ΚΟΣΜΟΣ

Τετραήμερη εβδομάδα εργασίας: Απλά σε κάνει πιο χαρούμενο

Τετραήμερη εβδομάδα εργασίας: Απλά σε κάνει πιο χαρούμενο

Εργοδότες και εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο διαπιστώνουν ότι τα οφέλη μιας τετραήμερης εβδομάδας εργασίας ξεπερνούν κατά πολύ την αντιμετώπιση της επαγγελματική εξουθένωση (του λεγόμενου burnout).

Οι επιχειρήσεις ισχυρίζονται ότι βλέπουν βελτιωμένη παραγωγικότητα, ηθικό και ομαδική κουλτούρα, ενώ οι εργαζόμενοι αποκομίζουν οφέλη για την υγεία, τα οικονομικά και τις σχέσεις τους.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα μιας εξάμηνης πειραματικής δομικής στη Βρετανία, η οποία διεξήχθη από τη μη κερδοσκοπική 4 Day Week Global και τη δεξαμενή σκέψης Autonomy σε ένα δείγμα σχεδόν 3.000 εργαζομένων σε 61 εταιρείες, από τον Ιούνιο έως τον Δεκέμβριο του 2022.

Το πείραμα χρησιμοποιεί ένα μοντέλο 100-80-100 στο πλαίσιο του οποίου οι εργαζόμενοι λαμβάνουν το 100% της αμοιβής απασχολούμενοι στο 80% του χρόνου εργασίας τους με αντάλλαγμα να προσφέρουν το 100% της συνήθους παραγωγικότητάς τους.

Το πείραμα στέφθηκε με απίστευτη επιτυχία: το 92% των εταιρειών τάσσεται υπέρ της συνέχισης σε μόνιμη βάση της τετραήμερης εβδομάδας (από τις πέντε εταιρείες που δεν θέλουν να την συνεχίσουν, δύο επεκτείνουν τις δοκιμές τους και τρεις σταματούν προς το παρόν).

Οι εταιρείες αξιολόγησαν θετικά τη συνολική τους εμπειρία, λέγοντας ότι η επιχειρηματική απόδοση και η παραγωγικότητα παρέμειναν υψηλά, τα έσοδα αυξήθηκαν και ο κύκλος εργασιών μειώθηκε.

Από την πλευρά των εργαζομένων, το 90% είπε ότι θέλει οπωσδήποτε να συνεχίσει να εργάζεται τέσσερις ημέρες την εβδομάδα, το 55% ανέφερε αύξηση της ικανότητάς του στην εργασία και το 15% είπε ότι κανένα χρηματικό ποσό δεν θα τους έκανε να επιστρέψουν σε ένα πενθήμερο πρόγραμμα.

Χρησιμοποιώντας περισσότερο χρόνο για υγιεινές δραστηριότητες

Το μειωμένο εργασιακό άγχος και ο επιπλέον προσωπικός χρόνος οδήγησαν σε πολλά θετικά αποτελέσματα για την υγεία και την ευημερία: χαμηλότερο στρες, καλύτερη ψυχική υγεία, λιγότερη αρνητική διάθεση, περισσότερη άσκηση και ευκολότερος ύπνος, σύμφωνα με τα όσα είπαν οι συμμετέχοντες στο πείραμα.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι, έχοντας μεγαλύτερο έλεγχο του χρόνου τους, τον αξιοποιούσαν με πιο ουσιαστικό τρόπο, όπως η κοινωνικοποίηση και η συναναστροφή με την οικογένεια. Μια μικρότερη εβδομάδα εργασίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ισότητα των δύο φύλων στην οικιακή εργασία: Ο χρόνος που αφιέρωναν οι άνδρες για τη φροντίδα των παιδιών τους υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση με αυτόν των γυναικών.

Μερικά από τα θετικά αποτελέσματα ήταν ακόμη μεγαλύτερα για τις γυναίκες, ιδίως όσον αφορά τη μειωμένη επαγγελματική εξουθένωση, την αυξημένη ικανοποίηση από τη ζωή και την εργασία, τη βελτίωση της ψυχικής υγείας και τη μείωση των μετακινήσεων. Οι άνδρες, εν τω μεταξύ, ήταν πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν τον χρόνο τους για να συνεισφέρουν περισσότερο στις δουλειές του σπιτιού και στη φροντίδα των παιδιών.

Η εβδομάδα των 4 ημερών σε κάνει απλά χαρούμενο

Η Tyler Grange, εταιρεία συμβούλων σε θέματα περιβάλλοντος με έδρα τη Βρετανία, είναι ένας από τους εργοδότες που αποφάσισε να διατηρήσει την τετραήμερη εβδομάδα σε μόνιμη βάση.

Ήταν καλό για τις επιχειρήσεις, λέει η εταιρεία: Η παραγωγικότητα αυξήθηκε κατά 22%, οι αιτήσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 88%, οι απουσίες μειώθηκαν κατά 66%, τα τροχαία ατυχήματα μειώθηκαν (λόγω ενός συνδυασμού λιγότερων μετακινήσεων και μεγαλύτερης εγρήγορσης όταν οι άνθρωποι οδηγούν για να πάνε στην εργασία), και οι εργαζόμενοι είναι λιγότερο κουρασμένοι και πιο χαρούμενοι.

Το νέο μοντέλο εργασίας βοηθά επίσης τους εργαζομένους να αισθάνονται πιο συνδεδεμένοι με την εταιρεία αλλά και αναμεταξύ τους. Εξοικονομούν δε χρήματα σε βενζίνη, συγκοινωνίες, μεσημεριανά γεύματα και φροντίδα παιδιών. Και τα οφέλη εκτείνονται πολύ πέρα από το χώρο εργασίας.

Η εύρεση νέων και αποτελεσματικών λύσεων στην εργασία και η δυνατότητα να δίδεται στους εργαζομένους μεγαλύτερος έλεγχος του χρόνου τους, είναι πολύ σημαντικό επίτευγμα.

Πηγή: moneyreview.gr με πληροφορίες από το CNBC