ΤΕΧΝΕΣ

Το ΚΘΒΕ αποχαιρετά τη θεατρολόγο Αθηνά Σαμαρτζίδου

Υπηρέτησε τον οργανισμό με συνέπεια στο Τμήμα Καλλιτεχνικού Έργου και Δραματολογίου

Όταν ο διεθνούς φήμης ρώσος σκηνοθέτης Ανατόλι Βασίλιεφ ήρθε στη Θεσσαλονίκη ήταν ο μόνος άνθρωπος που εμπιστευόταν για να του κάνει διερμηνεία αλλά και παραγωγή. Όπως την εμπιστεύονταν και άλλοι πολλοί σκηνοθέτες και ηθοποιοί, αλλά και η οικογένεια του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος το οποίο υπηρέτησε επί πολλά χρόνια με αγάπη και όλοι όσοι συνεργαστήκαμε μαζί της…

Αυτή ήταν η Αθηνά Σαμαρτζίδου, καλλιεργημένη αεικίνητη και παθιασμένη με την τέχνη του θεάτρου και τη δουλειά της έδινε πάντα τον καλύτερό της εαυτό σ’ αυτό με το οποίο καταπιανόταν. Το ΚΘΒΕ την αποχαιρετά με οδύνη, αφού από τη μάχη που έδινε με την επάρατη νόσο δεν κατόρθωσε να βγει νικήτρια. «Από το 2002, η Αθηνά μας, εργάστηκε με αγάπη, ζήλο και συνέπεια, στο Τμήμα Καλλιτεχνικού Έργου και Δραματολογίου και υπηρέτησε με ξεχωριστό ήθος και αξιοπρέπεια μέχρι τέλους το καλλιτεχνικό όραμα του θεάτρου, στον τομέα που εργαζόταν. Η Αθηνά αγάπησε το Θέατρο και κέρδισε την αγάπη όλων μας. Έχασε τη μάχη με τον καρκίνο την Τρίτη 28 Ιανουαρίου», γράφει σε ανακοίνωσή της η δεύτερη κρατική σκηνή, που έχει βυθιστεί στο πένθος μέσα και από τη… διπλή απώλεια (αφού χθες Τρίτη έφυγε από τη ζωή και ο Γιώργος Κοτανίδης που είχε επίσης συνεργαστεί με τον οργανισμό).

Η Αθηνά γεννήθηκε στη Ρωσία. Ήταν απόφοιτος της Σχολής Θεατρολογίας της Ακαδημίας Θεάτρου, Μουσικής και Κινηματογράφου της Αγίας Πετρούπολης και του Πανεπιστημίου Βιομηχανικής Τεχνολογίας και Σχεδιασμού της Αγίας Πετρούπολης.

Στην Ελλάδα ασχολήθηκε από το 1994 με μεταφράσεις, θεατρικά εργαστήρια και σεμινάρια, με την οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων και την οργάνωση παραγωγής φεστιβάλ. Είχε εργαστεί στον Κέντρο Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας ως υπεύθυνη πολιτιστικών και αρχαιολογικών προγραμμάτων. Επίσης, είχε διδάξει θεατρική αγωγή στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Συνεργάστηκε με τους σκηνοθέτες: Τσ. Γκραουζίνις, Ν. Μιλιβόγεβιτς, Στ. Τσακίρη, Τ. Χάνο, Δ. Αβδελιώδη, Σ. Σπυράτου, Β. Νικολαΐδη, Φ. Μπαξεβάνη, Ρ. Πατεράκη, Ρ. Στούρουα, Α. Βουτσινά, Ι. Μιχαηλίδη, Γ. Καλατζόπουλο, Θ. Μουμουλίδη, Γ. Καλαϊτζή, Ι. Παρασκευόπουλο, T. Ράτζο, Σ. Μιχαηλίδου.

Η νεκρώσιμος ακολουθία για την Αθηνά Σαμαρτζίδου θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τετάρτη 29 Ιανουαρίου, στις 15:45, στον Ι.Ν. Αναστάσεως του Κυρίου, στη Θέρμη.

ΤΜΗΜΑ ΕΚΔΟΣΕΩΝ & ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΘΒΕ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λένα Ευαγγέλου – Μαρία Γουγουτσά – Νίκος Βασιλάκης

Τ. 2315 200 010 – 2315 200 024 – 2315 200 035 | Ε. press@ntng.gr

ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ | www.ntng.gr