ΤΕΧΝΕΣ

5η Art Thessaloniki International Fair

Τετρακόσιοι καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό συμμετέχουν στην 5η Art Thessaloniki International Fair, ενώ μεταξύ των γκαλερί που θα φιλοξενηθούν στην Έκθεση συγκαταλέγονται γκαλερί της ηπειρωτικής, αλλά και νησιωτικής Ελλάδας, της Ιταλίας, του Ιράκ, της Τουρκίας, της Ιαπωνίας και της Αμερικής.

Περισσότερα για την 5η Art Thessaloniki στην ιστοσελίδα: www.art-thessaloniki.gr

Μετά από δύο αναβολές -Νοέμβριος 2020 και Μάιος 2021- λόγω των περιοριστικών μέτρων για προστασία από την πανδημία, η φετινή Έκθεση πραγματοποιείται από τις 25 έως τις 28 Νοεμβρίου 2021 και η Θεσσαλονίκη γιορτάζει για 5η χρονιά την τέχνη με 20 πρότζεκτς και περίπου 800 έργα, σε συνδιοργάνωση της ΔΕΘ-Helexpo και του καλλιτεχνικού διευθυντή της διοργάνωσης, Παντελή Τσάτση.

Η 5η Art Thessaloniki έχει ως τιμώμενο καλλιτέχνη τον Γιάννη Φωκά, σημαντικό Έλληνα καλλιτέχνη και ομότιμο καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ θα δοθεί τιμητική διάκριση στο ζωγράφο, Δημήτρη Αληθεινό και στα εγκαίνιά της θα φιλοξενηθεί η βραβευμένη συνθέτρια, Λίνα Τόνια, η οποία θα παρουσιάσει για πρώτη φορά τη νέα της σύνθεση.

Δίνοντας το προβάδισμα στους νέους καλλιτέχνες, η Art Thessaloniki, θα παρουσιάσει για 2η φορά, σε συνεργασία με την Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, το έργο των 10 καλλιτεχνών, που διακρίθηκαν μέσα από τα βραβεία Mataroa, ενώ εκτός από την συμμετοχή των 29 γκαλερί από την Ελλάδα και το εξωτερικό και των παράλληλων projects, θα παρουσιαστεί η μουσειακή έκθεση, με έργα του διεθνή γνωστού καλλιτέχνη Victor Vasarely, σε συνεργασία με το Museum of Drawing Skopje.

Στη διεθνοποίηση της Έκθεσης την καθιέρωσή της ως θεσμού, ο οποίος δεν έχει μόνο εμπορική διάσταση, αλλά και ευρύτερα πολιτιστική και παιδευτική, αναφέρθηκε, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-HELEXPO Κυριάκος Ποζρικίδης, αναδεικνύοντας τη μουσειακή Έκθεση “Η Ελληνική Επανάσταση”, η οποία είναι αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση. Σε αυτή την έκθεση θα παρουσιαστούν 50 περίπου συλλεκτικές λιθογραφίες των φιλελλήνων ζωγράφων Karl Krazeisen, Adam Friedel, Peter Von Hess και ευρωπαϊκές εφημερίδες από την περίοδο του αγώνα 1821-1828.

Κατά τη διάρκεια της Έκθεσης, η WAVA (World Association of Visual Arts) (ένας εθελοντικός, ανεξάρτητος, μη-Κερδοσκοπικός Οργανισμός) που δημιουργήθηκε για να ενώσει άτομα και ιδρύματα παγκοσμίως, με κοινό χαρακτηριστικό τις εικαστικές τέχνες, σε συνεργασία με την Art Thessaloniki, θα απονείμει δύο βραβεία, για την Καλύτερη Γκαλερί και τον Καλύτερο Καλλιτέχνη, ενώ το Εθνογραφικό Κέντρο του Γιώργου Μελίκη, θα παρουσιάσει μια πρωτότυπη εγκατάσταση αφιερωμένη στον Καβάφη, με τίτλο: «ΘΥΜΙΣΟΥ ΣΩΜΑ… τα κρεβάτια όπου πλάγιαζες».

Για πρώτη φορά στην Art Thessaloniki συμμετέχει και ο Δήμος Θεσσαλονίκης, με έργα από τη δημοτική Πινακοθήκη, με την αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, Μαρία Καραγιάννη, να δηλώνει «φανατική φίλη» του θεσμού. Στο πλαίσιο της Έκθεσης θα πραγματοποιηθεί και performance χοροθεάτρου, σε σκηνοθεσία Μαριάνθης Ψωματάκη, ενώ καθημερινά θα υπάρξουν ομιλίες και συζητήσεις σχετικά με τη σύγχρονη τέχνη.

«Η ψήφος εμπιστοσύνης των επισκεπτών των προηγούμενων διοργανώσεων της Art Thessaloniki, εκ των οποίων πολλοί ήταν ξένοι, άνοιξε τον δρόμο για την ανάδειξη της έκθεσης σε θεσμό πολιτισμού στην ευρύτερη περιοχή και προλείανε το έδαφος για τη διοργάνωση μιας ακόμα πιο διεθνοποιημένης έκθεσης την φετινή χρονιά», σημείωσε ο κ. Ποζρικίδης και πρόσθεσε ότι την Έκθεση επισκέπτονται συλλέκτες, αγοραστές έργων τέχνης και γκαλερίστες από την Ελλάδα, την Ευρώπη και Βαλκανικές χώρες.

Αναφορικά με τις πωλήσεις ο κ. Τσάτσης, σημείωσε, ότι υπάρχει ανάγκη από τον κόσμο, καθώς το προηγούμενο διάστημα ένας συλλέκτης μπορούσε να αγοράσει μόνο διαδικτυακά. «Τολμήσαμε να γίνει δια ζώσης και τα καταφέραμε, αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει εμπορικά», επισήμανε. «Η Ελλάδα σήμερα έχει ανάγκη να σκεφτόμαστε θετικά. Το κάνουμε πράξη και η πραγματοποίηση της Art Thessaloniki είναι η απόδειξη», σημείωσε με τη σειρά του ο κ. Φωκάς.

«Πλέον το εκθεσιακό κέντρο γίνεται το επίκεντρο πολιτισμού και τέχνης», υπογράμμισε ο κ. Ποζρικίδης, καθώς τις ίδιες ημέρες στους υπόλοιπους χώρους του εκθεσιακού κέντρου θα λειτουργεί η 18η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Στο δίδυμο των εκθέσεων αναφέρθηκε και ο γενικός διευθυντής της ΔΕΘ-HELEXPO Αλέξης Τσαξιρλής, τονίζοντας ότι σε συνέχεια και του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, στόχος είναι ο Νοέμβριος να είναι ένας μήνας πολιτισμού για τη Θεσσαλονίκη.

Τα πρότζεκτς και οι μουσειακές εκθέσεις θα φιλοξενηθούν στα περίπτερα 9 και 10 και η είσοδος στους χώρους επιτρέπεται μόνο για εμβολιασμένους.