ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Θαυμάσια και παραγωγική η συνάντηση με τον Ερντογάν

O πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε ότι είχε μια «θαυμάσια, παραγωγική συνάντηση» με τον Τούρκο ομόλογό του, δήλωσε «μεγάλος οπαδός» του Ερντογάν και χαρακτήρισε «ειλικρινείς» τις συνομιλίες που είχαν οι δύο ηγέτες στον Λευκό Οίκο.

Κατά την κοινή συνέντευξη τύπου, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος δήλωσε ικανοποιημένος για τη συνεργασία των ΗΠΑ με την Τουρκία σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, χαρακτηρίζοντας την Άγκυρα έναν «μεγάλο σύμμαχο» στο ΝΑΤΟ, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί βρίσκεται κοντά στο στόχο να αυξήσει τη συμβολή της στη Βορειοατλαντική Συμμαχία στο 2% του ΑΕΠ της.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε πως συζήτησαν για την κατάσταση στη Συρία, προσθέτοντας πως η κατάπαυση του πυρός στη Βόρεια Συρία είναι «πολύπλοκο θέμα» αλλά «προχωράμε μπροστά πολύ γρήγορα».

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο Ερντογάν τον διαβεβαίωσε πως «θα τηρήσει αυτά τα οποία ειναι υποχρεωμένος να τηρήσει».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, σχολιάζοντας την αγορά του ρωσικού αμυντικού συστήματος S-400 από την Τουρκία, έκανε λόγο για ότι μια «πολύ σοβαρή πρόκληση» για τις ΗΠΑ, όμως εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι δύο χώρες θα καταφέρουν να επιλύσουν την κατάσταση. Κορυφαίοι αξιωματούχοι των δύο χωρών θα έχουν συζητήσεις για το συγκεκριμένο θέμα, σύμφωνα με τον Τραμπ.

Από την πλευρά του, ο Ταγιπ Ερντογάν χαρακτήρισε «πολύ ειλικρινείς» τις συζητήσεις που είχε στον Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό ομόλογό του.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, ο Τραμπ του είπε ότι η Τουρκία μπορεί να αγοράσει αμερικανικούς πυραύλους Patriot, στη σωστή τιμή.

Αναφορικά με την Συρία, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι οι τουρκικές επιχειρήσεις επέφεραν πλήγμα στην «αποσχιστική ατζέντα του PKK», ενώ αναφέρθηκε για ακόμη μια φορά στους πάνω από 200 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που βρίσκονται σε φυλακές, τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό οι χώρες από τις οποίες προέρχονται να πάρουν πίσω τους πολίτες τους.