ΚΟΣΜΟΣ

Το σπάνιο φαινόμενο Fata Morgana

Εντυπωσιάζει το οπτικό φαινόμενο διπλού αντικατοπτρισμού που οφείλεται σε θερμοκρασιακή αναστροφή κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας, με την ονομασία Fata Morgana.

Το φαινόμενο παρατήρησαν κάτοικοι της Κύπρου κοντά στη Λεμεσό και απαθανάτισε ο Μιχάλης Μιχαήλ στη σελίδα «Καιρόφιλοι Κύπρου».

Όπως εξήγησε στην «Καθημερινή Κύπρου», ο Ανώτερος Μετεωρολογικός Λειτουργός, Φίλιππος Τυμβίος, σε συνθήκες άπνοιας την καλοκαιρινή περίοδο, το στρώμα της ατμόσφαιρας που βρίσκεται σε επαφή με τη θάλασσα είναι ψυχρό και με πολλούς υδρατμούς ενώ ψηλότερα ο αέρας είναι θερμότερος και ξηρότερος.

Αυτό, όπως προσθέτει, έχει ως αποτέλεσμα το φως που προέρχεται από αντικείμενα μέσα στη θάλασσα να διαθλάται και να συμπεριφέρεται ωσάν να περνά μέσα από ένα φακό οπότε και η εικόνα που έχουμε, δεν φθάνει στο μάτι μας ακολουθώντας ευθεία γραμμή όπως γίνεται σε κανονικές συνθήκες αλλά τεθλασμένη.

Σύμφωνα με τον κ. Τυμβίο, το φαινόμενο παρατηρείται πολύ συχνά στο στα στενά της Μεσσίνης (μεταξύ Σικελίας και Καλαβρίας) και ονομάζεται Fata Morgana που είναι το όνομα της αδερφής του Βασιλιά Αρθούρου (Morgan Le Fay) στα Ιταλικά, και η οποία είχε φήμη της πολύ ισχυρής Μάγισσας.

Με πληροφορίες από Καθημερινή Κύπρου