ΤΕΧΝΕΣ

Το «Stereoma» έρχεται στο MOMus – Πειραματικό Κέντρο Τεχνών

Το «Stereoma» έρχεται στο MOMus - Πειραματικό Κέντρο Τεχνών

«Μία έκθεση με ηχητικές εγκαταστάσεις και διαδραστικά συστήματα που εξερευνούν την πολύπλευρη φύση και εφαρμογή του ήχου, μία σειρά συναυλιών με μουσική που υπερβαίνει τη συμβατική αντίληψη του ήχου και μία σειρά ζωντανών δράσεων συνθέτουν το Φεστιβάλ Ηλεκτροακουστικής Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών με γενικό τίτλο «Stereoma», που θα πραγματοποιηθεί από τις 13 Σεπτεμβρίου έως τις 15 Οκτωβρίου, στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Το Φεστιβάλ διερευνά τις νέες ιδέες σύγχρονων πειραματικών προσεγγίσεων του ήχου και επιδιώκει την εξοικείωση σε θέματα της σύγχρονης ηχητικής έκφρασης και εμπειρίας. Συγκεντρώνει έργα και συνθέσεις καλλιτεχνών που εξερευνούν και αναδεικνύουν τις πολιτισμικές, κοινωνικές, πολιτικές και ποιητικές πτυχές της ακουστικής εμπειρίας, ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιούν τον ήχο ως καλλιτεχνική πρακτική, δημιουργώντας νέες μουσικές δομές και ήχους που δεν έχουν ακουστεί και εμπειρίες που δεν έχουν βιωθεί.

Οι προτάσεις διαφορετικής ακουστικής εμπειρίας και οι σχετικές επιδράσεις τους στα εικαστικά, που πρόκειται να κατακλύσουν το MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών, επαναπροσδιορίζουν τη σχέση της μουσικής με την τεχνολογία και την επιστήμη, ανοίγοντας τον δρόμο για νέες πλοηγήσεις, ανακαλύψεις και αλληλεπιδράσεις, της ακουστικής πρακτικής και έκφρασης.

Η έκθεση θα λειτουργεί από τις 13 Σεπτεμβρίου-15 Οκτωβρίου, ενώ τα έργα που θα φιλοξενεί επιδεικνύουν τη συγχώνευση μηχανικών και οργανικών στοιχείων, συστήνοντας περαιτέρω συμβιωτικές σχέσεις. Την ίδια ώρα, η πολυπλοκότητα της αισθητικής του ήχου θα δώσει απροσδόκητα παραδείγματα για την αντίληψη και κατανόησή μας σε θέματα που εφάπτονται της ακουστικής διαδικασίας και της σχέσης της με την τέχνη.

Από την άλλη πλευρά, οι συναυλίες που θα δοθούν από 21 έως 24 Σεπτεμβρίου χαρακτηρίζονται από τον αυτοσχεδιασμό, το θόρυβο, τη σύζευξη της μουσικής με τις μηχανές, εστιάζουν στις μικρές διακυμάνσεις του ήχου, υμνούν τους σκοτεινούς βιομηχανικούς ήχους και εξερευνούν την παραμόρφωση, την ασυμμετρία και την αταξία του ήχου. Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν προτρέπουν το κοινό σε μια απελευθερωτική και μετασχηματιστική εμπειρία ακρόασης.

Την επιμέλεια του «Stereoma» έχει η ιστορικός της Τέχνης και επιμελήτρια του MOMus-Πειραματικού Κέντρου Τεχνών Ειρήνη Παπακωνσταντίνου.