ΕΛΛΑΔΑ

Το 60% αν έβρισκε δουλειά στο εξωτερικό θα έφευγε άμεσα

Το 60% αν έβρισκε δουλειά στο εξωτερικό θα έφευγε άμεσα

Έρευνα της διαΝΕΟσις για την εργασία αποτυπώνει τις άσχημες εργασιακές συνθήκες που βιώνουν οι πολίτες στην Ελλάδα, ενώ μεγάλη εντύπωση προκαλεί ότι περίπου το 60% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα έφευγε άμεσα στο εξωτερικό αν έβρισκε εκεί δουλειά.

Το συγκεκριμένο ποσοστό «τρομάζει», ειδικά όταν δηλωμένος στόχος από την κυβέρνηση είναι η αναστροφή του brain drain, με κυβερνητικά στελέχη να υποστηρίζουν ότι βρισκόμαστε κοντά στην επίτευξη του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μήπως σας εκμεταλλεύονται στο χώρο εργασίας;

Αξίζει επίσης, να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των πολιτών (58,3%) εξακολουθούν να προτιμούν «μια δουλειά με μέτριο μισθό, μικρές προοπτικές εξέλιξης, αλλά σταθερότητα» από «μια δουλειά με μεγάλες αποδοχές, μεγάλες προοπτικές εξέλιξης, αλλά χωρίς εργασιακή ασφάλεια». Είναι μια προτίμηση λίγο-πολύ σταθερή τα τελευταία επτά χρόνια, όπως σημειώνεται.

Οι ερευνητές της διαΝΕΟσις προσθέτουν ότι το 36,4% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι αν μπορούσαν να διαλέξουν δουλειά, θα προτιμούσαν «μισθωτή εργασία στο Δημόσιο»,

Όπως τονίζεται αυτή είναι η δημοφιλέστερη απάντηση για τους ερωτηθέντες και το υψηλότερο ποσοστό προτιμήσεων για εργασία στο Δημόσιο που έχουν καταγράψει από το 2016, όταν ξεκίνησαν να κάνουν αυτή την ερώτηση (τότε το ποσοστό ήταν 24,4%). Πλέον, μια δουλειά στο Δημόσιο είναι η πρώτη επιλογή για όλες τις ηλικίες των πολιτών.

Δείτε τις σχετικές καρτέλες:

Στην ίδια έρευνα, τονίζεται ότι η πλειοψηφία των πολιτών (55,4%) εξακολουθούν να πιστεύουν ότι οι πολίτες πρέπει να βγαίνουν στη σύνταξη πριν από τα 60 έτη.

«Κατά τη γνώμη σας, σε ποια ηλικία θα πρέπει κάποιος να βγει στη σύνταξη, δηλαδή να εισπράττει σύνταξη από το κράτος», ήταν η σχετική ερώτηση που κλήθηκαν να απαντήσουν οι πολίτες.

Όσον αφορά το θέμα της συνταξιοδότησης, 1 στους 3 Έλληνες (34%) πιστεύει ότι «η σύνταξή του είναι εξασφαλισμένη» (από 43,1% το 2019). Στους άνω των 65 (για τους οποίους η έννοια της λέξης «εξασφαλισμένη» στην ερώτηση πιθανότατα είναι διαφορετική), το ποσοστό είναι 52%. Είναι αξιοσημείωτο ότι 1 στους 5 συνταξιούχους θεωρεί ότι η σύνταξή του δεν είναι εξασφαλισμένη.

Παρελθόν το 8ωρο

Από τους πολίτες που εργάζονται, πάντως (μόλις το 47,7% του δείγματος), μόνο οι μισοί (52,2%) δηλώνουν ότι εργάζονται κανονικό 8ωρο. Σχεδόν 1 στους 5 εργαζόμενους εργάζεται με μερική απασχόληση (17,4%) και ένα πολύ υψηλό 29,2% δηλώνουν ότι εργάζονται περισσότερες από οκτώ ώρες την ημέρα.

Και πώς άλλαξε η εργασιακή κατάσταση των Ελλήνων κατά την περίοδο της πανδημίας; Το 39,1% των εργαζομένων δήλωσαν ότι οι συνθήκες εργασίας τους το τελευταίο διάστημα «έχουν χειροτερέψει».

«Οι συνθήκες εργασίας σας το τελευταίο διάστημα έχουν…». Έτσι τέθηκε το ερώτημα σε εργαζόμενους.

