ΖΩΗ

Το Σάββατο ρίχνουμε το Τείχος του Βερολίνου στη Νέα Παραλία

9 Νοέ 2019 Άγαλμα Μεγάλου Αλεξάνδρου Θεσσαλονίκη Νέα Παραλία

«Die Mauer fällt! Το Τείχος πέφτει», είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τους εορτασμούς για τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την πτώση του τείχους του Βερολίνου το 1989.

Το Γερμανικό Προξενείο Θεσσαλονίκης διοργανώνει ένα τριήμερο εκδηλώσεων για την πτώση του τείχους, το οποίο θα λάβει χώρα στη Νέα Παραλία, στην πλατεία του Αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, από την Πέμπτη 7 έως και το Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019.

Ένα συμβολικό «τείχος της ντροπής» όπως αποκαλούσαν το τείχος του Βερολίνου, οι Γερμανοί της Δύσης, χτίζεται από μαθητές και μαθήτριες σχολείων της Θεσσαλονίκης μπροστά από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, προσομοιώνοντας τις στιγμές που βίωσαν οι κάτοικοι του Βερολίνου κατά την ανέγερση του, τον Αύγουστο του 1961.

Το τριήμερο των εκδηλώσεων θα κορυφωθεί το Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019 από τις 12:00 το μεσημέρι και οι μαθητές θα ζήσουν συμβολικά την πτώση του τείχους, όπως έγινε πριν 30 χρόνια.

Το τείχος στην Νέα Παραλία ήδη έχει γεμίσει από τα γκράφιτι των παιδιών που αναφέρουν τα ονόματά τους, τα σχολεία τους και φυσικά λέξεις όπως “αγάπη” και “ελευθερία” ενώ έχουν προσθέσει ημερομηνίες που είναι συμβολικές και επετειακές για τους νεαρούς “καλλιτέχνες”.

Με γκράφιτι είναι καλυμμένο το ανατολικό τμήμα του πραγματικού εναπομείναντος τείχους, τα οποία φιλοτέχνησαν 118 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, το 1990.

Το Σάββατο ρίχνουμε το Τείχος του Βερολίνου στη Νέα Παραλία

Ανάλογες εορταστικές εκδηλώσεις έχουν ήδη ξεκινήσει στην Γερμανία σε πλατείες, χώρους πολιτισμού και δημόσιους χώρους από την αρχή της εβδομάδας, τιμώντας τους Γερμανούς και Ευρωπαίους πολίτες που γκρέμισαν το τείχος του Βερολίνου.

Το τείχος του Βερολίνου χώριζε για 28 χρόνια τις ζωές και τις ψυχές των ανθρώπων στην Γερμανία, από το 1961 έως το 1989.

Πλέον δεν θυμίζει σε τίποτα την αρχική του μορφή, αφού έχει κατεδαφιστεί στο μεγαλύτερο μέρος του και έχει υποστεί αλλοιώσεις από τους επισκέπτες και τους τουρίστες που αφαιρούν κομμάτια του ως ενθύμια.