ΚΟΣΜΟΣ

Τι πρέπει να ξέρουμε για την πανδημία σήμερα

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της Covid-19 έχουν πλέον περάσει 120,7 εκατ. παγκοσμίως, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων θανάτων ανέρχεται σε περισσότερα από 2,67 εκατ.

Περισσότερες από 381,34 εκατ. δόσεις των εμβολίων κατά του κορωνοϊού έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως, σύμφωνα με το Our World in Data.

Τα εμβόλια κατά της Covid-19 που αναπτύσσει η Ρωσία έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά έναντι των νέων παραλλαγών του κορωνοϊού σε κλινικές δοκιμές, δήλωσε χθες ένας επιστήμονας ρωσική ρυθμιστική αρχή προστασίας της υγείας του καταναλωτή (Rospotrebnadzor).

Η οικονομία της Βραζιλίας δημιούργησε ρεκόρ θέσεων εργασίας (260,353) τον Ιανουάριο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία την Τρίτη. Πρόκειται για την μεγαλύτερη αύξηση για τον μήνα Ιανουάριο από τότε που ξεκίνησαν να καταγράφονται τα στοιχεία από το 1992 – και παρόλο που προηγήθηκε ένα ακόμη κύμα της  πανδημίας. Τα νέα ήρθαν καθώς η Βραζιλία ανακοίνωσε χθες αριθμό ρεκόρ των θανάτων από Covid-19.

Τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ινδία σημείωσαν το υψηλότερο ημερήσιο άλμα τους από τον Δεκέμβριο. Παράλληλα υψηλό δύο μηνών κατέγραψαν οι καταγεγραμμένοι θάνατοι. Η δυτική πολιτεία της Μαχαράστρα έχει πληγεί περισσότερο από τη χώρα, «απορροφώντας» το 62% των λοιμώξεων τις τελευταίες 24 ώρες.

«Τρελή» αποταμίευση έχουν κάνει τα ιαπωνικά νοικοκυριά τα περιουσιακά στοιχεία των οποίων  σημείωσαν νέο ρεκόρ σχεδόν 2 τετράκις εκατομμύρια γιεν πέρυσι, τα μισά από τα οποία ήταν σε μετρητά και τραπεζικές καταθέσεις, σε μια ένδειξη ότι η πανδημία τους ενθάρρυνε να εξοικονομήσουν παρά να ξοδέψουν.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ δήλωσε χθες ότι ήρθε η ώρα για επιπλέον περιορισμούς εντός και γύρω από το Παρίσι. «Μου φαίνεται ότι ήρθε η ώρα να σκεφτούμε νέα μέτρα στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού», δήλωσε σε συνέντευξή του στο BFM TV.

Προειδοποίηση των Ηνωμένων Εθνών για επιπτώσεις πανδημίας στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης

Μια νέα έκθεση του ΟΗΕ προειδοποιεί για τον αντίκτυπο που έχουν οι διαταραχές στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης στη Νότια Ασία για την υγεία των μητέρων και των βρεφών.

Η έκθεση αναφέρει ότι αυτές οι διαταραχές οδήγησαν σε περίπου 239.000 θανάτους μητέρων και παιδιών, σύμφωνα με το BBC.

Η έκθεση εστιάζει στο Αφγανιστάν, το Νεπάλ, το Μπαγκλαντές, την Ινδία, το Πακιστάν και τη Σρι Λάνκα, χώρες όπου φιλοξενούνται περίπου 1,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι διαταραχές σε κρίσιμες υπηρεσίες, που αφορούν βασικές ανάγκες όπως η διατροφή ή ο εμβολιασμός, έχουν οδηγήσει σε επιπλέον 228.000 θανάτους παιδιών κάτω των 5 ετών στις έξι χώρες που μελετήθηκαν.

Ο μηχανισμός COVAX παραδίδει τα πρώτα εμβόλια της AstraZeneca στη Νικαράγουα

Η Νικαράγουα έλαβε την πρώτη παρτίδα των δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca κατά του COVID-19 μέσω του μηχανισμού του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, COVAX.

Η χώρα έλαβε αρχικά 135.000 δόσεις και θα ακολουθούσουν και άλλες μέχρι το τέλος του μήνα.

Η Νικαράγουα έλαβε επίσης δωρεά του Sputnik V στα τέλη Φεβρουαρίου.

Η Ινδία έχει επίσης δωρίσει 200.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, και  συμφωνήθηκαν άλλες 300.000 δόσεις.