ΤΕΧΝΕΣ

Evia Film Project: Μία πενθήμερη γιορτή του σινεμά στη Βόρεια Εύβοια

Evia Film Project: Μία πενθήμερη γιορτή του σινεμά στη Βόρεια Εύβοια

Το Evia Film Project, η νέα πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ετοιμάζεται για το καλοκαιρινό του ραντεβού με το κοινό.

Προβολές, ανάπτυξη νέων κινηματογραφικών σχεδίων, πράσινες δράσεις, ανοιχτές συζητήσεις, masterclasses, εργαστήρια για παιδιά και φοιτητές, καθώς και μία μεγάλη συναυλία, περιμένουν το κοινό σε μία πενθήμερη γιορτή του σινεμά στη Βόρεια Εύβοια. Οι εκδηλώσεις του Evia Film Project θα πραγματοποιηθούν με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, από τις 15 έως τις 19 Ιουνίου, στην Αιδηψό, τη Λίμνη και την Αγία ‘Αννα.

Το Evia Film Project είναι ένας τρίτος πόλος δράσεων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης μετά το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τον Νοέμβριο και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τον Μάρτιο. Αποτελεί ένα από τα έργα «Φωτοδότες», που εντάσσονται στο ειδικό πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την ανασυγκρότηση και αποκατάσταση της Βόρειας Εύβοιας. Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να αποτελέσει κινηματογραφικό πόλο έλξης για το πράσινο σινεμά, δημιουργώντας μια νέα πλατφόρμα διασύνδεσης επαγγελματιών του οπτικοακουστικού τομέα παγκοσμίως.

Στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε (2/6) στον Εθνικό Κήπο για την παρουσίαση της νέας αυτής πρωτοποριακής δράσης με περιβαλλοντικό προσανατολισμό, ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Ορέστης Ανδρεαδάκης αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες τους προγράμματος.

«Σκεφτήκαμε να έρθουμε εδώ, στον Εθνικό Κήπο, και με αυτόν τον τρόπο να δηλώσουμε ότι όλα όσα θα συμβούν στη Βόρεια Εύβοια θα γίνουν με έναν τρόπο εναλλακτικό και κοντά στη φύση. Οι βασικοί άξονες του Evia Film Project είναι: η Αγορά στην οποία θα παρουσιαστούν νέα σχέδια ταινιών και ταινίες σε εξέλιξη από ολόκληρο τον κόσμο, μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ με θέμα το περιβάλλον, προβολές σε ανοιχτούς χώρους και σε θερινούς κινηματογράφους οι οποίοι είχαν να λειτουργήσουν πολλά χρόνια (όπως ο κινηματογράφος της Αιδηψού που είναι κλειστός 25 χρόνια και τον ξαναφτιάχνουμε με την βοήθεια του Δήμου), καθώς και σεμινάρια, masterclasses και workshops για μαθητές και φοιτητές της κινηματογραφικής σχολής των Ψαχνών, επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου και κατοίκους της περιοχής με σκοπό την ευαισθητοποίηση όλων μας στο θέμα του περιβάλλοντος και στο πώς μπορούμε να κάνουμε καταρχάς κινηματογράφο και εκδηλώσεις όσο το δυνατόν πιο “πράσινες”, αλλά και τη ζωή μας πιο “πράσινη”».

O τραγουδιστής και τραγουδοποιός Κωστής Μαραβέγιας, ambassador του Evia Film Project, θα δώσει μια μεγάλη συναυλία στην παραλία της Αγίας ‘Αννας το Σάββατο 18 Ιουνίου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Μαζί του θα είναι και οι αγαπημένοι φίλοι του Κατερίνα Παπουτσάκη, Γιώργος Παπαγεωργίου, Ξένια Ντάνια και Ελένη Αράπογλου. Στη συναυλία θα συμμετέχουν όλοι αφιλοκερδώς.

