ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκική εισβολή στη Συρία: Συγκλονιστικές εικόνες μετά τους βομβαρδισμούς

Από τους τουρκικούς βομβαρδισμούς στη Συρία, μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 15 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων οκτώ αμάχων – Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες που δημοσιεύουν στο Twitter οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία που ανακοίνωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Εκτός από τους αρχικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς, τουρκικά στρατεύματα εισήλθαν στην συριακή μεθοριακή πόλη Τελ Αμπιάντ και συγκρούονται με μαχητές των SDF στη βορειοανατολική Συρία, κατά μήκος των συρο-τουρκικών συνόρων.

Η Άγκυρα ανακοίνωσε επισήμως την έναρξη της χερσαίας φάσης της επίθεσης ανατολικά του Ευφράτη, με την εισβολή τούρκων στρατιωτών υποστηριζόμενων από εφεδρικές δυνάμεις Σύρων ανταρτών, από τουλάχιστον τρία σημεία της συνοριακής γραμμής.

«Οι ηρωικές ένοπλες δυνάμεις μας και ο Εθνικός Συριακός Στρατός (Σύροι αντάρτες που υποστηρίζονται από την Άγκυρα) άρχισαν τη χερσαία φάση της επιχείρησης» ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Αμυνας.

Τουλάχιστον 15 νεκροί – Σοκαριστικά βίντεο

Από τους τουρκικούς βομβαρδισμούς, μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 15 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων οκτώ αμάχων.

Οπως ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH), μεταξύ των θυμάτων, δύο σκοτώθηκαν από πυρά πυροβολικού ενάντια στην πόλη Καμισλί.

Εν τω μεταξύ, συγκλονιστικές είναι οι εικόνες που δημοσιεύουν στο Twitter οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις. Αίματα παντού, βομβαρδισμένα και φλεγόμενα σπίτια, τρομοκρατημένοι πολίτες συνθέτουν το σκηνικό χάους που επικρατεί μετά την τουρκική εισβολή.

Προσοχή, ακολουθούν σκληρές εικόνες!

Παγκόσμια ανησυχία για γενικότερη ανάφλεξη στην περιοχή. Συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Σήμερα αναμένεται  να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κεκλεισμένων των θυρών έπειτα από αίτημα πέντε ευρωπαϊκών κρατών – μελών.

Από την πλευρά του, πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει τις αντιφατικές του δηλώσεις με αφορμή την τουρκική εισβολή. Προειδοποίησε την Τουρκία για την επίθεση στη Συρία, επισημαίνοντας ότι η στρατιωτική επιχείρησή της είναι «κακή ιδέα» την οποία δεν στηρίζουν οι ΗΠΑ. Μάλιστα, κάλεσε την Άγκυρα να προστατεύσει τις θρησκευτικές μειονότητες.

Επιβολή κυρώσεων;

Την ίδια στιγμή, δύο αμερικανοί γερουσιαστές παρουσίασαν το περίγραμμα σχεδίου νόμου το οποίο προβλέπει την επιβολή κυρώσεων στην πολιτική ηγεσία της Τουρκίας — συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν — καθώς και στις ένοπλες δυνάμεις και τον τομέα της ενέργειας της χώρας αυτής, σε αντίδραση στην τουρκική εισβολή στη βορειοανατολική Συρία.

Ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Κρις Βαν Χόλεν και ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ εισηγούνται να στοχοθετηθούν όποιοι πόροι τυχόν διαθέτουν οι τούρκοι πολιτικοί στην επικράτεια των ΗΠΑ και να τους επιβληθούν επίσης ταξιδιωτικές απαγορεύσεις. Ακόμη, προτείνουν να απαγορευθεί σε παγκόσμιο επίπεδο οποιαδήποτε πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού στην Άγκυρα, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών που κατασκευάζονται στην αμερικανική επικράτεια.

Επιπλέον, θέλουν να ενεργοποιηθούν οι κυρώσεις οι οποίες έχουν αναγγελθεί σε βάρος της Άγκυρας εξαιτίας της αγοράς του ρωσικού συστήματος αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας S-400.

Ακόμη, οι Βαν Χόλεν και Γκρέιαμ προτείνουν να εκπονηθεί έκθεση σχετικά με τους πόρους και την περιουσία του τούρκου προέδρου Ερντογάν.

Πέραν του προέδρου της Τουρκίας, οι δύο γερουσιαστές εισηγούνται να υποστούν αμερικανικές οικονομικές και ταξιδιωτικές κυρώσεις άλλοι έξι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένων των υπουργών Εξωτερικών, Οικονομικών και Άμυνας.

Επιπλέον των κυρώσεων στον τουρκικό στρατό, οι δύο συνεισηγητές του σχεδίου νόμου θέλουν να επιβληθούν κυρώσεις στην τουρκική ενεργειακή βιομηχανία, ιδίως δραστηριότητές της που είναι καίριες για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Οι Βαν Χόλεν και Γκρέιαμ συνδέουν την άρση των κυρώσεων αυτών με την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από τη Συρία, όπου άρχισαν χθες Τετάρτη επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων.

Οι δύο γερουσιαστές παρουσίασαν τις προτάσεις τους με αναρτήσεις τους στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Παγκόσμια ανησυχία και αντιδράσεις

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ζήτησε από την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να σταματήσει τη στρατιωτική της επιχείρηση. «Αν το σχέδιο εμπεριέχει τη δημιουργία μιας αποκαλούμενης ζώνης ασφαλείας, μην περιμένετε από την ΕΕ να πληρώσει ο,τιδήποτε για αυτό» δήλωσε.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλτενμπεργκ, τόνισε πως ελπίζει η επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία να είναι μετρημένη και αναλογική.

Ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον κάλεσε να σταθμίσει λεπτομερώς την κατάσταση, ώστε να μη βλάψει τις προσπάθειες για τη διευθέτηση της συριακής κρίσης.

Στη Γερμανία, ο υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, ανέφερε ότι η στρατιωτική επιχείρηση της Άγκυρας θα οδηγήσει σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση της περιοχής και θα ενισχύσει το Ισλαμικό Κράτος, γι’ αυτό και ζήτησε από την Τουρκία να την τερματίσει.

Στη Γαλλία, η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Αμελί ντε Μοντσαλίν, είπε πως Γαλλία και Βρετανία θα ζητήσουν τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την τουρκική εισβολή. Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία καταλήγουν σε κοινό ανακοινωθέν για την καταδίκη της επίθεσης.

Στην Ιταλία, ο πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, υπογράμμισε πως η επιχείρηση διακινδυνεύει να αποσταθεροποιήσει την περιοχή και να πλήξει αμάχους.

Στο Ιράν, την εκτίμηση πως η τουρκική επιχείρηση στη Συρία θα περιπλέξει την κατάσταση, θα επιτείνει την κρίση και θα οδηγήσει σε νέα κύματα προσφύγων, εξέφρασε ένας βοηθός του προέδρου του ιρανικού κοινοβουλίου.