ΤΕΧΝΕΣ

Τζέρι Λι Λιούις: «Έφυγε» ο θρύλος της rock ‘n’ roll

Τζέρι Λι Λιούις: «Έφυγε» ο θρύλος της rock ‘n’ roll

Έχοντας αποκτήσει το ψευδώνυμο «Killer», ο Λιούις είχε τη φήμη του «κακού παιδιού» όχι μόνο για τη ροκ εντ ρολ μουσική του, αλλά και για τα σκάνδαλα στην προσωπική του ζωή

Πέθανε σε ηλικία 87 ετών ο Τζέρι Λι Λιούις (Jerry Lee Lewis), ο πρωτοπόρος τραγουδιστής που θεωρείται ότι εδραίωσε την κυριαρχία της rock ‘n’ roll τη δεκαετία του 1950.

Ανάμεσα στις επιτυχίες του ήταν το περίφημο «Great Balls of Fire», το «Whole Lotta Shakin’ Goin’ On», «Breathless», «High School Confidential». και πολλές άλλες.

Σήμα κατατεθέν του ήταν το πολύ θεατρικό, «φωνακλάδικο» και γεμάτο ενέργεια στυλ του στις ζωντανές εμφανίσεις του.

Έχοντας αποκτήσει το ψευδώνυμο «Killer», ο Λιούις είχε τη φήμη του «κακού παιδιού» και είχε σκανδαλίσει το παγκόσμιο κοινό όχι μόνο επειδή ήταν… ροκ εντ ρολ πάνω στη σκηνή, αλλά και πίσω από τα φώτα της.

Παρά το γεγονός ότι τα σκάνδαλά του είχαν κόστος στην καριέρα του, το 1986 έγινε ένας από τους πρώτους καλλιτέχνες που μπήκαν στο Rock’n’Roll Hall of Fame.

Συνολικά, είχε ηχογραφήσει 40 άλμπουμ, με το τελευταίο του να κυκλοφορεί το 2014.

Από μικρός ήταν «bad boy»

Γεννήθηκε στη Λουιζιάνα το 1935 σε μια φτωχή αγροτική οικογένεια. Οι γονείς του είχαν βάλει σε υποθήκη το σπίτι τους για να πάρουν στον μικρό Λούις το πρώτο του πιάνο.

Η φήμη του ως «επαναστάτης» ξεκίνησε από μικρή ηλικία όταν τον έδιωξαν από το ευαγγελικό σχολείο όπου πήγαινε, καθώς τόλμησε να παίξει σε ρυθμούς boogie το γκόσπελ τραγούδι «My God is Real».

Ο ίδιος δεν συνέχισε το σχολείο, αλλά αφιερώθηκε στη μουσική. Στα 14 του, έπαιξε για πρώτη φορά ζωντανά στα εγκαίνια ενός καταστήματος πώλησης αυτοκινήτου.

Η συνεργασία με Πρίσλεϊ, Κας, Πέρκινς

Στη συνέχεια, άρχισε να παίζει στα Sun Studios του Μέμφις, πρώτα ως μουσικός και έπειτα ως σόλο καλλιτέχνης.

Μια από τις πρώτες του ηχογραφήσεις έγινε το 1956 μαζί με τους έτερους θρύλους Έλβις Πρίσλεϊ, Τζόνι Κας και Καρλ Πέρκινς, ένα γκρουπ που αργότερα έγινε γνωστό ως Million Dollar Quartet.

Eπρόκειτο για μια αυθόρμητη ηχογράφηση: ο Κας και Πρίσλεϊ έτυχε να επισκέπτονται το στούντιο, όταν ο Λιούις έπαιζε πιάνο για τον Πέρκινς.

Oι μεγάλες επιτυχίες

Τελικά, ο Λιούις έγινε διάσημος την επόμενη χρονιά με το σινγκλ «Whole Lotta Shakin’ Goin’ On», το οποίο έφτασε στο νούμερο 3 των αμερικανικών τσαρτ.

Όταν το έπαιξε ζωντανά στην τηλεόραση στο «The Steve Allen Show», άφησε… σύξυλο το αμερικανικό κοινό με τη τρομερή, πολύ ροκ performance του.

Ακολούθησε η άλλη του μεγάλη επιτυχία, το «Great Balls of Fire», που έφτασε στο νούμερο 2 των αμερικανικών τσαρτ και αποτελεί ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά τραγούδια της rock ‘n’ roll.

Τα σκάνδαλα του Killer

Το 1958, δημιουργήθηκε σκάνδαλο όταν αποκαλύφθηκε ότι ο Λιούις είχε παντρευτεί την 13χρονη ξαδέρφη του, Μάιρα Μπράουν (Myra Brown). Επρόκειτο για τον τρίτο από τους συνολικά επτά γάμους του.

Ο τραγουδιστής αναγκάστηκε να ακυρώσει την περιοδεία του στη Βρετανία, ενώ μπήκε στη «μαύρη λίστα» των ραδιοφώνων και των οργανωτών συναυλιών στις ΗΠΑ. Τα τραγούδια του δεν μπήκαν ποτέ ξανά στο αμερικανικό Top 20.

Ο διαβόητος σταρ απέκτησε το ψευδώνυμο «The Killer» (ο δολοφόνος). «Κiller» είναι ένα χαϊδευτικό για να αποκαλέσεις κάποιον φίλο σου στη Λουζιάνα, από όπου κατάγεται ο Λιούις, στην περίπτωσή του όμως υπάρχει και ένας ακόμη λόγος…

Μετά από 13 χρόνια γάμου με την Μπράουν, οι δύο επόμενοι γάμοι του προκάλεσαν ακόμα περισσότερο σούσουρο. Οι δύο επόμενοι σύζυγοί του, Τζέιρεν Πέιτ (Jaren Pate) και Σον Στίβενς (Shawn Stephens), πέθαναν υπό μυστηριώδεις συνθήκες: η πρώτη πνίγηκε, ενώ υπήρχαν φήμες για ενδοοικογενειακή βία με τη δεύτερη.

Όταν έβαλε φωτιά σε πιάνο

Ένα ακόμη διαβόητο περιστατικό ήταν ο τσακωμός του με τον Τσακ Μπέρι. Όταν οι δυο τους βρίσκονταν σε περιοδεία, ο Λιούις δεν ήθελε να βγει ο Μπέρι μετά από αυτόν, γι’ αυτό έβαλε φωτιά στο πιάνο του!

Το 1976, συνελήφθη αφού εμφανίστηκε μεθυσμένος στο σπίτι του Έλβις Πρίσλεϊ στο Μέμφις, ενώ είχε ένα οπλισμένο πιστόλι στο αυτοκίνητό του.

Τα σκάνδαλα, πάντως, αποτέλεσαν και την «ταφόπλακα» της καριέρας του. Αν και μεταπήδησε στην country και είχε κάποιες επιτυχίες, σίγουρα το άστρο του δεν ήταν τόσο φωτεινό όσο παλιά.

Το 1984, λόγω της κατάχρησης φαρμάκων που έκανε, χρειάστηκε να του αφαιρεθεί το ένα τρίτο του στομάχου του.

Δύο από τα έξι παιδιά του πέθαναν σε μικρή ηλικία: ο Στιβ Άλεν Λιούις πνίγηκε σε πισίνα σε ηλικία τριών ετών, ενώ ο Τζέρι Λι Λιούις Τζούνιορ σκοτώθηκε σε τροχαίο σε ηλικία 19 ετών.