ΖΩΗ

Φούστουρον, η ποντιακή ομελέτα

Φούστουρον, η ποντιακή ομελέτα

Το φούστουρον είναι ένα από τα πιο αγαπητά και διαδεδομένα πιάτα του Πόντου, απρόσμενα νόστιμο, χάρη στο γιαούρτι. Πέρα από την αλμυρή εκδοχή, υπάρχει και γλυκιά, με ζάχαρη…

5′ προετοιμασία

10′ μαγείρεμα

Σύνολο: 15′


Υλικά

  • Μερίδες: 2
  • 5 αυγά
  • 250 γρ. γιαούρτι αγελαδινό
  • 3 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  • Για να φτιάξουμε φούστουρον, αρχικά ανακατεύουμε καλά, σε ένα μπολ, τα αυγά με πιρούνι.
  • Προσθέτουμε σταδιακά το γιαούρτι και αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να αναμειχθούν καλά τα υλικά.
  • Σε ένα μεγάλο και βαρύ αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να λιώσει και να κάψει.
  • Αδειάζουμε εκεί το μείγμα αυγών και ψήνουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά η κάτω πλευρά και να ξεκολλά εύκολα.
  • Για να ψήσουμε και την άλλη πλευρά, υπάρχουν τρεις τρόποι: ο πρώτος είναι να αναποδογυρίζουμε την ομελέτα με δύο σπάτουλες, με κίνδυνο μεν να σπάσει, να κομματιαστεί, αλλά δίχως να χάσει το παραμικρό σε νοστιμιά.
  • Ο δεύτερος τρόπος, για καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, είναι να σκεπάσουμε το τηγάνι με ένα μεγάλο ίσιο καπάκι κατσαρόλας και πάνω από τον νεροχύτη να αναποδογυρίσουμε το τηγάνι με σταθερή, αλλά γρήγορη κίνηση, ώστε η ομελέτα να βρεθεί στο καπάκι με την ψημένη πλευρά προς τα πάνω.
  • Την αφήνουμε να γλιστρήσει στο τηγάνι και ψήνουμε και την άλλη πλευρά μέχρι να ροδίσει εξίσου.
  • Ο τρίτος τρόπος είναι να μεταφέρουμε το τηγάνι στον φούρνο, σε ψηλό ράφι, τον οποίο έχουμε προθερμάνει στο γκριλ.
  • Ψήνουμε την ομελέτα μέχρι η επιφάνεια να ροδίσει, να φουσκώσει και να βγάζει μικρές φουσκάλες.
  • Τη σερβίρουμε αμέσως όπως είναι καυτή ή χλιαρή.

Δήμος Καλαϊτσίδης – gastronomos.gr