«Είχα βρεθεί πριν τέσσερα χρόνια στην Εύβοια για ένα φεστιβάλ, όπου ήταν ένας άλλος τόπος. Ακριβώς στο ίδιο σημείο, λίγο καιρό μετά, επιστρέφουμε σε ένα δυστοπικό τοπίο, με άλλη ψυχολογία. Γιατί, ας μην κοροϊδευόμαστε, ο τόπος έχει υποστεί μεγάλη καταστροφή. Αγαπώ το σινεμά βαθιά και την Εύβοια επίσης. Όταν μου έγινε η πρόταση από τον Ορέστη Ανδρεαδάκη, δεν το σκέφτηκα καθόλου και είπα αμέσως το ναι. Για μένα, αυτή η πρωτοβουλία έχει μια συμβολική αξία. Ελπίζουμε να είναι η αρχή μιας καινούριας περιόδου για την περιοχή και εύχομαι να είναι η αφετηρία για μια ουσιαστική αναγέννηση του τόπου και σε πρακτικό επίπεδο- που σημαίνει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν περισσότερο για το περιβάλλον και τους κατοίκους. Πηγαίνουμε με πολλή όρεξη και αγάπη και με μια κατάνυξη σχεδόν , γιατί όλο αυτό που ζήσαμε πέρυσι δεν μπορεί να γίνει χαρά και παιχνίδι. Τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα αλλά το σινεμά τα λειαίνει, οπότε νομίζω η επίγευση τελικά θα είναι μια αγκαλιά για όλους. Και για το περιβάλλον και για εμάς τους ίδιους» δήλωσε ο Κωστής Μαραβέγιας.

Το Evia Film Project ανοίγει με την ταινία της Κολίν Σερό, «Ο Πράσινος Πλανήτης» την Τετάρτη 15 Ιουνίου στον θερινό κινηματογράφο Απόλλων της Αιδηψού, ο οποίος ύστερα από δεκαετίες που ήταν κλειστός, θα αναδιαμορφωθεί από το Φεστιβάλ και θα ανοίξει ξανά τις πόρτες του για τους θεατές. Η ταινία λήξης είναι το νέο ντοκιμαντέρ του βραβευμένου με Όσκαρ και Χρυσό Φοίνικα Γερμανού σκηνοθέτη, Φόλκερ Σλέντορφ, «Ο Δασοποιός». Η ταινία θα προβληθεί την Κυριακή 19 Ιουνίου, στον κινηματογράφο Απόλλων.

Δώδεκα ταινίες αγαπημένων σκηνοθετών από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα προβληθούν στους θερινούς κινηματογράφους της Αιδηψού και της Λίμνης, ενώ μία αναπάντεχη προβολή με υπέροχες μικρού μήκους ταινίες θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία της Αγίας ‘Αννας. Ανάμεσα στους δημιουργούς που θα βρεθούν στη Βόρεια Εύβοια είναι και οι Γιώργος Τσεμπερόπουλος και Σάκης Μανιάτης, οι οποίοι θα παρουσιάσουν το ντοκιμαντέρ τους, «Μέγαρα».

Νέα σχέδια ταινιών και ταινίες σε εξέλιξη από ολόκληρο τον κόσμο θα παρουσιαστούν στην Αγορά του Evia Film Project, με τη συμμετοχή κορυφαίων επαγγελματιών και αγαπημένων δημιουργών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ακόμη, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει μια ανοιχτή συζήτηση για την βιώσιμη κινηματογραφική παραγωγή, ένα εργαστήρι της WWF Ελλάς για τις δασικές πυρκαγιές, masterclasses για τον ρόλο της δημοσιογραφικής έρευνας στις περιβαλλοντικές ταινίες, σε συνεργασία με το iMEdD, από τους δημοσιογράφους Γιώργο Αυγερόπουλο και Κατερίνα Χριστοφιλίδου. Επίσης, ο διευθυντής φωτογραφίας Γιώργος Φρέντζος θα παραδώσει ένα masterclass για την τεχνολογία στον κινηματογράφο, ενώ στη Βόρεια Εύβοια θα βρεθεί και ο διεθνούς φήμης φωτογράφος Γκίντιον Μέντελ, ο οποίος θα παρουσιάσει το προσωπικό του πρότζεκτ «Burning World».

Το Evia Film Project περιλαμβάνει, επίσης, ένα πλούσιο πρόγραμμα για γονείς και παιδιά, που θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ταινίες που εξερευνούν τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, να συμμετάσχουν σε συναρπαστικά κινηματογραφικά εργαστήρια και να παίξουν ένα περιβαλλοντικό επιτραπέζιο παιχνίδι. Όλες οι δράσεις έχουν ελεύθερη είσοδο.

Το Evia Film Project εντάσσεται στο πλαίσιο του ειδικού αναπτυξιακού έργου «Φωτοδότες» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την ανασυγκρότηση και αποκατάσταση της Εύβοιας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021.

Πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, σε συνεργασία με τον Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού και τον Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας ‘Αννας. Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης συνεργάζεται με τους παραγωγικούς φορείς που εδρεύουν στην Εύβοια, το Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στα Ψαχνά και το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας.