ΕΛΛΑΔΑ

Φάρμακα… φαρμάκι: Πόσα πλήρωσε ο Έλληνας από την τσέπη του

Σχεδόν 1,3 δισ. ευρώ πλήρωσαν οι Ελληνες από την τσέπη τους το 2018 για αγορά σκευασµάτων

Οικονοµική αιµορραγία προκαλεί στους ασθενείς η αγορά των απαραίτητων φαρµάκων, καθώς αποδεικνύεται ότι σε καιρό κρίσης οι πολίτες καταβάλλουν σχεδόν όσα και το κράτος για να αγοράσουν σκευάσµατα.

Τα ποσά που προκύπτουν από τις επίσηµες καταγραφές δείχνουν το µέγεθος της συµµετοχής των ασθενών, µία συµµετοχή που προκύπτει όχι µόνο από τα θεσµοθετηµένα ποσοστά ανάλογα µε την ασθένεια (0%, 10% και 25%), αλλά και από κρυφές χρεώσεις που µπορεί ακόµη και να διπλασιάσουν τα χρήµατα που πρέπει οι ασφαλισµένοι να πληρώνουν από την τσέπη τους. Ο µυστικές αυτές χρεώσεις µπορούν µάλιστα να εκτοξεύσουν το ποσοστό συµµετοχής από το 25% που είναι το ανώτερο, ακόµη και σε 40 µε 45%. Σύµφωνα µε στοιχεία που κατέγραψε η Η∆ΙΚΑ, η εταιρεία του ∆ηµοσίου που χειρίζεται την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, αλλά και η IQVIA, για το 2018, οι Ελληνες ασθενείς πλήρωσαν από την τσέπη τους 1,26 δισ. ευρώ για:

  • τις επίσηµες συµµετοχές στα φάρµακα
  • τα σκευάσµατα που δεν αποζηµιώνονται από την κοινωνική ασφάλιση
  • γενικότερες κρυφές συµµετοχές
  • φάρµακα που δεν αγοράζονται µε συνταγή γιατρού.

Ποσό που θεωρείται δυσθεώρητο για τα ελληνικά µνηµονιακά δεδοµένα, περιορισµένο ωστόσο για την υπόλοιπη Ευρώπη, όπου οι συµµετοχές των ασθενών κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε σχέση µε τα όσα καταβάλλει το κράτος (1,945 δισ. ευρώ) για φάρµακα, οι ασφαλισµένοι πλήρωσαν από την τσέπη τους το 40%. Χωρίς να υπολογίσει κανείς ότι στη συνολική φαρµακευτική δαπάνη και οι φαρµακευτικές εταιρείες συµβάλλουν καθοριστικά, αφού κατέβαλαν (το 2018) 990 εκατ. ευρώ ως υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές µε την υπέρβαση της προϋπολογισθείσας δαπάνης.

Πηγή: ethnos.gr