ΖΩΗ

Συνταγή: Μαροκινοί κεφτέδες με δυόσμο

Συνταγή: Μαροκινοί κεφτέδες με δυόσμο

Αρνίσιοι κεφτέδες φουλ στο δυόσμο και με άλλα εξωτικά αρώματα. Νοστιμότατοι, τραγανοί και light!

  • 30′ προετοιμασία
  • 30′ μαγείρεμα
  • 5′ αναμονή
  • Σύνολο: 1 ώρα και 5′

Υλικά
Μερίδες: 4

  • 1 μάτσο φρέσκος δυόσμος, ψιλοκομμένος
  • 500 γρ. αρνίσιος κιμάς από μπούτι
  • 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 3 κουτ. γλυκού ρας ελ χανούτ (μαροκινό μείγμα μπαχαρικών – σε μπαχαράδικα) * ή 1/2 κ.γ. κύμινο σε σκόνη + ½ κ.γ. μπαχάρι σε σκόνη + 1 κ.γ. κόλιανδρος σε σκόνη
  • χυμός + ξύσμα από 1 μεγάλο πορτοκάλι
  • 1 κούπα τριμμένα ψίχουλα ψωμιού (στο μούλτι)
  • 1 αυγό
  • 100 γρ. στραγγιστό γιαούρτι 2%
  • 1 κούπα ανάλατος ζωμός λαχανικών ή νερό
  • 1 κούπα κινόα (σπόρος θάμνου της Λατινικής Αμερικής, υψηλής πρωτεϊνικής αξίας, κατάλληλος για όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη – σε μαγαζιά με βιολογικά τρόφιμα και σε ορισμένα μεγάλα σούπερ μάρκετ)
  • ελάχιστο ελαιόλαδο
  • αλατοπίπερο

Διαδικασία

  • Για να φτιάξουμε μαροκινούς κεφτέδες με δυόσμο, σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, το κρεμμύδι, τον μισό δυόσμο, το μείγμα μπαχαρικών, το ξύσμα πορτοκαλιού, 2 κ.σ. από το χυμό, τα ψίχουλα, το αυγό και αλατοπίπερο.
  • Ζυμώνουμε με τα χέρια μας πολύ καλά.
  • Παίρνουμε μικρές ποσότητες (όσο χωράει σε 1 κ.σ.) και πλάθουμε μέτριους κεφτέδες. Τους αφήνουμε στην άκρη (να δέσουν οι γεύσεις και τα αρώματα).
  • Χτυπάμε στο μπλέντερ το γιαούρτι με τον υπόλοιπο δυόσμο και αλατοπίπερο, μέχρι να σχηματιστεί μια απαλή πράσινη κρέμα. Τη βάζουμε στο ψυγείο.
  • Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ζωμό, 1 κούπα νερό και το κινόα και βάζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 15 – 20 λεπτά ή μέχρι το κινόα να πιει τα υγρά και να μαλακώσει.
  • Αποσύρουμε, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε στην άκρη για περίπου 5 λεπτά.
  • Αφρατεύουμε με το πιρούνι και ρίχνουμε τον υπόλοιπο χυμό πορτοκαλιού και αλατοπίπερο.
  • Αλείφουμε ή ψεκάζουμε με ελάχιστο λάδι ένα αντικολλητικό τηγάνι και το ζεσταίνουμε καλά σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά.
  • Ρίχνουμε τους κεφτέδες (χωρίς να τους αλευρώσουμε) σε δόσεις και «ψήνουμε» για περίπου 10 λεπτά, σείοντας τακτικά το τηγάνι ώστε να ψηθούν και να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
  • Σερβίρουμε τους κεφτέδες με το κινόα, τα καρότα και τη σάλτσα δυόσμου.
  • Αν θέλουμε, προσθέτουμε στο πιάτο μας και λίγη πράσινη σαλάτα (π.χ. ρόκα).

Μυστικά

  • Το ρας ελ χανούτ «ras-el-hanout» θεωρείται ένα από τα πιο φίνα μείγματα μπαχαρικών της κουζίνας της βόρειας Αφρικής. Πρόκειται για μπαχαρικά και αποξηραμένα λουλούδια, τα οποία δίνουν ένα ιδιαίτερα έντονο και συνάμα εκλεπτυσμένο αποτέλεσμα. Θα το βρούμε έτοιμο, χύμα, σε καλά μπαχαράδικα και συσκευασμένο σε ορισμένα μπακάλικα και ντελικατέσεν.

Διατροφικές πληροφορίες για τους μαροκινούς κεφτέδες με δυόσμο:

  • 560 θερμίδες η μερίδα
  • Φυτικές Ίνες
  • Σίδηρος

Πηγή: gastronomos.gr