ΕΛΛΑΔΑ

Το μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου στην Πάρο: Το ηφαίστειο, το κάστρο ο Μπαρμπαρόσα και οι πιστοί

Το μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου στην Πάρο: Το ηφαίστειο, το κάστρο ο Μπαρμπαρόσα και οι πιστοί

Στον λόφο του Κεφάλου στην Μάρπησσα της Πάρου, βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου. Είναι ένα μοναδικό μεσαιωνικό κάστρο που χάρη στον εθελοντισμό της Αρσενίας Φραντζή και του συζύγου της Νίκου μένει ανοιχτό χειμώνα και καλοκαίρι ενισχύοντας τον θεματικό τουρισμό (θρησκευτικό, ιστορικό και λαϊκής αρχιτεκτονικής).

Η Μονή δεν έχει πλέον μοναχούς και συντηρείται όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Αρσενία Φραντζή «με την ευλάβεια που έχει ο κόσμος που απανταχού της οικουμένης το επισκέπτεται καθώς και με τον εθελοντισμό των ανθρώπων εδώ της περιοχής της Μάρπησσας, είναι σαν να κατοικείται.» Η πρόσβαση στο μοναστήρι πραγματοποιείται από δύο μονοπάτια που ξεκινούν το ένα από την Μάρπησσα και το άλλο από τα Μάρμαρα. Υπάρχει και αμαξωτός δρόμος από την Μάρπησσα. Με τα πόδια ή με αυτοκίνητο η ανάβαση αποτελεί ξεχωριστή εμπειρία για τον επισκέπτη και αξίζει τον κόπο καθώς προσδίδει υπεραξία στον τουρισμό, στο νησί της Πάρου.

Η Αρσενία παρά τα προβλήματα ακοής που αντιμετωπίζει, εθελοντικά ξεναγεί τους επισκέπτες όλων των εθνικοτήτων και διηγείται ακούραστα -αυτοσχεδιάζοντας σε πολλές γλώσσες -την ιστορία της Μονής. Από την ίδρυση της, την καταστροφή της από τους πειρατές του Μπαρμπαρόσα, πώς ξαναχτίστηκε, τις αρχιτεκτονικές της ιδιομορφίες, τα θαύματα του Αγίου.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ την συνάντησε στο μοναστήρι και κατέγραψε με κάμερες και άλλα μέσα σε υψηλή ανάλυση ένα τηλεοπτικό αφιέρωμα στην Μονή του Αγίου Αντωνίου. Την σκηνοθεσία και το σενάριο υπογράφει ο δημοσιογράφος Γιώργος Κουβαράς.