ΚΟΣΜΟΣ

Χωρίς συναίνεση είναι βιασμός

Χωρίς συναίνεση είναι βιασμός
Η υπουργός Ισότητας της Ισπανίας Ιρένε Μοντέρο χαρακτήρισε την ημέρα υπερψήφισης του νόμου «ημέρα θριάμβου, που έγινε πραγματικότητα έπειτα από πολλές μάχες, επί πολλά χρόνια»

Υπερψηφίσθηκε από την ισπανική Βουλή η νομοθεσία με την οποία η ερωτική συνεύρεση χωρίς ρητή συναίνεση συνιστά βιασμό. Ο νέος νόμος πέρασε από το Κοινοβούλιο με 205 ψήφους υπέρ, 141 κατά και τρεις αποχές. Πολλοί από τους βουλευτές του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, αλλά και ακροδεξιών ομάδων, τον καταψήφισαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γαλλία: 122 γυναικοκτονίες το 2021-Κατά 20% αυξημένες

Η υπουργός Ισότητας της Ισπανίας Ιρένε Μοντέρο χαιρετίζοντας την υπερψήφιση του νέου νόμου του κράτους δήλωσε ότι «η σημερινή ημέρα είναι η ημέρα του θριάμβου και έγινε πραγματικότητα έπειτα από πολλές μάχες, επί πολλά χρόνια. Από σήμερα και στο εξής καμία γυναίκα δεν θα χρειαστεί να αποδείξει ότι χρησιμοποιήθηκε εναντίον της βία ή εκφοβισμός για να αναγνωριστεί ότι ο βιασμός που υπέστη ήταν πράγματι βιασμός». Σύμφωνα με την καινούργια νομοθεσία, η συναίνεση πρέπει να είναι σαφής και κατηγορηματική και δεν αρκεί να υπάρχει σιωπή ή υπονοούμενο.

Η ανάγκη θέσπισης της νομοθεσίας δημιουργήθηκε το 2016, όταν πέντε άνδρες βίασαν μια 18χρονη κατά τη διάρκεια της παραδοσιακής απελευθέρωσης των ταύρων στους δρόμους, που γίνεται κάθε χρόνο στην Παμπλόνα. Κατά την ακροαματική διαδικασία της υπόθεσης οι δράστες της επίθεσης, προσφέροντας ως αποδεικτικό υλικό βίντεο από τα κινητά τους τηλέφωνα στο οποίο καταγραφόταν το θύμα ακίνητο και με κλειστά τα μάτια κατά τη διάρκεια του βιασμού, ισχυρίστηκαν ότι η στάση της συνιστούσε συναίνεση στην ερωτική πράξη. Μέλος του δικαστηρίου, μάλιστα, είχε προτείνει οι άνδρες να καταδικαστούν μόνο για την κλοπή του κινητού τηλεφώνου του θύματος.

Υπερψηφίσθηκε στο ισπανικό Κοινοβούλιο νόμος που δεν αναγνωρίζει διάκριση ανάμεσα σε σεξουαλική κακοποίηση και σεξουαλική επίθεση (βιασμό)

Οι δράστες του βιασμού αρχικά καταδικάστηκαν σε κάθειρξη εννέα ετών, καθώς κρίθηκαν ένοχοι για το «ελαφρύτερο» αδίκημα της σεξουαλικής κακοποίησης. Η ποινή που τους επιβλήθηκε θεωρήθηκε «χάδι» και προκάλεσε τέτοια λαϊκή κατακραυγή που τελικά καταδικάστηκαν για βιασμό και η ποινή τους μετετράπη σε 15ετή κάθειρξη.

Λίγο καιρό αργότερα, πέντε άλλοι άνδρες, που κατηγορούνταν ότι βίασαν μια 14χρονη στην πόλη Μανρέζα της Καταλονίας, καταδικάστηκαν επίσης για σεξουαλική κακοποίηση, επειδή, όπως ισχυρίστηκαν, το θύμα τους βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών.

To 2015, η ηλικία συναίνεσης, σύμφωνα με το ισπανικό Δίκαιο, αυξήθηκε από τα 13 στα 16 χρόνια. Ωστόσο, οποιαδήποτε σεξουαλική δραστηριότητα με ανήλικο μπορούσε ακόμα να θεωρηθεί σεξουαλική κακοποίηση και όχι επίθεση, εφόσον δεν είχε χρησιμοποιηθεί εκφοβισμός. Η νέα νομοθεσία δεν αναγνωρίζει διάκριση ανάμεσα σε σεξουαλική κακοποίηση και σεξουαλική επίθεση (βιασμό), καθιστώντας σαφές ότι ο καθοριστικός παράγοντας είναι η συναίνεση.

Σχολιάζοντας την εξέλιξη, η μητέρα του θύματος του βιασμού του 2016 εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «Ο νέος νόμος είναι αποτέλεσμα της γενναιότητας, της επιμονής και της αξιοπρέπειας ενός κοριτσιού που γνώριζε ότι ήθελε να ζει χωρίς να κρίνεται και που αποφάσισε να προχωρήσει, έτσι ώστε όλοι να μάθουμε τον τραγικό δρόμο που ακολούθησαν και εξακολουθούν να ακολουθούν πολλά θύματα. Αυτό είναι κάτι που όλοι μαζί πρέπει να αλλάξουμε».