ΚΟΣΜΟΣ

Όταν το DNA γίνεται όπλο στον πόλεμο

Όταν το DNA γίνεται όπλο στον πόλεμο

«Σε κάποια Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών πέφτει νεκρός, μολυσμένος με έναν ιό που ήταν γενετικά προσαρμοσμένος σε αυτόν». Ευτυχώς, δεν πρόκειται για αληθινό ρεπορτάζ, αλλά για την αρχή του μυθιστορήματος “Helix” του διάσημου Αυστριακού συγγραφέα Μαρκ Έλσμπεργκ, που κυκλοφόρησε το 2016.

Πιθανότατα δεν ήταν αυτό το σενάριο φρίκης που ώθησε τον τόσο τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν όσο και τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς να αρνηθούν να υποβληθούν σε μοριακό τεστ για την Covid, από τις ρωσικές ιατρικές υπηρεσίες, πριν συναντήσουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν, πρόσφατα στο Κρεμλίνο.

Μακρόν και Σολτς υποβλήθηκαν σε PCR από τους γιατρούς των αντίστοιχων πρεσβειών τους, με συσκευές που έφεραν από τη Γαλλία και τη Γερμανία, αντίστοιχα. Ρωσικό ιατρικό προσωπικό προσκλήθηκε να παραστεί στη δοκιμή.

Ποιος ήταν ο λόγος; Τόσο ο Μακρόν όσο και ο Σολτς, δεν ήθελαν οι Ρώσοι να αποκτήσουν το DNA τους, αναφέρουν δυτικές πηγές.

Γιατί όμως οι υπηρεσίες του Κρεμλίνου να ενδιαφέρονταν τόσο πολύ για τον γενετικό κώδικα των δύο Ευρωπαίων ηγετών; Όταν μάλιστα, δεν θα ήταν τόσο δύσκολο να αποκτήσουν το DNA τους, εξετάζοντας ένα ποτήρι που χρησιμοποίησαν και οι δύο ή κάποιες τρίχες από τα μαλλιά τους που σίγουρα θα είχαν απομείνει σε μια πολυθρόνα.

«Πρώτα από όλα, τέτοια δείγματα δεν θα ήταν τόσο σαφή και ευανάγνωστα όσο αυτά που θα λαμβάνονταν από ένα τεστ Covid», λέει ο ιστορικός Φλόριαν Σιμικόβσκι, που εργάζεται στο Γερμανικό Μουσείο Κατασκοπείας, στο Βερολίνο. «Τέτοια δεδομένα έχουν γίνει πολύτιμα αγαθά και τα γενετικά ίχνη είναι σίγουρα τα πιο ευαίσθητα και προσωπικά. Για τις μυστικές υπηρεσίες είναι ένα πραγματικό χρυσωρυχείο, έστω και μόνο για μελλοντική αναφορά», λέει ο Σιμικόβσκι.

«Στην πραγματικότητα, δεν θα πρέπει να ήταν δύσκολο οι ρωσικές υπηρεσίες να βρουν μερικές τρίχες εκεί», λέει ο Γερμανός ιστορικός. Με ένα δείγμα σάλιου, ωστόσο, η αποστολή είναι πολύ πιο ξεκάθαρη από ό,τι με μια τρίχα που θα μπορούσε επίσης να προέρχεται από έναν υπάλληλο του Κρεμλίνου ή κάποιον από το κυβερνητικό περιβάλλον του κρατικού επισκέπτη. «Εάν υποθέσουμε ότι οι διπλωματικές επαφές θα διακοπούν και ξεσπάσει πόλεμος, θα χρησιμοποιηθούν πολλά βρώμικα μέσα. Συνεπώς, όλα αυτά θα μπορούσαν να είναι πιθανά», λέει ο Σιμικόβσκι.

Το νέο «χρήμα»

Άλλωστε και ο ίδιος ο Πούτιν είναι επιφυλακτικός. Ακόμη και στη σύνοδο κορυφής των G-20 το 2019 στην Οζάκα, ο Πούτιν είχε μαζί του τα δικά του ποτήρια και φλιτζάνια. O Ρώσος πρόεδρος περπατούσε κρατώντας ένα προσωπικό θερμός γεμάτο τσάι. Ο Ρώσος Πρόεδρος λέγεται επίσης ότι είναι υπερβολικά προσεκτικός όταν τρώει. «Ένας γιατρός και αρκετοί γευσιγνώστες παίρνουν δείγμα από όλα όσα ετοιμάζουμε και τα αναλύουν», είπε η ιδιοκτήτρια ενός εστιατορίου σε ένα βαυαρικό χωριό το 2016, που ο Πούτιν είχε δειπνήσει εκεί με τον τότε πρωθυπουργό της Βαυαρίας,Έντμουντ Στόιμπερ. «Ο Πούτιν ήταν πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών», λέει ο Σιμικόβσκι. «Ξέρει τι μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή»

«Τα δεδομένα είναι το νέο χρήμα. Και τα προφίλ DNA είναι τα πιο ευαίσθητα και προσωπικά δεδομένα που μπορεί κανείς να φανταστεί», εξηγεί ο Σιμικόβσκι. Αν κάποιος προσέφερε δεδομένα τόσο σημαντικά, όσο το DNA ενός προέδρου, σίγουρα πολλές μυστικές υπηρεσίες θα ενδιαφερόταν. «Είναι εξαιρετικά πολύτιμο να έχουμε κάτι τέτοιο σε απόθεμα, έστω και για το μέλλον».