Για την τηλεργασία

Το 41,8% των εργαζομένων απάντησαν πως κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχουν εργαστεί με τηλεργασία. Μετά το τέλος της πανδημίας, σχεδόν 1 στους 3 εργαζόμενους (37,5%) θα ήθελε να επιστρέψει κανονικά στον χώρο εργασίας του, αλλά 1 στους 4 (23,2%) θα ήθελε «ένα ευέλικτο σύστημα που να συνδυάζει τηλεργασία με παρουσία στον χώρο εργασίας κάποιες ημέρες της εβδομάδας». Υπάρχει, δε, και ένα 6,9% (που ειδικά στις γυναίκες είναι 7,6% και στους νέους ηλικίας 17-24 είναι 22,2%), που θα προτιμούσε να συνεχίσει να εργάζεται αποκλειστικά με τηλεργασία.

Για την εργασία στο εξωτερικό

Όλα αυτά, βεβαίως, δεν συνθέτουν ένα εργασιακό περιβάλλον ικανοποιητικό για τους Έλληνες εργαζόμενους. Πράγματι, το 57,9% των Ελλήνων (και το 77,1% των νέων ηλικίας 17-24 και το 71,9% των 25-39) δηλώνουν ότι «θα μετανάστευαν στο εξωτερικό αν έβρισκαν δουλειά με καλύτερες αποδοχές και καλύτερες συνθήκες». Το 38,1% του γενικού πληθυσμού, μάλιστα, επιλέγουν την απάντηση «σίγουρα ναι».

«Θα μεταναστεύατε στο εξωτερικό αν βρίσκατε δουλειά με καλύτερες αποδοχές και καλύτερες συνθήκες», ήταν το ερώτημα που τέθηκε στους πολίτες.

Δημόσια ή ιδιωτική εκπαίδευση

Όσον αφορά την παιδεία, σχεδόν οι μισοί πολίτες απαντούν ότι, αν μπορούσαν να διαλέξουν, θα επέλεγαν την ιδιωτική εκπαίδευση για τα παιδιά τους (48,8% «ναι» και «μάλλον ναι» -έναντι 40,6% το 2019). Στην πραγματικότητα, βέβαια, το ποσοστό των παιδιών που φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία στην Ελλάδα είναι μικρότερο του 5%.

Ένα άλλο πολύ ενδιαφέρον εύρημα εμφανίστηκε στην ερώτηση για το αν οι ερωτηθέντες θα προτιμούσαν «ένα πτυχίο πανεπιστημίου που οδηγεί σε εργασιακή ανασφάλεια και χαμηλές αποδοχές» ή «ένα πτυχίο τεχνικής σχολής με εξασφαλισμένη εργασία και υψηλότερες αποδοχές».

Παραδόξως, όπως σημειώνεται από τους ερευνητές, μόλις 18,9% επιλέγουν το πρώτο – έναντι 75,2% που επιλέγουν το δεύτερο, το τεχνικό πτυχίο με εξασφαλισμένη εργασία και υψηλές αποδοχές δηλαδή. Αν και απαντούν έτσι σε αυτή την ερώτηση, στην πράξη οι πολίτες διαχρονικά κάνουν εντελώς διαφορετικές επιλογές – οι νέοι που επιλέγουν να φοιτήσουν στα πανεπιστήμια είναι σταθερά υπερδιπλάσιοι των νέων που ακολουθούν την τεχνική εκπαίδευση.

Για τα ζητήματα ισότητας

Όσον αφορά, δε, τη συμμετοχή ανδρών και γυναικών στην αγορά εργασίας, αλλά και γενικότερα τα θέματα ισότητας, προέκυψαν μερικά ενδιαφέροντα ευρήματα. Περίπου ο μισός πληθυσμός (48,7%), για παράδειγμα, θεωρεί ότι «γυναίκες και άνδρες έχουν τις ίδιες ευκαιρίες απασχόλησης». Οι απαντήσεις ανδρών (60,7%) και γυναικών (37,2%) σε αυτή την ερώτηση, ωστόσο, ήταν αρκετά διαφορετικές. Αντίστοιχες διαφορές υπήρξαν και σε άλλες ερωτήσεις: το 54,9% των ανδρών πιστεύουν ότι «οι γυναίκες πρέπει να δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην οικογένεια παρά στην καριέρα», αλλά το ποσοστό των γυναικών που συμφωνούν με αυτό είναι 42,7%.

Πάντως, το 93,4% του πληθυσμού συμφωνούν ότι «η μητέρα και ο πατέρας πρέπει να έχουν ακριβώς τις ίδιες ευθύνες στη φροντίδα των παιδιών».