ΤΕΧΝΕΣ

Φόρος τιμής στον Douglas Kirkland, τον φωτογράφο των διασημοτήτων

Φόρος τιμής στον Douglas Kirkland, τον φωτογράφο των διασημοτήτων

Μεγάλη συγκίνηση προκάλεσε στον κόσμο της φωτογραφίας ο θάνατος, στις 2 Οκτωβρίου, του Douglas Kirkland.

Σε ηλικία 88 χρόνων απεβίωσε «ο τελευταίος γίγαντας της φωτογραφίας», όπως τιτλοφόρησε ένα μέσο την είδηση· όλες οι εμβληματικές φιγούρες του κινηματογράφου και της μόδας παρήλασαν μπροστά από τον φακό του.

Γεννήθηκε στον Τορόντο του Καναδά στις 16 Αυγούστου του 1934, ανακάλυψε την τέχνη της φωτογραφίας ξεφυλλίζοντας το LIFE και εξάσκησε το φωτογραφικό μάτι του φωτογραφίζοντας οικογενειακές γιορτές και γενέθλια. Στην τρίτη δεκαετία της ζωής του εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ και δούλευε για ένα στούντιο.

Γοητεύτηκε από τη δουλειά του Irving Penn και αποτόλμησε να ζητήσει από τον διάσημο φωτογράφο να τον πάρει βοηθό του. «Έμαθα πολλά από αυτόν. Είχα εντυπωσιαστεί. Ήταν όλα όσα ήθελα να γίνω. Έμαθα από αυτόν πώς να αφηγούμαι μια ιστορία» είχε εξομολογηθεί, μιλώντας στο Blind Magazine με αφορμή την έκθεσή του, «My Loves» στην γκαλερί GADCOLLECTION στο Παρίσι, το 2019. Ξεκίνησε καριέρα στο περιοδικό Look και σύντομα έγινε ο αγαπημένος φωτογράφος των σταρ. Απαθανάτισε πάνω από 600 διασημότητες και ήταν ο φωτογράφος στα πλατώ αριστουργημάτων της έβδομης τέχνης, όπως τα «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος» και «Τιτανικός».