Θεωρητικά, δεδομένα DNA από υψηλόβαθμους ηγέτες θα μπορούσαν να εξεταστούν για κληρονομικές ασθένειες ή για την προέλευση των προγόνων τους, με τις οποίες οι αρχηγοί κρατών θα μπορούσαν να εκβιαστούν ή να γίνουν θύματα προπαγάνδας. Θα μπορούσαν επίσης τα δεδομένα να χρησιμοποιηθούν ακόμη και για να αποδειχτεί ένα έγκλημα ή μια εξωσυζυγική σχέση. Το … 1800, στις προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι πολιτικοί αντίπαλοι του Τόμας Τζέφερσον προσπάθησαν να τον δυσφημήσουν, διαρρέοντας ότι ο τότε πρόεδρος είχε μια παράνομη σεξουαλική σχέση με την οποία απέκτησε ένα νόθο παιδί. Περίπου 200 χρόνια αργότερα, οι φήμες αυτές για τον Τζέφερσον επιβεβαιώθηκαν από μια ανάλυση DNA.

Ιστορία από τα παλιά

Και στον σύγχρονο κόσμο, ορισμένες μυστικές υπηρεσίες ανέκαθεν ενδιαφέρονταν για βιομετρικά δεδομένα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η CIA και το FBI λέγεται ότι είχαν πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων DNA, που οι άνθρωποι έστελναν εθελοντικά, δείγματά τους, για παράδειγμα για τη διεξαγωγή γενεαλογικής έρευνας. Στην πρώην Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας, η κρατική υπηρεσία ασφαλείας Στάζι, συγκέντρωνε επίσης βιολογικά δείγματα από αντιπάλους του καθεστώτος. «Η Ρωσία μπορεί να συλλέξει τέτοια δεδομένα για μελλοντικούς σκοπούς», υποστηρίζει ο Σιμικόβσκι.

Πολλές υπηρεσίες πληροφοριών ενδιαφέρονταν πάντα για τα βιομετρικά δεδομένα των ανθρώπων. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, λέγεται ότι η CIA έχει πρόσβαση σε αρχεία DNA, που δημιουργήθηκαν με στοιχεία που αποστέλλονται ελεύθερα από ιδιώτες, για παράδειγμα για γενεαλογική έρευνα. Τα έγγραφα από τα WikiLeaks αποκαλύπτουν μάλιστα ότι με εντολή της Χίλαρι Κλίντον, την εποχή που ήταν υπουργός Εξωτερικών, είχαν ληφθεί μεμονωμένα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου του DNA, από Αφρικανούς αξιωματούχους.

Στη δεκαετία του 1980, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες φέρονται να υπέκλεψαν…κόπρανα του τότε προέδρου των Φιλιππίνων Φερντινάντ Μάρκος. Από την άλλη, είναι βέβαιο ότι η CIA συγκέντρωνε πληροφορίες από τα ιατρικά αρχεία του Σαντάμ Χουσεΐν και άλλων Αράβων ηγετών σε νοσοκομεία της Δύσης.

Τον Φεβρουάριο του 1999, η ισραηλινή Μοσάντ φέρεται να υπέκλεψε τα ούρα του Σύρου ηγέτη Χαφέζ αλ Άσαντ κατά τη διάρκεια της κηδείας του βασιλιά Χουσεΐν στην Ιορδανία, θέλοντας να εξετάσει την κατάσταση της υγείας του Ασαντ, ενόψει πιθανών διαπραγματεύσεων. Θα μπορούσε το Ισραήλ να κάνει διαπραγματεύσεις και να στηριχτεί στις δεσμεύσεις ενός, πιθανά άρρωστου, ηγέτη; Όντως, ο σύρος πρόεδρος Χαφέζ αλ Ασαντ απεβίωσε λίγους μήνες αργότερα.

Υπάρχει και μια άλλη ιστορία, που προκάλεσε σάλο! Ο Βορειοκορεάτης δικτάτορας Κιμ Γιονγκ Ουν, πηγαίνοντας το 2018 στη Σιγκαπούρη για να συναντηθεί με τον τότε πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπα, πήρε μαζί του την προσωπική του …τουαλέτα.

Σύμφωνα με τον Ρόναλντ Κέσλερ, συγγραφέα ενός βιβλίου για τις Μυστικές Υπηρεσίες, μέχρι πριν από λίγα χρόνια οι πράκτορες ασχολούνταν με τη συλλογή οποιουδήποτε αντικειμένου, συμπεριλαμβανομένων των σεντονιών, που χρησιμοποιούσαν οι Αμερικανοί πρόεδροι, όταν διέμεναν έξω από τον Λευκό Οίκο. Όλες οι πληροφορίες που θεωρητικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για σκοπούς εκβιασμού ή αρνητικής προπαγάνδας, ενδιαφέρουν τις μυστικές υπηρεσίες. Θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα για να σχεδιάσουν παγίδες, να κατασκευάσουν ψεύτικες ειδήσεις και να εμπλέξουν άδικα έναν πρωθυπουργό, έναν υπουργό ή έναν βουλευτή «Όταν τελειώνει η διπλωματία και ξεκινά ένας πόλεμος, τα πράγματα γίνονται σκληρά και τα βρώμικα μέτρα θεωρητικά γίνονται μέρος του οπλοστασίου».

Του Μιχάλη Ψύλου-naftemporiki.gr