ΖΩΗ

Food Fomo: Το διατροφικό σύνδρομο που πρέπει να προσέξουμε

Food Fomo: Το διατροφικό σύνδρομο που πρέπει να προσέξουμε

Τι ακριβώς είναι και πώς μπορούμε να το διαχειριστούμε

«Food Fomo» δύο λέξεις, πολλά και περίπλοκα συναισθήματα. Γιατί με την συναισθηματική ανησυχία που μας προκαλεί το φαγητό, ασχολείται το συγκεκριμένο διατροφικό σύνδρομο, που όπως παρατηρείται επηρεάζει όλο και περισσότερους ανθρώπους στην σύγχρονη πραγματικότητα.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Έχετε ποτέ αισθανθεί αδικημένοι, επειδή οι γύρω σας απολαμβάνουν στο μέγιστο μια λιχουδιά ενώ εσείς στοχεύετε να απαλλαγείτε από περιττά κιλά;

Ή μήπως έχετε σκεφτεί ότι δεν πρέπει να χάσετε την ευκαιρία να φάτε ένα νόστιμο πιάτο – παρόλο που δεν πεινάτε, στην θέα άλλων ανθρώπων που τρώνε δίπλα σας; Να ξέρετε πως δεν είστε οι μόνοι που απαντήσετε καταφατικά.

Τι είναι το Food Fomo;

Το «ανεξήγητο» αυτό συναίσθημα που μας πιάνει κατά καιρούς και σχετίζεται με την έντονη επιθυμία να καταναλώσουμε junk food, ενώ στην πραγματικότητα είμαστε χορτάτοι, επειδή σκεφτόμαστε ότι αργότερα δεν θα μπορέσουμε, ονομάζεται «Food Fomo». Η εν λόγω συντομογραφία προέρχεται από τις λέξεις Fear Of Missing Out και αναφέρεται στον φόβο μην χάσουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε ένα νόστιμο πιάτο που βρίσκεται μπροστά μας ή είναι εικόνα στο μυαλό μας.

Ουσιαστικά, η αγχωτική αυτή σκέψη προέρχεται από τον φόβο ότι γύρω μας συμβαίνει κάτι ενδιαφέρον και εμείς δεν μπορούμε να το απολαύσουμε επειδή έχουμε επιλέξει να ακολουθήσουμε μια ισορροπημένη διατροφή ή δίαιτα. Η συμπεριφορά αυτή, η οποία εμφανίζεται συνήθως όταν είμαστε χορτάτοι, μπορεί να οδηγήσει στην υπερκατανάλωση, δημιουργώντας ένα προβληματικό μοντέλο διατροφής.

Τα καλά νέα, ωστόσο, είναι πως μπορούμε να καταπολεμήσουμε τις σκέψεις αυτές και να βοηθήσουμε τον εαυτό μας να χτίσει μια ισορροπημένη σχέση με το φαγητό, ακολουθώντας τις παρακάτω απλές τεχνικές:

Πώς να απαλλαγούμε από το διατροφικό αυτό σύνδρομο;

Food Fomo: Το διατροφικό σύνδρομο που πρέπει να προσέξουμε

Μίλησε στον εαυτό σου: Δεν υπάρχει τίποτα σημαντικότερα από το να συνεχίζεις να ενθαρρύνεις τον εαυτό σου, αλλά και να τον καθησυχάζεις όταν όλα δεν είναι ΟΚ. Ακόμα και αν πρόκειται για το φαγητό. Ο εσωτερικός μονόλογος σε κρίσιμες στιγμές θα σε βοηθήσει να παραμερίσεις τις έντονες σκέψεις που σε προστάζουν να φας παρόλο που δεν πεινάς. Εξήγησε στον εαυτό σου πως μπορείς ανά πάσα ώρα και στιγμή να βρεις κάτι να τσιμπολογήσεις, σταματώντας την ανησυχία ότι αν δεν φας τώρα, μετά δεν θα μπορείς.

Μην παραλείπεις τα σνακ: Ακολουθώντας μια ολοκληρωμένη διατροφή με μεγάλα αλλά και μικρότερα γεύματα, διατηρείς το στομάχι σου χορτάτο, αποφεύγοντας τις λιγούρες επιτυχώς. Ένα υγιεινό σκαν, περίπου 150 θερμίδων, το οποίο θα περιέχει επαρκείς ποσότητες φυτικών ινών, πρωτεΐνης και καλών λιπαρών, σε αποτρέπει από το να ενδώσεις στον πειρασμό, για τον απλό λόγο ότι παύεις να πεινάς.

Επένδυσε σε δέκα καλές αναπνοές: Αν παρόλα αυτά βρεθείς γεμάτη άγχος στην θέα των φίλων σου να τρώνε πίτσα, ενώ εσύ έχεις επιλέξεις μόνο μια σαλάτα, πριν πέσεις με τα μούτρα στο φαγητό, ικανοποιώντας τον “εγωισμό” σου, πάρε λίγο χρόνο να χαλαρώσεις το νευρικό σου σύστημα. Κάνε μια παύση και δοκίμασε μια τεχνική χαλάρωσης αναπνοών. Πάρε δέκα βαθιές ανάσες, βοηθώντας το μυαλό σου να ηρεμήσει και να αποκτήσει και πάλι τον έλεγχο.

Επίλεξε κάτι ξεχωριστό για τον εαυτό σου: Είναι σημαντικό να αποφεύγεις να ακολουθείς πολύ αυστηρές έως στερητικές δίαιτες, που δεν περιέχουν καθόλου γλυκές ή αλμυρές λιχουδιές. Φρόντισε να επιτρέπεις στον εαυτό σου να απολαμβάνει το αγαπημένο επιδόρπιο ή τα αγαπημένα ζυμαρικά μια ή δύο φορές την εβδομάδα. Θυμήσου όμως να μην το παρακάνεις, γιατί θα έχεις τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΥΡΚΟΥ-shape.gr