ΤΕΧΝΕΣ

64ο ΦΚΘ: Τα «Μικρά πράγματα που πήγαν λάθος» στοχεύουν να πάνε …σωστά

64ο ΦΚΘ: Τα «Μικρά πράγματα που πήγαν λάθος» στοχεύουν να πάνε ...σωστά

Ο θάνατος ενός σκύλου οδηγεί τους ιδιοκτήτες του στην απόφαση να τον αντικαταστήσουν με ένα πανομοιότυπο για να μη στεναχωρηθεί ο μικρός τους γιος. Το πραγματικό αυτό περιστατικό, αποτέλεσε τη βασική ιδέα για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Χάρη Βαφειάδη. Στη σουρεαλιστική κωμωδία του που προβλήθηκε στο 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ένα αντίστοιχο περιστατικό μπερδεύει τις ζωές δύο δυσλειτουργικών οικογενειών.

Πρόκειται για την ταινία με τίτλο «Μικρά πράγματα που πήγαν λάθος», τη μία από τις δύο ελληνικές που συμμετέχει στο στο διαγωνιστικό τμήμα >>Film Forward. «Όταν άκουσα αυτό το περιστατικό μου έκανε ένα κλικ, γιατί είναι ταυτόχρονα και λίγο αστείο και λίγο τραγικό. Οπότε το επέλεξα για την ιστορία μου, την οποία συνέχισα να χτίζω με δικές μου εμπειρίες, πολλά προσωπικά στοιχεία, ανθρώπους και καταστάσεις που έβλεπα», δηλώνει λίγο πριν την πρεμιέρα της, ο σκηνοθέτης Χάρης Βαφειάδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τα «Μικρά πράγματα που πήγαν λάθος» σύμφωνα με τον ίδιο, είναι «αυτά τα μικρά πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή μας και της αλλάζουν κατεύθυνση». «Δεν ξέρω αν είναι λάθος ή σωστά, σίγουρα όμως δεν είναι αυτά που περιμένουμε και αυτά που στοχεύουμε», λέει χαρακτηριστικά.

Ο Θάνος Τοκάκης και ο Μιχάλης Συριόπουλος με τις ερμηνείες τους αναδεικνύουν τον Φάνη και τον Παύλο αντίστοιχα, δύο εντελώς διαφορετικούς χαρακτήρες. Ο Φάνης, μετά την τηλεοπτική του δόξα έχει πάρει για τα καλά την κατηφόρα και περιμένει ένα θεϊκό σημάδι για να επανέλθει. Ο Παύλος από την πλευρά του ζει στον τέλειο κόσμο, αλλά αυτό που τον κρατάει μακριά από την καριέρα και την ιδανική οικογενειακή ζωή, είναι η …πραγματικότητα.

«Ο Παύλος είναι ένας αστός, ένας χαρακτήρας πολύ συγκεντρωμένος, ψυχρός, λιγομίλητος, αποστασιοποιημένος, που μιλάει σιγά, ελέγχει απόλυτα τα συναισθήματά του και με τον ίδιο τρόπο θέλει να ελέγχει και τους άλλους γύρω του. Από την άλλη ο Φάνης είναι ένας ρόλος έξω καρδιά, που μιλάει πολύ και δυνατά, κουνάει έντονα τα χέρια του, αυτοσχεδιάζει είναι και είναι αυθόρμητος. Ωστόσο και οι δύο είναι αρνητικοί χαρακτήρες, παρόλο που πολλοί μου λένε ότι τους συμπαθούν», περιγράφει ο σκηνοθέτης.

Όπως επισημαίνει ήταν πολύ καλή η συνεργασία με τους δύο βασικούς ηθοποιούς, τους οποίους χαρακτηρίζει «εξαιρετικούς» στη δουλειά τους. Με τα ίδια θερμά λόγια αναφέρεται και στους δεύτερους ρόλους, τους γυναικείους, όπως και στα παιδιά που συμμετέχουν, ενώ όλους τους μικρότερους ρόλους, για λόγους οικονομίας χρόνου και …ασφάλειας, τους έδωσε σε φίλους του σκηνοθέτες. Την ίδια ασφάλεια, όπως τονίζει, νιώθει και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που επέλεξε την ταινία του, η οποία πήρε την τελική της μορφή μόλις πριν από δέκα μέρες. «Είναι πάρα πολύ συγκινητικό γιατί έρχομαι πάρα πολλά χρόνια στο Φεστιβάλ, εδώ είναι όλοι φίλοι, είναι σε ένα πολύ ζεστό περιβάλλον και αυτό μου δημιουργεί ένα αίσθημα ασφάλειας και θαλπωρής», λέει ο κ. Βαφειάδης.

Η επαναληπτική προβολή της ταινίας είναι το Σάββατο 11/11 στις 16:00 στον κινηματογράφο Τζον Κασσαβέτης, ενώ θα είναι διαθέσιμη και online στη σελίδα του Φεστιβάλ https://online.filmfestival.gr/film/mikra-pragmata-pou-pegan-lathos-little-things-that-went-wrong/