ΖΩΗ

3η Ανοιχτή γιορτή γειτονιάς στον Βαρδάρη

 3η Ανοιχτή γιορτή γειτονιάς στον Βαρδάρη

Η «Ομάδα Γειτονιάς του Βαρδάρη» του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας του ΑΠΘ σας καλούν στην τρίτη ανοιχτή γιορτή γειτονιάς «Η Γιορτή του Βαρδάρη». Η γιορτή πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Β’ Δημοτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης,με τη συμμετοχή φορέων και της τοπικής κοινωνίας των πολιτών. Η γιορτή θα λάβει χώρα στο Πάρκο των Εθνών, στη συμβολή των οδών Λαγκαδά και Αγίου Δημητρίου την Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023 και θα διαρκέσει από τις 11:00 μέχρι τις 23:30.

Η «Γιορτή του Βαρδάρη» ξεκινάει από την επιθυμία των μελών της ομάδας να αναδείξουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα, και τις ανάγκες της περιοχής και των ανθρώπων της. Βασικοί στόχοι της ολοήμερης αυτής εκδήλωσης είναι η «συνάντηση» και η γνωριμία των μελών της ομάδας με τους κατοίκους, τους επαγγελματίες, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους φορείς, τις δομές και τις συλλογικότητες της γειτονιάς, αλλά και τις άλλες ομάδες της πόλης, που δραστηριοποιούνται σε επίπεδο γειτονιάς. Σημείο συνάντησης, ένας ανοιχτός δημόσιος χώρος, ένα πάρκο της περιοχής, το Πάρκο των Εθνών, του οποίου η χρήση αυτή την στιγμή είναι περιορισμένη.

Το σλόγκαν της φετινής γιορτής είναι «Συν- θέτουμε, ομιλούμε, εργαζόμαστε, ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ». Η πληθώρα δράσεων που περιέχονται στην εκδήλωση (διαδραστικά εργαστήρια, ανοιχτές συζητήσεις κοινωνικο-πολιτικού προβληματισμού, καλλιτεχνικές δράσεις, παιδικέςδραστηριότητες,πικ-νικμε συλλογική και διεθνή κουζίνα, κ.α.) στοχεύουν τόσο στην ανακάλυψη της ιστορίας της περιοχής, όσο και στο να δοθεί ο «χώρος» και ο λόγος σε όλους τους πολίτες που συνθέτουν την καθημερινότητα της γειτονιάς, αλλά που τους έχει αφαιρεθεί το δικαίωμα συμμετοχής στις διαδικασίες διαμόρφωσης των όρων της ζωής τους.

Ο χώρος της Γιορτής ευελπιστούμε να αποτελέσει την αφορμή ενός γόνιμου διαλόγου, την αφετηρία ανταλλαγής προβληματισμών μέσα από δημιουργικές δράσεις και την ευκαιρία διερεύνησης συνεργασιών για την ανάπτυξη κοινών δράσεων με άξονα τις αρχές της αλληλεγγύης, του σεβασμού στη διαφορετικότητα και της ενεργού δράσης. Αυτή η μέρα ίσως αποτελέσει μια αρχή για να οραματιστούμε τη γειτονιά μας, να ενισχύσουμε τις σχέσεις όλων όσων κατοικούμε και δραστηριοποιούμαστε σε αυτήν και να βρούμε τον «κοινό μας τόπο» χωρίς προκαταλήψεις και στερεότυπα για ανθρώπους και τόπους.

Λίγα λόγια για τους διοργανωτές

Η «Γιορτή του Βαρδάρη» είναι μια πρωτοβουλία της «Ομάδας γειτονιάς του Βαρδάρη» του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με ενεργούς κατοίκους της γειτονιάς.

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας του ΑΠΘ ανήκει στο δίκτυο των «στεγνών» προγραμμάτων του ΟΚΑΝΑ, λειτουργεί εδώ και είκοσι χρόνια στην πόλη της Θεσσαλονίκης υποστηρίζοντας ανθρώπους με προβλήματα εξάρτησης από παράνομες ή νόμιμες ψυχοτρόπες ουσίες και τυχερά παιχνίδια, καθώς και μέλη του συγγενικού τους περιβάλλοντος.

Το πρόγραμμα, μεταξύ άλλων, υλοποιεί μια σειρά δράσεων με στόχο την κοινωνική ένταξη των μελών του, κάποιες από τις οποίες δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στη σύνδεση των μελών με τον πολιτισμό και την ιστορία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής του Βαρδάρη, όπου και λειτουργεί.

Σε αυτά τα πλαίσια λειτουργεί η «Ομάδα Γειτονιάς του Βαρδάρη» που αποτελείται από εργαζόμενους-ες, μέλη του Προγράμματος – ανθρώπους σε φάση απεξάρτησης και κοινωνικής ένταξης, εκπαιδευόμενους-ες κοινωνικούς επιστήμονες και εθελοντές. Είναι μια ομάδα που έχει συνεργαστεί με φορείς και δομές, κοινωνικές επιχειρήσεις, πρωτοβουλίες κατοίκων και σημαντικά πρόσωπα της πόλης.

Οι στόχοι της ομάδας είναι:
• Η γνωριμία των μελών του προγράμματος με την ιστορία της Θεσσαλονίκης και ιδιαίτερα της περιοχής του Βαρδάρη·
• Η γνωριμία και η συνεργασία με πολίτες και ομάδες της πόλης που δραστηριοποιούνται σε επίπεδο γειτονιάς·
• Η ανάδειξη των αναγκών της γειτονιάς στην οποία εδρεύει το πρόγραμμα και η ανάπτυξη παρεμβάσεων μικρής κλίμακας σε συνεργασία με τους περίοικους και
• Η άρση των προκαταλήψεων και των στερεοτύπων για τους ανθρώπους με προβλήματα εξάρτησης.