ΕΛΛΑΔΑ

Τα επιδημιολογικά δεδομένα κρίνουν το χρονικό βάθος του lockdown

Ο πρωθυπουργός έσπευσε να στείλει σχετικό μήνυμα

Το βαρύ επιδημιολογικό φορτίο, που φέρνει τις ΜΕΘ στα όρια τους και την ημερήσια καταγραφή των θανάτων στο ένα μαύρο ρεκόρ μετά το άλλο, οδηγεί κυβέρνηση και ειδικούς σε σκέψεις για παράταση των περιοριστικών μέτρων, ειδικά ενόψει του Δεκεμβρίου και της εορταστικής περιόδου. Ήδη ο πρωθυπουργός έσπευσε να στείλει το μήνυμα, λέγοντας ότι τα εφετινά Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά.

Η ημερήσια επιδημιολογική καταγραφή δεν προσέφερε περιθώρια για αισιόδοξη ανάγνωση της κατάστασης, καθώς παρότι τα κρούσματα ήταν ελαφρώς μειωμένα (1.747) σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, ο αριθμός των θανάτων (121) από την covid-19 αποτέλεσε νέο θλιβερό ρεκόρ, ενώ οι ασθενείς που παραμένουν διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας διατηρείται υψηλός (606).

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη Θεσσαλονίκη όπου τα καθημερνά κρούσματα παραμένουν πολλά (486 το Σάββατο 28/11) ζήτησε από τους πολίτες «λίγη υπομονή και ακόμη μία παραπάνω προσπάθεια εν όψει των Χριστουγέννων». Και συνέχισε στέλνοντας σαφές μήνυμα προς όλους ενόψει της εορταστικής περιόδου: «Πρέπει πάση θυσία να αποφύγουμε τις συνάξεις στα σπίτια, είναι ο πλέον επικίνδυνος τρόπος μετάδοσης του ιού, θα επιτρέψουμε μόνο μία συν μία οικογένεια για τις γιορτές, διαλέξτε με ποια οικογένεια θέλετε να περάσετε τις γιορτές, σε αυτό το σημείο θα είμαστε πολύ αυστηροί, αυτό μπορώ να σας το πω».

Τούτων δοθέντων, ήδη υπάρχουν συζητήσεις και πληροφορίες για νέα παράταση του lockdown έως τις 14 Δεκεμβρίου, ενώ ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ –κι εκφράζοντας δικές του απόψεις- πρότεινε ο χρονικός ορίζοντας των περιοριστικών μέτρων να φτάσει έως και τις 21 Δεκεμβρίου. Οι αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι αναμένονται προς το τέλος της προσεχούς εβδομάδας κι αφού ληφθούν υπόψη τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα (κρούσματα, διασωληνώσεις, κλπ).

Κατά τα λοιπά, την εντατικοποίηση των ελέγχων για την τήρηση των περιοριστικών μέτρων αποφάσισε η κυβέρνηση, με την τροχαία να αυξάνει κατακόρυφα τις επιχειρήσεις της σε κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας.

Θετικά νέα

Οι ρυθμιστικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου πρόκειται να δώσουν την έγκρισή τους για το εμβόλιοπου ανέπτυξαν οι BioNTech SE και Pfizer Inc την επόμενη εβδομάδα, αναφέρει σε δημοσίευμά των Financial Times. Από τη στιγμή που θα δοθεί η έγκριση, οι παραδόσεις του εμβολίου θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μέσα σε λίγες ώρες.