ΕΛΛΑΔΑ

Τρεις χειμωνιάτικες εκδρομές για φυσιολάτρες

Τρεις χειμωνιάτικες εκδρομές για φυσιολάτρες

Παιχνίδια στην Ευρυτανία, πεζοπορία στα Λουτρά Πόζαρ και στα μονοπάτια της Καβάλας

Περπατώντας ανάμεσα σε κερασιές και κέδρους / Πέλλα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τρία ελληνικά χωριά σαν παραμύθι

H περιοχή των Λουτρών Πόζαρ έχει καθιερωθεί ως προορισμός θερμαλισμού, παρότι προσφέρεται και για άλλες δραστηριότητες. Μία από αυτές είναι και η πεζοπορική διάσχιση μέτριας δυσκολίας στο φαράγγι των Λουτρών, μερικώς σηματοδοτημένη, με σημείο αφετηρίας το φυλάκιο του Άνω Λουτρακίου. Αν ξέρετε πώς να κινείστε σε φαράγγια, μπορείτε να τη δοκιμάσετε χωρίς συνοδό, αν όμως δεν έχετε εμπειρία, είναι προτιμότερο να επικοινωνήσετε με κάποιον ντόπιο, όπως τον γνώστη της φύσης και απόφοιτο συνοδό βουνού του ΔΙΕΚ Αριδαίας, Δήμο Νίτση. Η διαδρομή διαρκεί δύο ώρες. Στο πήγαινε είναι κυρίως κατηφορική, γι’ αυτό η επιστροφή είναι πιο κουραστική. Θα προχωρήσετε προς το ρέμα Νικολάου, θα περάσετε μέσα από κερασιές, πλατάνια, κέδρους, θα ατενίσετε την κορυφή Σοκόλ του Βόρα (Καϊμάκτσαλαν), θα κάνετε μια μικρή καταρρίχηση με σχοινί, ώσπου να φτάσετε στο σημείο τερματισμού, τον γάργαρο καταρράκτη της Κουνουπίτσας, ύψους 12 μ. (Δήμος Νίτσης, τηλ. 6970-951339).

Τρεις χειμωνιάτικες εκδρομές για φυσιολάτρες

Παίζοντας με τον Νεύτωνα και τον Αρχιμήδη / Ευρυτανία

Η Ευρυτανία είναι ένας προορισμός που θα τον ευχαριστηθούν πολύ οικογένειες με μικρά παιδιά, όχι μόνο λόγω φύσης, αλλά και γιατί διαθέτει χώρους κατάλληλους για απασχόληση και παιχνίδια. Δύο από αυτούς είναι το Saloon Park και το The Newton Park, που βρίσκονται σε απόσταση 4,5 χλμ./5 λεπτών το ένα από το άλλο, ανάμεσα στο Καρπενήσι και το Μεγάλο Χωριό. Στο Saloon Park (τηλ. 22370-24606, saloonpark.gr) μπορείτε να δοκιμάσετε τις δυνάμεις σας στην ιππασία, στο εναέριο πέρασμα, στην αναρρίχηση σε πύργο 10 μ., στην τοξοβολία, στο κανό σε παιδική πίστα γύρω από τη σκηνή των Ινδιάνων ή να κάνετε βόλτες με τρενάκι της Άγριας Δύσης α λα Λούκυ Λουκ. Στο The Newton Park (τηλ. 22370-24614, thenewtonpark.gr) θα μάθετε παίζοντας και θα παίξετε μαθαίνοντας. Το πάρκο είναι αφιερωμένο στον μεγάλο άνδρα της Φυσικής. Διαβάστε τους νόμους του Νεύτωνα και πειραματιστείτε με τα παιχνίδια που έχουν βασιστεί στη σκέψη του, όπως ο δίσκος με τα επτά χρώματα, ο οποίος όταν περιστρέφεται μοιάζει λευκός-γκρι, αλλά και με άλλες κατασκευές που εξηγούν στην πράξη τις ιδέες μεγάλων επιστημόνων, όπως το εκκρεμές του Φουκώ και το πολύσπαστο του Αρχιμήδη.

Πεζοπορία πλάι στο νερό / Καβάλα

Τρεις χειμωνιάτικες εκδρομές για φυσιολάτρες

Το χωριό της Παλιάς Καβάλας βρίσκεται 17 χλμ. έξω από την πόλη, είναι ήσυχο και προσφέρεται για εκδρομή και πεζοπορία στη φύση. Κατευθυνθείτε στην επαρχιακή οδό Αμυγδαλεώνος-Σταυρούπολης και βάλτε στο GPS τις συντεταγμένες 41°00’13.3″N 24°24’33.8″E. Εκεί θα δείτε μια ταμπέλα που γράφει «Νερόμυλος». Σταθμεύστε το αυτοκίνητο και πάρτε το μονοπάτι προς τα κάτω. Αφού φτάσετε στο πλάτωμα με το κτίριο του πέτρινου νερόμυλου και τη μικρή δημοτική βιβλιοθήκη, προχωρήστε προς τα δεξιά. Θα περπατήσετε πλάι στο ρέμα, ανάμεσα σε ανεμώνες και ψηλά δέντρα, θα δείτε κορμούς σαν γλυπτά πεσμένους στο έδαφος ανάμεσα σε σωρούς από φύλλα, ώσπου να φτάσετε στον καταρράκτη με τα παγκάκια και το τραπέζι, ένα σημείο ιδανικό για πικνίκ. Αν θέλετε, μπορείτε να προχωρήσετε λίγο ακόμη και να φτάσετε μέχρι το λατομείο με τη λίμνη. Η όλη διαδρομή, από τον νερόμυλο μέχρι τον καταρράκτη-λατομείο και πίσω, είναι μέτριας δυσκολίας, με αρκετή κατηφόρα-ανηφόρα. Συνολικά, το πήγαινε-έλα διαρκεί περίπου δύο ώρες. Αν κάνετε τη διάσχιση μόνοι σας, χωρίς οδηγό, καλό είναι να είστε από δύο άτομα και πάνω και να ενημερώσετε κάποιον γνωστό σας για το πότε θα βρεθείτε εκεί.

Ελευθερία Αλαβάνου – kathimerini.gr