ΣΠΟΡ

Το ποδόσφαιρο στη Λατινική Αμερική εξακολουθεί να μαστίζεται από τη βία

Το ποδόσφαιρο στη Λατινική Αμερική εξακολουθεί να μαστίζεται από τη βία
Το ποδόσφαιρο της Λατινικής Αμερικής συνεχίζει να μαστίζεται από βία. Πριν από οκτώ ημέρες 26 άνθρωποι τραυματίστηκαν, δύο από αυτούς σε σοβαρή κατάσταση, σε επεισόδια στο γήπεδο της Κερετάρο στο Μεξικό, σε αγώνα με την Άτλας, με τις εικόνες από τις βίαιες συγκρούσεις να κάνουν το γύρο του κόσμου. Συνελήφθησαν περίπου είκοσι ύποπτοι και αποφασίστηκε μια σειρά κυρώσεων κατά των δύο συλλόγων. Τίποτα όμως δεν εμπόδισε νέες βιαιοπραγίες σε άλλα γήπεδα της ηπείρου.

Την Κυριακή 13/3 στο Μπέλο Οριζόντε της Βραζιλίας, ένας άνδρας πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ οπαδών της Ατλέτικο Μινέιρο και της Κρουζέιρο, στο ντέρμπι της Πολιτείας Μίνας Τζεράις. Το ίδιο απόγευμα, στην Κολομβία, επεισόδια σημειώθηκαν στο Κάλι στο περιθώριο ενός άλλου ντέρμπι μεταξύ Αμέρικα και Ντεπορτίβο.

Χώρες όπως η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Κολομβία, ο Ισημερινός και το Περού αποφάσισαν να τιμωρήσουν τη βία με ποινές φυλάκισης και απαγορεύσεις στα γήπεδα. Πράγματι, έχουν εισαχθεί μέτρα εμπνευσμένα από την καταπολέμηση των χούλιγκαν στην Ευρώπη, όπως η βιντεοεπιτήρηση στα γήπεδα.

Όμως η βία συνεχίστηκε: 157 νεκροί στη Βραζιλία μεταξύ 2009 και 2019, 136 στην Αργεντινή για είκοσι χρόνια και τουλάχιστον 170 στην Κολομβία μεταξύ 2001 και 2019, σύμφωνα με διάφορες ακαδημαϊκές ή άλλες μελέτες.

Το 2018, ο επαναληπτικός αγώνας του Copa Libertadores μεταξύ των δύο συλλόγων του Μπουένος Άιρες, της Ρίβερ Πλέιτ και της Μπόκα Τζούνιορς, έπρεπε να μεταφερθεί στη Μαδρίτη, μετά την επίθεση στο λεωφορείο των παικτών της Μπόκα από οπαδούς της Ρίβερ.

«Δεν υπάρχει μαγική σφαίρα για να σταματήσει η βία στο ποδόσφαιρο, αλλά μπορεί να μειωθεί. Για αυτό, χρειαζόμαστε μια πιο ολοκληρωμένη δημόσια πολιτική», δήλωσε στο AFP η Βραζιλιάνα ακαδημαϊκός Ελοίζα Ρέις. συγγραφέας του βιβλίου «Ποδόσφαιρο και βία».

Μετά τις ταραχές του Κερετάρο, το Μεξικό απαγόρευσε τη μετακίνηση των φιλοξενούμενων φιλάθλων, ένα μέσο που χρησιμοποιείται ήδη στην Αργεντινή, τη Βραζιλία και την Κολομβία, αλλά ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό μεταφέρει μόνο τη βία στους δρόμους.

Συχνά, τα μέτρα σοκ δεν εφαρμόζονται και το εκπαιδευτικό έργο σε φιλάθλους, που προέρχονται από περιβάλλοντα όπου η ανεργία, οι ανισότητες, τα ναρκωτικά και το αλκοόλ είναι ανεξέλεγκτα, παραμελείται, λένε οι ειδικοί.

Η Ρέις επισημαίνει επίσης τον ρόλο των «ανδρικών αξιών κυριαρχίας, δύναμης και θάρρους» που κυριαρχούν στις πληγείσες κοινωνίες. Καταστάσεις που επιδεινώθηκαν από την πανδημία Covid -19 και τους περιορισμούς από την συνόδεψαν.

Στη Βραζιλία, για παράδειγμα, από τις 12 Φεβρουαρίου, έχουν αναφερθεί τουλάχιστον εννέα πράξεις βίας, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου ενός οπαδού της Παλμέιρας από πυροβολισμό και του λιθοβολισμού λεωφορείων της ομάδας, όπου τραυματίστηκαν αρκετοί παίκτες.