
ΕΙΣΟΔΟΣ ΔΩΡΕΑΝ – Δεν απαιτείται δέσμευση θέσεων

Πηγή: ertnews.gr