ΕΛΛΑΔΑ

Το δρώμενο «Γενίτσαροι και Μπούλες» στη Νάουσα

Το δρώμενο «Γενίτσαροι και Μπούλες» στη Νάουσα

Αποκριάτικες εκδηλώσεις που θα έχουν ως επίκεντρο το δρώμενο «Γενίτσαροι και Μπούλες» διοργανώνει ο δήμος Νάουσας για το διάστημα από 16 έως 27 Φεβρουαρίου. Τη φετινή χρονιά και με τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού θα δοθεί επίσης έμφαση στη μουσική παράδοση, τα γλέντια με πατινάδες και το ξινόμαυρο κρασί.

Το ξεχωριστό αποκριάτικο δρώμενο θα αναβιώσει την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου και περιλαμβάνει το ντύσιμο του Γενίτσαρου και το μάζεμα του μπουλουκιού. Θα ακολουθήσει το προσκύνημα στο δημαρχείο, όπου τα μπουλούκια θα πάρουν διαδοχικά την άδεια από τον δήμαρχο για να ξεχυθούν στην πόλη χορεύοντας με τους κατοίκους και τους επισκέπτες.

Την επόμενη μέρα (Δευτέρα) και πάλι οι «Γενίτσαροι και Μπούλες» θα κυκλοφορούν σε ελεύθερη πορεία στη Νάουσα χωρίς να φορούν την κέρινη μάσκα «πρόσωπο». Το δρώμενο θα επαναληφθεί την Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου, και την Καθαρά Δευτέρα.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, την Τσικνοπέμπτη φιλοξενείται στη Νάουσα η διεθνούς φήμης, ιστορική μπάντα χάλκινων πνευστών από τη Σερβία «The Fejat and Nebojša Sejdić Orchestra». Οι μουσικές εκδηλώσεις συνεχίζονται την Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου, με το πολυμελές σχήμα «Αγία Φανφάρα», την Κυριακή 26 του ίδιου μήνα με την Μπάντα της Φλώρινας των αδελφών Βαλκάνη και ολοκληρώνονται την Πέμπτη 2 Μαρτίου, με την ιδιαίτερα επιτυχημένη μουσικοθεατρική παράσταση «Κοινή ησυχία» του Βασίλη Παπακωνσταντίνου και Οδυσσέα Ιωάννου στο Δημοτικό Θέατρο Νάουσας.

Παράλληλα, το έθιμο της Καθαρά Δευτέρας «Κούλουμα» αποτελεί κορυφαίο πολιτιστικό, τουριστικό και κοινωνικό γεγονός, όπου επαγγελματίες του τόπου καθώς και πολιτιστικοί σύλλογοι και φορείς που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις, συμβάλλουν στην τουριστική ανάδειξη, αλλά και στην προστασία της λαϊκής παράδοσης.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων εδώ